Eltörölte az urándúsítás korlátozását Teherán

2020. január 06. 14:24

Berlinben még látnak reményt az atomalku megmentésére, London aggódik.

2020. január 06. 14:24

Irán nem korlátozza többé atomprogramját, nem teljesíti a továbbiakban a 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodásban vállalt ezen kötelezettségeit, de fenntartja együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel – közölte az iráni állami televízió a teheráni kormány közleményére hivatkozva vasárnap.

A televízió szerint Teherán a jövőben nem tartja magát többé a többhatalmi megállapodás azon rendelkezéseihez, amelyek az urándúsításra használt centrifugák számát, az urándúsítás mennyiségét, illetve fokát, valamint nukleáris kutatási-fejlesztési tevékenységét korlátozták. „Irán korlátozás nélkül folytatni fogja az urándúsítást, amelyet technikai igényeitől tesz függővé” – derült ki a kormányzati közleményből.

A teheráni vezetés ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Irán visszavonja az intézkedéseket, amennyiben Washington feloldja az Irán-ellenes szankciókat. Az iráni kormány hozzátette: nyitott marad a tárgyalásokra európai partnereivel, jóllehet ők nem tudták biztosítani számára, hogy az amerikai büntetőintézkedések ellenére értékesíteni tudja olaját külföldre. Teherán nem vonta vissza azon korábbi ígéretét, hogy nem kezd atomfegyver fejlesztésébe.

Berlin szerint ezzel vége az atomalkunak

Az urándúsítás korlátozásának feladásáról szóló iráni bejelentés a végét jelentheti a Teherán és a nemzetközi közösség közötti atomalkunak – mondta hétfőn Heiko Maas német külügyminiszter. „Feltétlenül tárgyalunk majd ismét Iránnal. Amit közöltek, az nem összeegyeztethető a megállapodással” – húzta alá Maas a Deutschlandfunk nevű hírrádiónak. Hozzátette, hogy a német, a francia és a brit tisztviselők hétfőn megvitatják a kialakult helyzetet.

Ez nem lett egyszerűbb, és ez lehet az első lépés ahhoz, hogy megszűnjön a megállapodás. Nagy veszteség lenne, ezért a kialakult helyzetet most nagyon nagy felelősséggel mérlegeljük majd – magyarázta Maas.

London lépésekről tárgyalna

Nagy-Britanniát súlyosan aggasztja az urándúsítás korlátozásának feladásáról szóló iráni bejelentés, London ezért sürgősen beszélni fog a felekkel a lehetséges következő lépésekről – közölte Boris Johnson brit kormányfő szóvivője hétfőn Londonban.

„Az iráni bejelentés egyértelműen nagyon aggasztó. Mindenki érdekében áll, hogy az atomalku megmaradjon. Ugyanis biztonságosabbá teszi a világot azzal, hogy így egyértelműen lekerül az asztalról az a kilátás, hogy Irán nukleáris fegyverekkel rendelkezzen” – jelentette ki a szóvivő újságíróknak nyilatkozva. „Mindig is azt mondtuk, hogy az atomalku egy kölcsönösségen alapuló megállapodás, s az iráni bejelentés fényében sürgősen beszélünk partnereinkkel a következő lépésekről” – tette hozzá.

A brit tisztségviselő reagált arra is, hogy Donald Trump amerikai elnök ismételten azzal fenyegetett: Washington kész Iránnak akár a kulturális létesítményeire is csapást mérni, ha Teherán amerikai állampolgárok vagy létesítmények ellen mérne csapást a Közel-Keleten. „Nemzetközi egyezmények vannak, amelyek tiltják a kulturális örökség lerombolását” – hangsúlyozta az illetékes.

Az ellenőrök maradnak

Tovább folytatják az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői, és jelentést tesznek minden számottevő fejleményről – közölte a bécsi székhelyű szervezet hétfőn.

„A NAÜ ellenőrei folytatni fogják a helyzet monitorozását az országban. Az ügynökség időben tájékoztatni fogja tagállamait mindenfajta fejleményről” – írták a közleményben.

Öt éve kötötték az atomalkut

Teherán az öt nagyhatalommal (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Irán, Nagy-Britannia, Franciaország) és Németországgal 2015-ben kötött megállapodást, amelyben vállalta, hogy korlátozza atomprogramját a gazdaságát súlyosan érintő szankciók fokozatos feloldásáért cserébe.

Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az atomalkut, és újból bevezette a szankciókat. Ezt követően Irán közölte, hogy fokozatosan visszalép a szerződésben vállalt kötelezettségeitől. Miközben a megállapodás 3,67 százalékban állapította meg az urándúsítás felső küszöbét, Irán 4,5 százalékosra emelte a dúsítás fokát. Növelte a szerződésben 202,8 kilogrammban maximalizált dúsított uránkészlet mennyiségét, valamint meghaladta a nehézvízkészlet 300 tonnában meghatározott felső határát is.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2020. január 07. 18:35
Irán jól teszi,joga van atomfegyvereket gyártani és használni ha szükséges ,éppen úgy mint minden más országnak.A kis országok bisztonságát csak az atomfegyverek tudják garantálni.Magyarországnak is szüksége van atomfegyverekre mert a NATO bármikor megtámadhatja hazánkat!
Héja
2020. január 07. 12:38
Amikor a hülye hülyézik... Nyugi kisember.
Rasdi
2020. január 06. 15:29
Az "atomalkut" annak egyik meghatározó résztvevője, az USA felmondta. Evvel tulajdonképpen "szabad pályát" biztosított brmelyik további félnek, hogy annak további fenntartásában érdektelennek tartsa magát. Vagyis az USA "hatalmazta fel" kísérleteinek folytatására. Nem most kell "aggódia" az aggódóknak, hanem amikor az USA mondta fel ezt az alkut. Samu bácsi az, aki most se fér meg a bőrében.
3M..
2020. január 06. 15:06
Atomfegyver előállításához minimum 90%-os dúsítás szükséges. Irán lépése csupán jelképes. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!