Francia exminiszter: Orbán beszennyezi az európai alapértékeket

2019. május 14. 13:12

Franciaország két vezető EP-jelöltje csapott össze hétfőn egy, a párizsi Montaigne Intézet által szervezett rendezvényen. A másfél órás vitán a legfontosabb téma azonban nem Macron reformjai vagy a migráció voltak – hanem Orbán Viktor.

2019. május 14. 13:12

A magyar miniszterelnök nevét először a kormánypárt (LREM) jelöltje hozta fel. A volt Európa-ügyi miniszter, Nathalie Loiseau azzal kezdte, hogy nem csatlakozna olyan pártcsaládhoz (azaz az Európai Néppárthoz), aminek a Fidesz is tagja. A jobboldali La Républicains (A köztársaságiak – LR) listavezetője, Francois-Xavier Bellamy Orbán védelmére kelt. Bár kijelentette, hogy a CEU ügyében „nem lehet megengedni, hogy bárki is bezárasson egy egyetemet”, ugyanakkor szerinte Soros György is elismerte azt, hogy egyetemét „Orbán-ellenes lobbi” céljaira fogja felhasználni.

A konzervatív jelölt Orbán mellé állt a Juncker-plakátkampányban is.

Bellamy úgy véli: az Európai Bizottság elnöke és a magyar miniszterelnök között a kötelező migránskvóták miatt feszül ellentét, ebben pedig ő inkább a magyar félnek ad igazat. Arról, hogy ennek kapcsán a Néppárt elnöke a Fidesznek a pártcsaládból való kizárását helyezte kilátásba, azt mondta: ezzel a magyar kormánypártot a szélsőjobboldali olasz belügyminiszter Matteo Salvini „karjába lökik”, ezért célszerűbb lennie inkább tárgyalni Orbán Viktorral az ellentétekről.

Loiseau azzal vágott vissza, hogy a Soros-ellenes kampány szerinte gyűlöletkeltő,

a milliárdost pedig zsidó világpolgárnak nevezi, akit le kell lőni. A politikus szerint „Orbán beszennyezi és rongálja az európai alapértékeket, ő pedig ez esetben nem akarja homokba dugni a fejét, inkább fog egy ásót, és felveszi a harcot.

Loiseau (és Macron) a kezdetektől a szélsőjobboldal és az Európa-pártiság közti választásra építette fel kampányát. Bellamy ezzel szemben azzal vádolja őket, hogy ezzel csak az Európai Néppárt megosztására törekednek, és megpróbálják elterelni a figyelmet Macron elhibázott politikai döntéseiről.

Franciaországban a közvélemény-kutatások szerint az LREM és a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Front vezeti a népszerűségi listákat, a Franciaországnak járó 74 EP-képviselői helyből várhatóan egyaránt 22-22 mandátumra számíthatnak. Az LR a harmadik legnagyobb erőként, 14 széket kap majd.

(forrás: Politico)  

Összesen 296 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2019. május 15. 08:07
Macron soros juncker szarfészekben ülők Európát szennyezik.
mokány
2019. május 14. 22:08
Ezek maguktól nem lehetnek ennyire hülyék. Akik beszennyezik a legalapvetőbb európai értéket, a szólás és vélemény szabadságot, azok, akik a PC ideológiát gyártják, és azok akik papagáj módjára szajkózzák.
mokány
2019. május 14. 21:59
No Parmezán !
Zsusztina
2019. május 14. 21:22
"a milliárdost pedig zsidó világpolgárnak nevezi, akit le kell lőni" Nem derül ki a mondatból, hogy ki mondta ezt. Ti tudjátok???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!