Lavrov: Moszkva és Berlin is érdekelt az Északi Áramlat-2 megépítésében

2019. augusztus 21. 21:21

Az orosz és a német külügyminiszter az ukrán válság rendezésének lehetőségeit is megvitatta.

2019. augusztus 21. 21:21

Moszkva és Berlin érdekelt a közös nagy gazdasági projektek, köztük az Északi Áramlat-2 földgázvezeték megvalósításában való együttműködésben – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta német hivatali partnerét, Heiko Maast. A hadászati egyensúly kérdéséről szólva az orosz diplomácia vezetője elmondta: Moszkva azt javasolja, hogy annak megvitatásába az újabb fegyverkezési verseny elkerülése érdekében Oroszország és az Egyesült Államok mellett az európai államokat is vonják be.

Azt látjuk, hogy a széthullás veszélye fenyegeti a hadászati egyensúly architektúráját, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulójával fenyeget. Érdekeltek vagyunk abban, hogy a hadászati stabilitás kérdéseit az európai országok részvételével vitassuk meg” – mondta. Beszámolója szerint német vendégével megvitatta a szíriai Idlíb tartományban kialakult helyzetet, valamint a terrorista fenyegetés kiiktatásának szükségességét. A felek között szó esett az ukrajnai válság rendezésére orosz-német-francia-ukrán felállásban létrehozott normandiai formátum keretében való együttműködés kilátásairól is.

Maas sürgette, hogy a további áldozatok elkerülése érdekében, német és francia közvetítéssel az orosz és az ukrán külügyminiszter mielőbb találkozzon egymással. Úgy vélekedett, hogy az ukrajnai választást követően olyan „pillanat” jött létre, amely lehetővé teheti az előrelépést. A német diplomácia vezetője síkraszállt a tavalyi kercsi tengeri incidens során orosz fogságba esett 24 ukrán tengerész szabadon bocsátása mellett. Lavrov hangsúlyozta, hogy a fogva tartott személyek szabadon bocsátásához Oroszország és Ukrajna közötti eredményes megállapodás kell, nem pedig szenzációhajhászás.

Lavrov közölte, hogy német vendégével megvitatta a német tömegtájékoztatási eszközöknek a moszkvai tiltakozások közvetítésében játszott szerepét. Az orosz diplomáciai tárca a hónap elején az orosz belügyekbe való beavatkozási kísérletnek minősítette a Deutsche Welle (DW) német közszolgálati rádió- és televíziócsatorna tudósításait.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2019. augusztus 22. 12:32
Érdekes a német külügy is (Macron után) "Putyinhoz dörgölödzködik" (ballib nyelvjárást alkalmazva... De felejtsük el az idiótákat, mert itt fontosabbról is szó van... Egy csomó jel (Macron látogatása, a németek északi áramlat 2 projektje, moszkkva Európa Tanácsba való újra visszavétele..., sőt az embargó esetleges feloldása) láthatóan jelez valamit. Szerintem azt, hogy a Trump féle agresszív (és az USA nemzetállam, illetve költségvetés érdekében megtett...) lépések, végre rádöbbentették az európai politikai elitet arra, hogy esetleg nem kéne bután amerika csatlósának lenni, hanem esetleg lehetőség van saját európai birodalmi lépéseket tenni, mégpedig úgy, hogy a keleti (orosz és kínai) gazdasági kapcsolatokat progresszíve fenntartani. (és persze az egyetlen ütőképes európai haderőt felmutató Nagy Britannia távozásával, valamiféle európai ütőképes hadsereget összehozni..) Összességében tehát én azt is vizionálom, hogy az amerikai külügy (és cia) farvizén királykodó nyílt társadalom NGO-k sem lesznek már annyira dédelgetett kedvencek az új összetételű EB vezette európai szintéren... Persze ez a változás nem lesz látványos, de azt gondolom kitapintható lesz... Ha másban nem az ellenünk ( az említett NGO-k nyomására) folytatott kampányok szelídülésében...
formaegy
2019. augusztus 22. 08:53
"Moszkva és Berlin érdekelt a közös nagy gazdasági projektek, köztük az Északi Áramlat-2 földgázvezeték megvalósításában való együttműködésben – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta német hivatali partnerét, Heiko Maast." Ebben semmi kifogásolni való nincs addig amíg nem akasztanak be a déli áramlatba. Márpedig a sunnyogás nagyon is kézenfekvő. A ballibesek Putyinozását várom igazán, amikor az ATV és a "hatalmas tudással rendelkező hírös" vendégei habzó szájjal Putyinozzák a németeket....))) Ja, hogy nem lesz ilyen? Tudjuk.)))
brekker
2019. augusztus 21. 22:25
Az oroszok közben Kína felé két vezetéket is építenek. Pedig Európa és az oroszok is jobban járnának az Északi Áramlat II-vel. De az túl olcsó lenne, megengedhetetlen versenyelőny.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!