HRW: Az ENSZ-nek reagálnia kell a humanitárius válságra

2019. április 04. 21:56

Maduro és a hozzá hű legfelsőbb bíróság gyakorlatilag megszüntette a parlament jogköreit.

2019. április 04. 21:56

Határozott fellépésre szólította fel csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkárt a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet a venezuelai humanitárius válság ügyében, amellyel kapcsolatban jelentést tett közzé.

A jogvédő szervezet és az amerikai Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi kara által készített jelentés szerint a venezuelai egészségügyi rendszer „teljes mértékben összeomlott”. Az országban megnőtt a csecsemőhalandóság mértéke, és olyan, védőoltással megelőzhető betegségek terjednek ellenőrizetlenül, mint a kanyaró vagy diftéria. Emellett ugrásszerűen megnőtt az olyan fertőző betegségek, mint a malária vagy a tuberkolózis terjedésének mértéke is.

A jelentés az élelmiszerellátás nagyfokú bizonytalanságáról és gyermekek nagymértékű alultápláltságáról is beszámol. Shannon Doocy, a Johns Hopkins egyetem nemzetközi egészségüggyel foglalkozó professzora szerint az egészségügyi rendszer „teljes mértékben összeomlott”. Úgy fogalmazott: az egészségügyi és élelmiszerellátás hiánya „szenvedést szenvedésre halmoz”. Doocy felszólította az ENSZ vezetését, hogy segítsen véget vetni e súlyos válságnak.

A HRW szerint a segítségre szoruló venezuelaiak száma becslések szerint akár a hétmilliót is elérheti. „A venezuelai hatóságok Nicolás Maduro elnöksége alatt képtelennek bizonyultak megfékezni a válságot” – áll a közleményben. Az ENSZ-főtitkárnak vezető szerepet kell vállalnia az átfogó humanitárius választerv kidolgozásában – mondták a csoportok.

Válság

A világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkező Venezuela évek óta súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd. A gazdasági problémák forrása, hogy az országnak a kőolajon kívül szinte semmilyen exportcikke nincs, ezért az olaj világpiaci árának csökkenésével Venezuela gazdasága zuhanórepülésbe kezdett, elszabadult az infláció és súlyos hiány alakult ki alapvető termékekből.

A dél-amerikai ország belpolitikai válsága januárban elmélyült, miután Juan Guaidó ellenzéki vezető egy Maduro elleni tüntetésen az alkotmányra hivatkozva Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. A Maduro-kormányhoz hű alkotmányozó gyűlés kedden elrendelte Guaidó mentelmi jogának felfüggesztését a legfelsőbb bíróság hétfői indítványa nyomán. A testület indoklása szerint Guaidó megszegte a korábban rá kiszabott tilalmat, amely szerint nem hagyhatta volna el az országot. Az alkotmányozó gyűlés elnöke, Diosdado Cabello kedden kijelentette: „most már elkezdődhet a bűnügyi eljárás Guaidó ellen”.

A szintén Guaidót elismerő Kolumbia elnöke, Iván Duque figyelmeztette a Maduro-kormányt: határozott többoldalú válaszlépésre számíthatna abban az esetben, ha Guaidót őrizetbe vennék. Bár a legutóbbi választáson az ellenzék került többségbe a törvényhozásban, Maduro és a hozzá hű legfelsőbb bíróság gyakorlatilag megszüntette a parlament jogköreit, majd vitatott körülmények között vele párhuzamos alkotmányozó gyűlést hívott életre.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!