Halálos vírusokat tároló szibériai laborban történt robbanás

2019. szeptember 17. 10:28

Korábban ebben az intézményben fejlesztették a szovjet biológiai fegyvereket.

2019. szeptember 17. 10:28

Gázrobbanás volt egy oroszországi laboratóriumban, ahol többek közt a fekete himlő és az ebolavírus mintáit is tárolják, írja a Guardian orosz forrásokra hivatkozva – számolt be az Euronews kedden.

A brit baloldali napilapra hivatkozva azt írják, a robbanást tűz követte a Szibériában, a Koltsovo városában lévő Vector néven ismert állami kutatóintézetben. Megjegyzik, az épületben régen a szovjetek biológiai fegyverekkel kísérleteztek, ma ez Oroszország egyik legjelentősebb betegségkutató központja.

Első beszámolók szerint egy munkás harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a robbanást követően, ami az épület ablakait is kitörte. A harminc négyzetméteren tomboló lángokat végül sikerült eloltani. A hatóságok szerint biológiailag veszélyes anyag nem volt abban a szobában, ahol tűz ütött ki, és az épület sem károsodott jelentősen.

A fekete himlő vírusát csak két helyen tárolják a Földön: a robbanás helyszínén és egy atlantai kutatóintézetben. Korábban, 2004-ben egy kutató életét vesztette a laboratóriumban, miután véletlenül egy ebolavírust hordozó tűvel szúrta meg magát.

(Borítóképünk illusztráció, MTI/EPA Fotó)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NotaBene
2019. szeptember 17. 17:15
Szenzáció! Szenzáció! (kattints ide) A harminc négyzetméteren tomboló lángokat végül sikerült eloltani. A hatóságok szerint biológiailag veszélyes anyag nem volt abban a szobában, ahol tűz ütött ki, és az épület sem károsodott jelentősen. Semmi nem történt, de Szenzáció! Szenzáció! (kattints ide)
Akitlosz
2019. szeptember 17. 16:36
A fekete himlő nem biológiai fegyvernek van, hanem azért, hogy maradjon belőle minta előre nem látható helyzetre, biztos, ami biztos. Eredetileg ki akarták pusztítani az összeset, de aztán az ENSZ úgy döntött, hogy az mégsem jó ötlet, ezért tárolják még a fekete himlőt ebben a két intézetben a Földön.
Zsoel
2019. szeptember 17. 13:15
Kolcovo.
apika2
2019. szeptember 17. 11:50
A filmekben szuperbiztos föld alatti atomrobbanásnak is ellenálló létesítményekben izolált környezetben kutakodnak az emberiség elpusztításán... Na itt a valóság, lehet hogy egy emeletes panel az egész :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!