Felfüggesztették a szejm működését

2019. szeptember 11. 19:11

A PiS indoklása szerint azért, hogy a képviselők zavartalanul kampányolhassanak.

2019. szeptember 11. 19:11

Lengyelországban felfüggesztették szerdán a parlament alsóházának (szejm) utolsó ülését a jelenlegi törvényhozási időszakban, az ülést majd csak az október 13-i parlamenti választások után fejezik be. A döntés bírálatokat váltott ki az ellenzék részéről. A szejm elnöksége kedd este jóváhagyta a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) kérelmét, hogy szerda estétől az aznap megkezdett háromnapos, eredeti tervek szerint péntekig folyamatosan tartó ülését október 15-ig felfüggesszék.

Lengyelországban október 13-án tartják a parlamenti választást. A PiS – egyes ellenzéki képviselők kéréseire is hivatkozva – azzal indokolta a szünet szükségességét, hogy a viszonylag rövid, hivatalosan augusztus elején kezdődött választási kampány végén a képviselőjelöltek körzeteikben választóikkal akarnak találkozni. A döntést több ellenzéki vezető kifogásolta. Malgorzata Kidawa-Blonska, a fő ellenzéki tömörülés, a Polgári Platform-Polgári Koalíció (PO-KO) kormányfőjelöltje lehetségesnek nevezte, hogy a PiS-nek „titkos terve van”, még valamilyen törvényeket szeretne elfogadtatni a jelenlegi többséggel az új parlament megalakulása előtt.

Mateusz Morawiecki kormányfő szerdai sajtóértekezletén hangsúlyozta:

a szejm a jelenlegi ciklusban már minden fontos témát lezárt.

Hasonló értelemben nyilatkozott Elzbieta Witek, a PiS-hez tartozó alsóházi elnök is, aki szerint a szejm napirendjére már nem kerül új előterjesztés. Ryszard Terlecki, a PiS soraiból megválasztott alsóházi alelnök megjegyezte, hogy miközben a PO-KO ragaszkodik az utolsó ülés e heti befejezéséhez, képviselői közül sokan a szerdai ülésen sem jelentek meg. A szerda reggeli szavazáson a PiS 240 képviselője közül 165-en, a PO-KO 155 képviselője közül pedig 92-en voltak jelen.

A lengyel parlamenti képviselők mandátuma az új törvényhozás alakuló ülését megelőző napig szól. A rendszerváltás után a régi összetételű szejm nem ült össze a választások utáni időben, bár ez a megoldás jogilag lehetséges.

Politikai megfigyelők szerint a PiS-nek a választások után is többsége lesz a parlamentben. Az e héten közölt három különböző felmérés szerint a kormánypárt támogatottsága 42,4 és 47,2 százalék között mozog, míg a PO-KO a szavazatok 22,7-27,4 százalékára tehet szert. Bejutna még a parlamentbe 13 százalék körüli támogatottsággal a Baloldal (Lewica) nevű szövetség, valamint a Koalicja Polska (Lengyel Koalíció) tömörülés, melynek támogatottsága 6 százalék körül mozog. A Polityka című liberális hetilap keddi, több felmérést összesítő elemzése szerint a kormánypárt a 460 fős szejmben 253 mandátumot szerezhet, 21-gyel többet, mint az előző, 2015-es választáson.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2019. szeptember 12. 07:40
Remélem, a varsói expressz befut Budapestre ... A csuda megöli majd Karácsonyt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!