Román elnökválasztás: Iohannis és Dăncilă az élen

2019. november 10. 20:19

A regnáló elnök, Klaus Iohannis, valamint a szocdemek jelöltje jutott a román elnökválasztás második fordulójába.

2019. november 10. 20:19

Viorica Dancila, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, volt miniszterelnök lesz a hivatalban lévő Klaus Iohannis jobboldali államfő ellenfele a romániai elnökválasztás második fordulójában – derült ki a központi választási bizottság által vasárnap éjszaka közzétett részeredményekből, amelyek az aznapi első fordulóban belföldön leadott szavazatok 93 százalékos feldolgozottságát tükrözték.

Iohannis az összeszámolt voksok 36,7 százalékát kapta, míg Dancila a 24,1 százalékukat. A harmadik helyezett Dan Barna, a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség jelöltje – aki az exit pollok közzététele után még a többnyire jobboldali érzelmű diaszpóra szavazataitól remélte azt, hogy felhozzák a második helyre – alig 13,6 százalékon áll. Ekkora hátrányt akkor sem dolgozhat már le, ha külföldön valamennyi román állampolgár rá szavazott volna. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a voksok 4,2 százalékát kapta a belföldi szavazatok 91 százalékának megszámlálása alapján.

A külföldi választókörökben egyébként, ahol egész hétvégén, három napon keresztül lehetett voksolni, 673 ezer szavazatot adtak le, csaknem kétszer annyit, mint a 2014-es elnökválasztás – eddigi csúcsot jelentő – második fordulójában.

A romániai elnökválasztás első fordulójában a hazai választási névjegyzékben szereplő 18 millió 217 ezer választópolgár 47,66 százaléka adta le voksát.

A Krónika.ro arról ír, az urnazárás után közzétett exit poll adatok ismeretében Klaus Iohannis államfő úgy nyilatkozott: a román választópolgárok eddig még soha nem foglaltak állást ilyen egyértelműen és nyomatékosan a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellen, mint a mostani államfőválasztás első fordulójában. „Az előzetes adatok arról tanúskodnak, hogy románok milliói a normális Romániára, valamint az ország jobbítását célzó folyamat folytatására szavaztak. Mindig is hittem a románokban, akiknek a mostani részvétele nagy öröm a demokrácia számára”.

(MTI, Krónika.ro)

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
subshelpcrip
2019. november 11. 17:45
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
KannibálTatárÚr
2019. november 11. 09:06
"A külföldi választókörökben egyébként, ... 673 ezer szavazatot adtak le"... A csodálatos Romániából ennyien élnek külföldön? Ott tágasabb?
Mr. Tommy Lee
2019. november 11. 09:01
Ha Fekete-Győr nem kampányol a románnak, 3%-al többet kap. Ennyit jelent a románoknál, ha magyar jön be a képbe. Ez az ő hozzáállásuk...ami egy dolog, magasan nem érdekel. Ezt inkább F-Győrnek kéne megértenie, ez az alaphelyzet: de mivel igazi elefántcsonttorony-gyerekként fogalma sincs, mi történik a világban, így ezt sem tudja megérteni.
sagirdilsiz
2019. november 11. 08:52
Világútlevél. http://www.justitiarul.ro/wp-content/uploads/2016/07/iohannis-soros.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!