Aggódik az EU az iráni urándúsítás miatt

2019. július 03. 12:00

Mélységes aggodalmát fejezte ki a szervezet, amiért Irán jelentősen túllépte a 300 kilogrammos felső határt.

2019. július 03. 12:00

Mélységes aggodalmát fejezte ki az Európai Unió amiatt, hogy Irán alacsonyan dúsított uránkészlete meghaladta a 2015-ös többhatalmi atomalkuban megszabott 300 kilogrammos felső határt.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, illetve a brit, a francia és a német külügyminiszter sajnálatának adott hangot Teherán lépésével kapcsolatban, és kiemelte, vállalásaik betartásának előfeltétele, hogy az iszlám köztársaság is maradéktalanul eleget tegyen kötelezettségeinek.

„Felszólítjuk Iránt ezen intézkedés visszafordítására, illetve arra, hogy tartózkodjon a nukleáris megállapodást aláásó lépésektől” – írták. Hétfőn a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is megerősítette, hogy Irán dúsított uránkészlete meghaladta az engedélyezett mennyiséget.

Teherán lépése válasz arra, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban egyoldalúan felmondta az atomalkut, és azóta több korlátozást is életbe léptetett a perzsa állammal szemben. A mintegy négy éve megkötött megállapodás feloldotta az Irán elleni nemzetközi szankciók többségét, amiért cserébe a közel-keleti ország korlátozásokat fogadott el atomprogramjának végrehajtásában.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2019. július 03. 21:58
Mi magyarok örömmel konstatálnánk, ha a testvérnépünk, Irán is atombombával rendelkezne. Bár a 300 kilogrammos felső határ, reakrorral maximum egy nagyobb terem felfűtésére lenne képes. Irán törvényei tiltják az atombomba kifejlesztésére való törekvéseket. Szebb Jövőt!
Ezekiel2517
2019. július 03. 18:22
Az "aggódók "általában nem szoktak nyerni.
Greffiti
2019. július 03. 15:53
Az EU betartja a saját törvényeit???????????
Rugo
2019. július 03. 13:45
Irán nem atomfegyverhez, hanem energiához dúsít. Izrael tele van atomfegyverekkel. Az EU-nak pedig be kellene fognia a pofáját, ők nem világpolitikai tényezők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!