Trump utasított, ismerte el az amerikai nagykövet

2019. november 21. 08:49

Folytatódott az impeachment-bizottság ülése, ahol meghallgatták Gordon Sondlandot, az EU-hoz akkreditált amerikai nagykövetet, valamint több magas rangú kormányzati szereplőt. Bidenék meghallgatásból viszont nem kértek a demokraták.

2019. november 21. 08:49

Egy magas rangú amerikai diplomata szerint ő csak Trump utasításait követte, amikor nyomást gyakorolt Ukrajnára azért, hogy Kijev Biden fiának ügyeit vizsgálja ki – összegezte a legelső szerdai meghallgatást a BBC. Gordon Sondland, az EU-hoz akkreditált amerikai nagykövet az impeachment bizottság előtt kijelentette: az utasítás Rudy Giulianitól, Trump személyes ügyvédjétől érkezett.

Elmondása szerint Giuliani azért kereste meg, hogy egy közleményt csikarjon ki Zelenszkijből, amiben az ukrán elnök bejelenti, hogy korrupció gyanúja miatt vizsgálatot indít Hunter Biden ellen. Konkrétan megnevezte a volt demokrata alelnök fiának egyik cégét, a Burismát és annak részvételét a 2016-os elnökválasztási kampányban.

Később az MTI szerint Sondland tájékoztatójának egyes részleteit tagadta Mike Pence amerikai elnök hivatala, ezt tették az ügyben érintett más szereplők is. Így tett Rick Perry energetikai miniszter is, Rudy Giuliani, az amerikai elnök személyes ügyvédje pedig a Twitteren azt fejtegette, hogy a nagykövet „nagyon kis számú kapcsolatfelvétel alapján spekulál”. Giuliani hangsúlyozta, hogy nem Donald Trump, hanem Kurt Volker, a korábbi ukrajnai különmegbízott kérésére kapcsolódott be az ukrajnai ügyekbe, magával Sondlanddel soha nem is találkozott.

Donald Trump elnök, mielőtt Texasba indult, újságíróknak azt mondta: alig ismeri Gordon Sondland nagykövetet, és felidézte a köztük korábban lezajlott telefonbeszélgetést.

A Brüsszelben tartózkodó Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Sondland meghallgatásával kapcsolatban szerda este kijelentette: büszke az Egyesült Államok Ukrajna-politikájának eredményeire, és hozzátette, hogy az előző adminisztráció nem volt hajlandó meghozni azokat a lépéseket, amelyeket Donald Trump elnök igen.

A Pentagonban értetlenül álltak a visszatartás előtt

Korábban több magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselőt hallgatott meg a bizottság. Laura Cooper, a védelmi minisztérium (Pentagon) helyettes államtitkára és David Hale, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára a meghallgatáson lényeges új információkkal nem szolgált. Mindketten arról számoltak be, hogyan és milyen körülmények között szereztek tudomást a Kijevnek nyújtott katonai segély visszatartásáról.

Cooper – aki a Pentagonban az orosz és ukrán ügyek szakértője – azt mondta, hogy sokáig értetlenül állt a dolog előtt, de július 25-én a munkatársai jelezték neki, hogy az ukránok magyarázatot kértek tőlük a segély visszatartására. Július 25-én zajlott le a vitatott telefonbeszélgetés Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között. Laura Cooper jelezte: nyilván nem volt véletlen, hogy az ukránok éppen aznap érdeklődtek náluk, mert szerinte ők is „valószínűleg értesültek” a visszatartás okairól.

A külügyi államtitkár nem tette volna meg

David Hale igenlően válaszolt Adam Schiff demokrata párti képviselő azon kérdésére, hogy vajon „nagyon szokatlan-e” egy idegen országnak szánt katonai segély folyósítása annak fejében, hogy az adott állam nyomozást indítson az amerikai elnök egyik politikai vetélytársa ellen. A felelet után Adam Schiff úgy fogalmazott: „Szóval akkor ezt a választ értékelhetem úgy, hogy egyetért azzal, ez teljességgel helytelen volt?” David Hale úgy reagált: ő biztosan nem tenne ilyet.

A republikánus törvényhozók szerdán javasolták Joe Biden korábbi alelnöknek és a demokraták egyik jelenlegi elnökjelölt-aspiránsának a fia, Hunter Biden és a Trump-Zelenszkij-beszélgetés kiszivárogtatójának a beidézését a képviselőházi bizottságok elé meghallgatásra. A demokraták elutasították a javaslatot.

A demokrata elnökjelöltek televíziós vitáját is uralta az elnök elleni impeachment, igaz, az MTI összefoglalója szerint egymást és Hillary Clintont sem kímélték.

(MTI)
 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2019. november 25. 13:54
és akkor mivan ha nyomást gyakorolt? ez a dolga nem?
mucsay
2019. november 23. 11:58
csak én látom a mandit trump-ellenesnek szóhasználatban, címadásban?
mdave88
2019. november 21. 16:03
A BBC hazudik. Elég gyenge lett a színvonal az MTI-nél.
szavaztam
2019. november 21. 13:13
trumpnak jogában van utasitani .... ingyencirkusz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!