Közigazgatási kódex: óvást emelt a román ombudsman

2019. augusztus 28. 12:16

Korábban az RMDSZ bírálta a tervezetet, mert az nem biztosít elég jogot az anyanyelvhasználatra.

2019. augusztus 28. 12:16

Alkotmányossági óvást emelt szerdán a román ombudsman a bukaresti kormány két hónapja hozott sürgősségi rendelete ellen, amellyel hatályba léptette az alkotmányossági normakontrollon korábban elbukott közigazgatási törvénykönyv egy újabb változatát.

A Romániában a Nép ügyvédjének nevezett alapjogi biztos szerint semmilyen sürgősség nem indokolta, hogy a kormány a rendkívüli helyzetekre kitalált jogalkotási módszerrel avatkozzék be a törvényalkotás folyamatába. A jogszabály új változatát korábban az RMDSZ is bírálta arra hivatkozva, hogy az csorbítja a kisebbségi jogokat, és visszalépést jelent a korábban hatályos anyanyelvhasználati rendelkezésekhez képest.

Hasonló érvekre alapozva tiltakozott júliusban Klaus Iohannis jobboldali államfő és a jobbközép ellenzék is az ellen, hogy a szociáldemokrata kormány a parlamentet megkerülve, a rendkívüli helyzetekre kitalált – a parlament által utólag megvitatandó – sürgősségi rendelettel emelte törvényerőre a 17 korábbi jogszabály rendelkezéseit összehangoló, a központi és helyi közigazgatás működését egységes keretbe foglaló közigazgatási kódexet, a „helyi kiskirályok kedvéért”, arra utalva, hogy a jogszabály egyebek mellett speciális nyugdíjakat irányoz elő az önkormányzati elöljárók számára.

RMDSZ-bírálat

A jogszabály új változatát korábban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is bírálta arra hivatkozva, hogy csorbítja a kisebbségi jogokat, és visszalépést jelent a korábban hatályos anyanyelvhasználati rendelkezésekhez képest. A közigazgatási kódexet eredetileg a szociálliberális kormánytöbbség és az RMDSZ szavazataival a parlament tavaly júliusi rendkívüli ülésszakán fogadta el a bukaresti képviselőház. A jogszabály ellen az államfő, illetve a jobbközép ellenzék emelt alkotmányossági óvást. Az alkotmánybíróság úgy értékelte: a kódex egésze alkotmányellenes, mert elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament alkotmányos elve.

A kormány időt akart nyerni azzal, hogy sürgősségi rendelettel léptette hatályba a törvénykönyv kiigazított változatát, mert egy újabb parlamenti eljárás – a várható államfői és ellenzéki óvások miatt – legalább fél évbe telt volna.

Koalíciós szakítás miatt?

Az ombudsman lépése azért fontos, mert Romániában rajta kívül senki nem emelhet alkotmányossági kifogást egy sürgősségi kormányrendelet ellen. A bukaresti ellenzéki média a szociálliberális kormánykoalíció felbomlásának tulajdonítja a nép ügyvédjének megkésett fellépését, ugyanis a tisztségbe újonnan megválasztott Renate Weber korábban a kormányból most kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) európai parlamenti képviselője volt.

Az ombudsman lépése azért fontos, mert Romániában rajta kívül senki nem emelhet alkotmányossági kifogást egy sürgősségi kormányrendelet ellen.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!