Macron és Trump szerint sem kapott megbízást a francia elnök, hogy Iránnal tárgyaljon

2019. augusztus 25. 16:13

Két nagyon egyértelmű dologban mindannyian egyetértünk: nem szeretnénk, ha Iránnak nukleáris fegyvere lenne, és ragaszkodunk a térség stabilitásához – fogalmazott Emmanuel Macron.

2019. augusztus 25. 16:13

Donald Trump amerikai elnök cáfolta vasárnap, hogy bármilyen Iránnak szóló, „közös üzenetet” megvitattak volna a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-országcsoport csúcstalálkozóján Biarritzban, a francia államfő pedig kijelentette, hogy nem kapott „hivatalos megbízást” a közvetítésre, mindegyik ország folytatja a saját kezdeményezéseit Teherán irányába.

Korábban egy francia diplomáciai beszélt arról, hogy a G7-országok vezetői megbízták Macront, hogy tárgyalást kezdjen Iránnal, és üzeneteket adjon át az iszlám köztársaságnak, elejét véve ezáltal a feszültség további fokozódásának a térségben    

"Trump elnöknek igaza van. A G7 informális klub, nem adunk hivatalos mandátumot egyikünknek vagy másikunknak, ilyen nem létezik. Abban állapodtunk meg tegnap, hogy folytatjuk a cselekvést, mindenki a maga részéről – mondta sajtótájékoztatóján a francia elnök, aki korábban az LCI hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy „közös üzenetet” fogalmaztak meg a résztvevők az iráni nukleáris kérdésről. 

 „Nem szeretnénk, ha Iránnak nukleáris fegyvere lenne”

„Megegyeztünk arról, hogy mit fogunk mondani Iránról, közösen, a G7-eknek van üzenetük a céljainkról, és az a tény, hogy ezeket osztjuk, fontos részlet, segít elkerülni a megosztottságot, amely valójában mindenkit gyengít” – fogalmazott a hírtelevízióban vasárnap délelőtt Emmanuel Macron. 

„Két nagyon egyértelmű dologban mindannyian egyetértünk: nem szeretnénk, ha Iránnak nukleáris fegyvere lenne, és ragaszkodunk a térség stabilitásához. Közös üzenetben állapodtunk meg, ami az én szememben értékes, valamint egy akciótervről, amely lehetővé teszi valamelyest az álláspontok kibékítését” – tette hozzá.   

Donald Trump amerikai elnök ezt követően bejelentette, hogy jóllehet támogatja Emmanuel Macron fellépését Irán irányába, az Egyesült Államok saját kezdeményezésekkel lép fel a kérdésben.  

G8-csoport?

Macron hónapok óta vezető szerepet tölt be abban, hogy megpróbálják megmenteni a 2015-ben Iránnal aláírt atomalkut, amelyből az Egyesült Államok tavaly májusban kilépett. A francia elnök éppen a biarritzi csúcstalálkozó előtt, pénteken Párizsban fogadta Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert.

Diplomáciai források szerint a biarritzi csúcstalálkozót megnyitó vacsorán megállapodtak abban is, hogy meg kell erősíteni a párbeszédet és az együttműködést Oroszországgal, de azt túl korainak ítélték meg, hogy Moszkvát ismét felvegyék soraikba és G8-csoportként folytassák működésüket.

(MTI)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2019. augusztus 26. 06:24
"Macron és Trump szerint sem kapott megbízást a francia elnök, hogy Iránnal tárgyaljon" Rendben. Balfour ezek szerint anno, - kapott megbízást, hogy tárgyaljon, sőt döntsön, méghozzá olyan államok, területek sorsáról, amelyhez Angliának az égvilágon SEMMI KÖZE, FENNHATÓSÁGA SOHA NEM VOLT... Rendben. De mégis, kitől?
áfonya
2019. augusztus 26. 04:39
Facebook lekáderezi azt aki a betolakodókat bírálja , indok nélkül kidobja ,, sőt a vissza lépésnél a személyi azonosító számát fényképét , személyigazolványt hol készítette kérik,,,, facebookba soros bevásárolta magát , gazdag amerikai kommunisták zsidók ( cukorhegyi,soros ) a tulajdonosok ...Ez a nyugati demokrácia , szólás szabadság kuss....Európa szét darabolása betolakodók megszállása Amerikai gazdag zsidók terve . http://www.magyartudat.com/coudenhove-kalergi-terv-lopakodo-nepirtas-europa-nepei-ellen/
áfonya
2019. augusztus 25. 23:13
Amerika érdeke Európa - eu szét hulljon ,, betolakodókat euba szállítását Amerikából irányítják. Átfogó kereskedelmi megállapodást fog kötni az Egyesült Államok az Európai Unióból kilépő Nagy-Britanniával – mondta vasárnap újságírók előtt Donald Trump amerikai elnök a G7-es országcsoport csúcstalálkozójának otthont adó Biarritzban, hozzátéve, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök “éppen a megfelelő ember” arra, hogy kiléptesse országát az unióból. Mostantól felgyorsulhatnak a brit-amerikai kereskedelmi tárgyalások, amelyek eddig a brit fél miatt akadoztak. Boris Johnson a Trumppal elköltött munkareggelije után arról beszélt, hogy kemény kereskedelmi tárgyalásokra számít az Egyesült Államokkal, de a brit vállalatoknak hatalmas lehetőségei vannak az amerikai piacon. A brit kormányfő hozzáfűzte: Nagy-Britannia összességében inkább a “kereskedelmi békét” támogatja, szemben a jelenleg zajló kereskedelmi háborúval, és nem pártolja vámok bevezetését. Donald Trump igyekezett eloszlatni azokat a híreket, miszerint feszült hangulatban fogadnák őt Biarritzban a világ legfejlettebb országainak vezetői. Reggeli Twitter-üzenetében azt emelte ki, hogy a G7-vezetők remekül kijönnek egymással a találkozón. Az amerikai elnök arra készül, hogy rávegye a G7-csoport tagjait, tegyenek többet a gazdaság serkentése érdekében, illetve hogy nyissák meg jobban az európai, japán és kanadai piacokat az amerikai gyártók termékei előtt.
áfonya
2019. augusztus 25. 20:21
- euból való kilépés előtt angoloknak Trump megígérte gazdasági szerződést köt velük .... Anglia inkább Amerika párti ,eu süllyedő hajó .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!