Duterte nemet mondott az amerikai rakétákra

2019. augusztus 07. 12:01

Washington még a kézifegyverekkel kapcsolatos üzletben is megbízhatatlannak bizonyult – hangsúlyozta a Fülöp-szigetek elnöke.

2019. augusztus 07. 12:01

A Fülöp-szigetek soha nem fogja engedni Amerikának, hogy nukleáris fegyvereket telepítsen a szigeteken, csak azért, hogy ellensúlyozza Kína növekvő befolyását a régióban – jelentette ki Rodrigo Duterte. A Fülöp-szigetek elnöke hozzátette, hogy szerinte Washington még a kézi lőfegyverekkel kapcsolatos ügyekben is megmutatta megbízhatatlanságát – írta a rt.com.

Miután az Egyesült államok a múlt héten hivatalosan is kilépett az Oroszországgal kötött közepes hatótávolságú atomfegyverekre vonatkozó szerződésből (INF-szerződés), Washington egyértelművé tette, hogy innentől szabadon telepíthet 500-5500 km hatótávolságú földről indított nukleáris ballisztikus rakétákat a világ bármely pontján – beleértve Ázsiát is –, ellensúlyozva Kína jelenlétét a térségben.

Manila, amely a közelmúltban szorosabb kapcsolatokat épített ki Kínával, soha nem engedi meg, hogy az amerikai tervek megvalósuljanak – hangsúlyozta Rodrigo Duterte.

Ez soha nem fog megtörténni, mert nem engedem meg” – mondta Duterte. „Soha nem engedek ide külföldi csapatokat ... Nem akarok harcolni Kínával.

Kína figyelmeztette Washingtont, hogy minden szükséges ellenintézkedést megtesz, ha a Pentagon folytatja a szárazföldi rakétáknak Kína küszöbén történő telepítésére vonatkozó terveit.

Annak ellenére, hogy a közelmúltban diplomáciailag és kereskedelmileg közelebb került Pekinghez, Duterte egyértelművé tette, hogy a Fülöp-szigetek nem törekszik csatlakozni semmilyen katonai szövetséghez. A Fülöp-szigetek elnöke hozzátette, hogy Manilát arra kényszerítették, hogy szorosabb kapcsolatokat keressen Oroszországgal és Kínával egyaránt, miután az Egyesült Államok 2016-ban megtagadta 26 000 kézifegyver eladását a Fülöp-szigeteknek az emberi jogok megsértésére hivatkozva.

Ti voltatok a felelősek... gyakorlatilag a kínai kormány karjaiba löktetek engem” – mondta Duterte. 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peter.jordanson
2019. augusztus 07. 21:30
Ateista, melegházasságpárti, de majd a fideszesek megmondják, ő miért jó, hát azért meg a despotikus tömeggyilkolászás jó dolog :) https://mandiner.hu/cikk/20171218_duterte_tamogatja_a_meleghazassagot
matykox
2019. augusztus 07. 19:30
Duterte jó srác. Tudja, mi a helyes.
sersem4
2019. augusztus 07. 19:16
Okos vezető. Ha nem engedi az amiknak a rakéta telepítést, ezzel elkerüli a fenyegető kínai válaszlépéseket is, ami elleni védekezésül országát újabb amerikai fegyverek vásárlására kényszerítené, hogy védekezzen az ellen a fenyegetés ellen, ami amúgy nem is lenne, ha nem jönnének az amik a más kertjébe telepített rakétájaikkal......
Akitlosz
2019. augusztus 07. 15:10
Ő a jobb politikusok közül való. Kiáll az országa érdekeiért, szemben a sok internacionalista nemzetellenes politikussal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!