Előrelépés történt a hargitai medvék ügyében

2019. augusztus 09. 14:33

Az utóbbi időben fokozódó „medvebűnözésre” próbálnak megoldást találni.

2019. augusztus 09. 14:33

Alapos megfontolás után döntött a minisztérium a Hargita megyei medvék sorsáról – hozta le a főtér.ro. A környezetvédelmi minisztérium végre meghozta azt a döntést, amire már hónapok óta várnak Hargita megye két településén, Csíkpálfalván és Csíkszentmártonban.

A szaktárca alapos megfontolás után kiállította a szükséges engedélyt az intézkedésre: 

Két medvét kilőnek, két macicsaládot elköltöztetnek.

A csíkpálfalvi medve az elmúlt hónapban számos alkalommal okozott kárt a környéken, legutóbb a  hét elején pusztított el öt juhot egy gazdaságban. A Csíkszentmártonban otthonosan mozgó medve egy lovat és több szarvasmarhát pusztított el az utóbbi időszakban. Azt igérik, hogy mindkét esetben körültekintően járnak el a helyi vadászegyesületek kilövésért felelős illetékesei, hogy a vadászok biztosak lehessenek abban, nem egy másik medvét lőnek le, hanem azt, amelyik a károkat okozta.

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség tájékoztatása szerint a Szent Anna-tó környékén is szükség van beavatkozásra, így egy kétbocsos, illetve egy hárombocsos medve elköltöztetése is folyamatban van. Egyébként a medvék okozta károk száma az elmúlt évben nem sokat változott Hargita megyében, az év elejétől mintegy 150 vadkárról érkezett bejelentés, ezekből 120-at medvék okoztak, a többit vaddisznók, farkasok és hódok.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. augusztus 09. 23:33
Várom a vulkánbűnözés, viharbűnözés, villámbűnözés, cunamibűnözés, földrengésbűnözés, aszálybűnözés, sivatagodásbűnözés, patkánybűnözés, egérbűnözés, légybűnözés, kullancsbűnözés, szúnyogbűnözés, náthabűnözés, rákbűnözés, csonttörésbűnözés, fogfájásbűnözés, őszülésbűnözés, kopaszodásbűnözés, aranyérbűnözés kifejezéseket.
citizen12
2019. augusztus 09. 20:25
aFFéle
citizen12
2019. augusztus 09. 20:25
"Két medvét kilőnek, két macicsaládot elköltöztetnek." Hát ez aféle látszatintézkedésnek tűnik, hiszen több ezer medve él arrafelé. " a Székelyföld online a közösségi oldalán arról posztolt, hogy 140 medve kilövését hagyták jóvá a támadások miatt rendezett legutóbbi, bukaresti közmeghallgatáson, de sokak szerint ennek a számnak a triplájára lenne szükség ahhoz, hogy javuljon a helyzet." https://infostart.hu/eletmod/2019/07/05/ujabb-brutalis-medvetamadasok-erdelyben-140-peldanyt-lonek-ki
Akitlosz
2019. augusztus 09. 17:41
Nehéz a medvék élete. Az emberek miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!