Több lengyel városban tüntettek az igazságügyi reform ellen

2019. december 02. 07:44

Jogászok, művészek, ellenzéki politikusok és polgári aktivisták csoportjai tiltakoztak vasárnap délután.

2019. december 02. 07:44

Több lengyelországi városban tüntettek vasárnap délután jogászok, művészek, ellenzéki politikusok és polgári aktivisták csoportjai a lengyel igazságügyi reform ellen.

A varsói megmozduláson a jövő évi elnökválasztás valószínű ellenzéki jelöltje, Malgorzata Kidawa-Blonska alsóházi alelnök is részt vett. A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy az északkelet-lengyelországi Olsztyn város bíróságának elnöke pénteken hivatali okokból egy hónapra felfüggesztett tisztségében egy bírót, Pawel Juszczyszynt.

Juszczyszynt felettesei hatáskörtúllépés miatt hibáztatják. A bíró ugyanis egy per keretében elrendelte, hogy a parlamenti alsóház irodája továbbítsa neki azoknak a bíráknak listáját, akik tavaly jelölteket javasoltak a lengyel igazságszolgáltatási tanácsba (KRS). A Juszczyszyn által követelt listát az alsóház eddig adatvédelmi előírásokra hivatkozva nem tette nyilvánossá, az esetleges közzétételt az alkotmánybíróság által hozandó  döntéstől teszik függővé.

A  25 tagú KRS 15 bíró tagját a korábban módosított törvények nyomán az alsóház választotta meg a legalább 25 bíró által támogatott jelöltlistából. Mivel Lengyelországban korábban a KRS bíró tagjainak jelölése kizárólag a bírói szervezetek hatásköre volt, az új mechanizmust a lengyel bírák többsége és az ellenzék mellett többek között az Európai Bíróság kifogásolta. Ez utóbbi testület erre vonatkozó november 19-ei ítélete azonban nem egyértelműen elmarasztaló.

A vasárnapi tiltakozások résztvevői Juszczyszyn esetére hivatkozva független bíróságokat követeltek, szorgalmazták Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter leváltását, méltatták a lengyel igazságügyi reformot elutasító bírák „polgári és politikai bátorságát”.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mingtilift
2019. december 02. 13:22
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Kegyes urunk Karolus
2019. december 02. 10:05
Ott is a libsik wirtschaftolnak.
Zokni
2019. december 02. 09:26
“A bíróságokat - köszönik szépen - kivásárolták...” - írja. A bíró azért van, hogy a felek nézeteltérése esetén, tőlük független szempontból - vagyis a közösség egésze szempontjából igazságot tegyen. Ennek - a függetlenségnek - legfőbb biztosítéka az intézmény pillanatnyi - és demokráciában biztos átmeneti - hatalmi viszonyoktól való függetlenítése. Vagyis nem az az egyensúly, hogy mindig az adott politikai erőviszonyok szerint működjenek a hatalmi intézmények, hanem hogy azoktól mindig relatíve függetlenül. A “kivásárlás” az egy másik dimenzió, vagyis bármilyen politikai vonal élhet vele... Elég csak azt mondania: NEKEM van igazam, ès kész. De éppen a független bíróság szerint bűncselekmény, és ezért büntetendő.
lendvaiildiko
2019. december 02. 08:53
Orbán, FIDESZ, Handó Tünde, klerikális reakció, maradi, mucsai, fékek és ellensúlyok, hatalom megosztás ezek a hívószavak hiányoztak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!