Róháni: Módosulhat az atomalku, ha feloldják a szankciókat

2019. szeptember 24. 18:17

Teherán "bizalomerősítő lépéseket" vár az atomalkuban résztvevő országoktól – hangoztatta az iráni külügyminiszter.

2019. szeptember 24. 18:17

Irán hajlandó a 2015-ös többhatalmi atomalku kisebb módosításait, kiegészítéseit megvitatni az amerikai szankciók feloldásáért cserébe – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök kedden a sajtónak nyilatkozva New Yorkban.

Nyitott lennék megvitatni az atomalku kisebb változtatásait, kiegészítéseit , ha a szankciókat feloldanák” – mondta Róháni. Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter hétfőn bejelentette: Teherán hajlandó folytatni az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló megállapodás megmentését célzó tárgyalásokat, de szerződéses partnereitől bizalomerősítő lépéseket vár.

Továbbra is feszültség forrása, hogy Washington tavaly májusban kilépett a 2015-ben Iránnal aláírt atomalkuból, és visszavezette az Iránnal szembeni korábbi szankciókat, amire válaszul júliusban Teherán felfüggesztette az egyezményben vállalt kötelezettségeinek a betartását. Zaríf hétfőn jelezte, hogy szerdán találkozni kíván a megállapodásban bennmaradt öt ország (Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Németország és Oroszország) külügyminisztereivel.

Róháni beszélt a jemeni húszi lázadók által szeptember 14-én elkövetett dróntámadásokról is, amelyek a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját érték. Hangsúlyozta: a jemeniek gyakorlatilag megalázták az Egyesült Államokat azzal, hogy kijátszották az amerikai gyártmányú szaúdi légelhárító rendszereket.

Nem lehet nem észrevenni az amerikai védelmi rendszerek gyengeségét, amelyek útját próbálják állni a rakétáknak és drónoknak” – hangoztatta Róháni, akit a Tasznim félhivatalos hírügynökség idézett. „Az Irán elleni vádak alapja, miszerint köze volt a Saudi Aramco olajlétesítmények ellen elkövetett támadásokhoz az, hogy Washington nem akarja elismerni Jemen hadi potenciálját, amivel képes csapásokat végrehajtani drónokkal és rakétákkal” – fűzte hozzá az iráni vezető.

Az Egyesült Államok mellett Franciaország, Németország és Nagy-Britannia vezetői is egyértelműen Iránt tették felelőssé a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásokért. A jemeni polgárháborúban a felkelőket támogató Irán ugyanakkor kitartóan tagadja, hogy köze lett volna a támadásokhoz.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
my fair lédig
2019. szeptember 24. 18:29
Az itt kommentelő fideszesek kórusban szopják az iráni iszlamista kormány faszát. Nem csoda: a hazaáruló MSZMP-s kurvaanyjuk beléjük oltotta az Amerika-gyűlöletet, meg a forradalom exportjának kötelezettségét. Halál Amerikára! ! - ez a ti jelszavatok is. De hiába. Csak álmodik a komcsi-iszlamista nyomorotok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!