A szocialisták győztek Spanyolországban

2019. november 10. 21:30

Az idei második parlamenti választást is a szocialisták nyerték Spanyolországban. A jobboldali liberális Ciudadanos meggyengült, erősödött viszont a konzervatív Néppárt és a jobboldali Vox – az eddig beérkező adatok szerint.

2019. november 10. 21:30

Idén második alkalommal választottak Spanyolországban parlamentet, miután Pedro Sánchez szocialista vezető nem tudott az áprilisi győzelme után többségi kormányt alakítani más pártokkal.

A most vasárnap tartott előrehozott választáson is a szocialisták nyertek, ám lett némi átrendeződés.

A szavazatok 81 százalékának összeszámlálása alapján 28 százalékon állnak a szocialisták, 20 százalékon a Néppárt, 14 százalékon a jobboldali-nacionalista Vox. Az újbaloldali Podemos (UP) 12 százalékon áll, míg a jobboldali liberális Ciudadanos alig 6 százalékon. 

Ugyan ez még nem a végleges adatsor, az látszik ebből, hogy a pártok közül a konzervatív Néppárt és a nála jobboldalibb Vox tudott erősödni, a Ciudadanos viszont jelentősen meggyengült.

Ha nem változnak nagyon meg az adatok, továbbra is fennmarad az eddigi kérdés: ki kormányozza Spanyolországot? Az időközbeni adatok szerint ugyanis csak egy az összes baloldali, illetve regionalista, független pártot összefogó sok tagú koalíció, illetve egy szocialista-néppárti nagykoalíció tudna többséget alkotni. A szocialisták a Podemosszal nem tudnak többséget alkotni, ahogy a Néppárt se a Ciudadanosszal, illetve a Vox-szal kiegészülve sem.

(El País)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
subshelpcrip
2019. november 11. 17:48
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
luisbathhelena
2019. november 11. 06:30
Maradt a patthelyzet és sodrodas.
Coccothraustes
2019. november 10. 22:53
Szeretni fogják a migránsokat.
popzene
2019. november 10. 22:49
A LÁZADÁS ÉVE!!!!!!! XDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!