Netanjahu elfoglalná Ciszjordániát

2019. szeptember 11. 10:18

A kijelentés hatalmas felzúdulás fogadta az arab világban.

2019. szeptember 11. 10:18

Ciszjordánia annektálását helyezte kilátásba az izraeli miniszterelnök, újraválasztása esetén – közölte az Euronews szerdán. Mint írják, Benjamin Netanjahu a jövő heti előrehozott választások után csak a jobboldali pártokkal alakíthat újra kormányt, ezzel a tervvel pedig nekik kedvez. Hozzátette azonban azt is, hogy megvárja az amerikai elnök béketervének nyilvánosságra hozatalát.

„Amikor a Trump-terv hamarosan elénk kerül, szeretnék világos felhatalmazást kapni arra, hogy életbe léptessük Izrael szuverenitását minden telep vonatkozásában. A Trump elnök iránti tiszteletből, valamint barátságunk miatt, az izraeli fennhatóság kiterjesztésével megvárom az elnök diplomáciai tervének bemutatását” – jelentette ki Netanjahu.

A palesztin hatóság főtárgyalója, Szaeb Erekat szerint ez a közel-keleti békefolyamat végét jelentené. „Ez háborús bűn. Most, hogy az ENSZ Közgyűlésének 74.ülésére készülünk, a nemzetközi közösségnek ki kell állnia, és egyöntetűen NEM-et kell mondania. Fel kell hagyni végre azzal, hogy Izraelt úgy kezelik, mintha a törvények felett állna.” Nem rejtette véka alá felháborodását az Arab Liga főtitkára sem.

“A tanács ezt a bejelentést komoly fejleményként kezeli. Ez egy újabb izraeli agresszió, amely ellehetetleníti a béketárgyalásokat” – mondta Ahmed Aboul Gheit – „nemzetközi jogot, és az ENSZ alapokmányát sérti.”

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúval foglalta el Ciszjordániát. Számos zsidó telep épült a területen, de hivatalosan nem tartozik a zsidó államhoz. A palesztinok önálló ország kialakítását követelik a térségben, ebbe azonban Izrael nem egyezik bele.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2019. szeptember 11. 16:23
Bibi nem nyugszik.
OberEnnsinnen
2019. szeptember 11. 14:37
Van ott tér a fejlődésre, akár a következő ezer évre való... Az Eufrátesztől a Nílusig idegenek bitorolják a jogos földet, ennek megszerzésére talán ennyi elég lesz. Hogy aztán mi következik? ... ha már az egész világ a Bibiéké lesz? És akkor már fajilag a 100%-ban egységes Föld létrejön? Honnan, ki lesz a következő meghódítandó? Izgalmas kérdések.
kaltran
2019. szeptember 11. 14:03
Vegyük úgy, hogy a trianoni "béketárgyaláson" Izraelnek ítélték Ciszjordániát. Mert mi itten a baj? Akkor fél Magyarországot annektálták kedves szomszédaink, sikított akkor valaki rajtunk kívül? No hát akkor csönd legyen!
Szerencsi Veronika
2019. szeptember 11. 12:54
Mi volt a neve annak a területnek mielőtt megalakították a zsidó államot????? Miért nem lett azonnal Palesztina is???? Mert akkor nem tudnának a zsidók egy tüskében ülni, folyamatosan szenvelegni. Bizonyára senki sem gondolta, hogy megmaradnak új hazájukban és majd gondozzák a kibucokat, legyen mit enni. Nem nekik az olaj, az arany, drágakő - és a világ minden kincse kell. A mese, a kiválasztott népről, pont a beteg agyukra lett szabva. ezt szívja meg az egész világ. Mert nem bírnak magukkal. Engem egyébként nem az érdekel, hogy eszik ott egymást. Előb utóbb kiömlik abili tartalma és mindenkinek a nyakában landol. Hű, de büdös lesz! Az érdekelne, mi lesz a VII.kerületi ujabb "kultúrális góccal"? Nosztalgia getto?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!