Az Európa Tanács biztosa bírálta Lengyelországot az igazságügyi reformok miatt

2019. június 28. 18:19

Dunja Mijatovic kitért az abortusztörvények tervezett szigorítására is, leszögezve, hogy hatékony hozzáférést kellene biztosítani a terhesség megszakításához a nők számára.

2019. június 28. 18:19

Az igazságügyi reformok vitatott elemei miatt bírálta Lengyelországot pénteki jelentésében az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa, úgy vélve, hogy ezek alapvetően megváltoztatták a bírói rendszer egészét.

„Ezen reformok jelentős kihatással vannak a lengyel igazságügyi rendszer gyakorlatilag minden egyes elemének működésére és a függetlenségére, alapjában érintik az alkotmánybíróságot, az országos igazságszolgáltatási tanácsot, a legfelsőbb bíróságot, a törvényszékeket, a bírákat és az ügyészséget” – közölte Dunja Mijatovic.

Hangsúlyozta, hogy az alkotmánybíróság függetlensége és hitelessége súlyos csorbát szenvedett, a legfelsőbb bíróság és az ombudsman ezért már nem is nagyon nyújt be alkotmányjogi panaszokat a testülethez. Egyúttal mélységes sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Varsó máig nem oldotta meg a korábbi parlament által jelölt alkotmánybírák kinevezésének problémáját.

Kitért az abortusztörvények tervezett szigorítására is, leszögezve, hogy hatékony hozzáférést kellene biztosítani a terhesség megszakításához a nők számára, ennek hiánya valós és súlyos egészségügyi kockázatot jelenthet. Mijatovic rámutatott, hogy Lengyelország nem tett eleget az Európa Tanács korábbi ajánlásainak sem. A lengyel kormány mindeddig azt hangoztatta, hogy a szóban forgó törvények megfelelnek az európai sztenderdeknek.

A 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet biztosa még márciusban Lengyelországba látogatott, ahol egyebek mellett az igazságszolgáltatási rendszert vizsgálta.

Az utóbbi években sok bírálat érte a lengyel kormányt főként amiatt, hogy – a bírálók szerint – csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mia szösz
2019. június 30. 08:40
"hatékony hozzáférést kellene biztosítani a terhesség megszakításához a nők számára. " A nők méhében megfogant élet szétvagdalása csak annyi, mint megszabadulni egy kellemetlen higiéniai problémától? Miért nem az egészségügyi felvilágosítást, a nem kívánt terhesség elleni védekezéshez való hatékony hozzáférés biztosítását kívánják? Sokkal egészségesebb, mint a botmixer (copyright by Cseh Katalin Momentumos EU parlamenti képviselő és hozzá méltó színvonalú társnője). Ezek megérettek a pusztulásra.
péterx
2019. június 29. 07:42
És persze természetesen a "bírálóknak" van igazuk...
Szerintem
2019. június 29. 07:02
Miért kell mindenbe belepofáznk? Miért kellene mindenkinek egy bizonyos ideológiát kötelezően követni?
Sulammit
2019. június 28. 22:14
Eddig úgy tudtuk, hogy az abortusz jelent súlyos egészségügyi kockázatot. Vagyis támogatják a gyermekgyilkosságot. "ennek hiánya valós és súlyos egészségügyi kockázatot jelenthet"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!