Felbomlott a bukaresti kormánykoalíció

2019. augusztus 26. 17:53

A PSD várhatóan kisebbségi kormányzással próbálkozik.

2019. augusztus 26. 17:53

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) hétfőn délután megszavazta, hogy kilépjen a kormányból – írta a Transindex.ro.  A párt elnöke, Călin Popescu Tăriceanu bejelentette, hogy az ALDE ellenzékbe vonul. Tăriceanu hozzátette, hogy azok a miniszterek, akik nem hajlandóak lemondani, ki lesznek zárva a pártból. Ezzel gyakorlatilag üzent Ramona Mănescu külügyminiszternek, aki bejelentette, hogy ő továbbra is betöltené a tisztségét a tárca élén.

Tăriceanu hétfő délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy reggel találkozott a miniszterelnökkel, akitől azt várta, hogy elmondja, van egy új terve a kormányzásra, és hajlandó ehhez átalakítani a kormányt, és csökkenteni az államtitkárok számát. A miniszterelnök ezekbe nem egyezett bele, ezért döntött végül a párt a szakítás mellett. A pártelnök egyben lemond a szenátus elnöki pozíciójának betöltéséről is, ugyanakkor elmondta, hogy államfőnek sem jelölteti magát, az ALDE a Pro Româniával együtt Mircea Diaconut, volt EP-képviselőt támogatják.

Az ALDE-nak Mănescun kívül három másik minisztere is van a kormányban, Anton Anton az energetikai, Grațiela Gavrilescu a környezetvédelmi, és Viorel Ilie, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős tárca élén. Korábban a nap folyamán három szociáldemokrata képviselő, Liviu-Ioan Balint, Alexandru Bălănescu és Florinel Stancu jelezték, hogy maguk is Victor Ponta pártjában, a Pro Româniában kívánják folytatni. Dăncilă ezután kétségbeesett felhívást intézett az ALDE és a Pro România képviselőihez, mondván, a PSD folytatni fogja a kormányzást.

A PSD továbbviszi az ország kormányzását, és mellénk fognak állni azok az ALDE-ból és a Pro Româniából, akik nem akarnak megfutamodni, mert értik, hogy a megfutamodás és a lustaság sosem viszi előre Romániát. Egy kisebb csoport érdekét leszámítva nekünk azt kell tennünk, hogy a választók által 2016-ban megszavazott bizalomnak megfeleljünk. Ha valakik az ALDE-ból kilépnek a szövetségből, azok nagyot fognak veszíteni mind a románok, mind a jóhiszemű kollégák előtt, akik alávetették magukat a magasztos célok megvalósításának, mind a román állami intézmények és a külföldi partnereink előtt" – írta Dăncilă a Facebookra.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Josephine Mutzenbacher
2019. augusztus 27. 19:34
Buk a rest. Így megy ez...
Világpanoráma
2019. augusztus 26. 21:29
Trump bejelenti németországi látogatását: https://vilagpanorama.hu/2019/08/26/trump-bejelenti-nemetorszagi-latogatasat/
Takita
2019. augusztus 26. 21:17
A román kormány külpolitikailag nem tényező. Romániát u.i. minden jelentős szinten az államfő, jelenleg Klaus Johannis képviseli. Pl. Az Európa Tanácsban (ami elvileg a kormányfők szervezete), vagy a jelentős nemzetközi tárgyalásokon.(Pl.legutóbb az USA-ban Trump elnökkel tárgyalt, aki a reklámos támogatotás mellett jó sok drága fegyvert is rásózott.) Mindez egyféle, a Franciaországhoz sokban hasonló elnöki rendszert mutat. Az elmúlt száz év, vagy inkább százötven év tapasztalata az, hogy Romániát valójában egy elit vezeti, és román érdek megelőz minden politikai elvet.
magnahungaria
2019. augusztus 26. 21:17
Sajnos, majdnem mindegy, az oláh kutya mindig oláh kutya marad! Elnézést kérek minden ebtől!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!