„Határozott reagálást” kér a pápa az idegenellenességre

2019. április 02. 16:35

Az egyházfő szerint a katolikus egyháznak nagyobb figyelmet kell fordítania a nők jogaira is.

2019. április 02. 16:35

Ferenc pápa egy kedden közzétett írásában arra szólította fel a fiatalokat, hogy „reagáljanak határozottan az idegenellenességre”. Az írás a gyermekek zaklatásának és a női egyenjogúságnak a kérdéseivel is foglalkozik. „Egyes országokban, ahová menekültek érkeztek, a migráció jelensége riadalmat és félelmet váltott ki, és ezeket politikai okokból gyakran még szítják is és kihasználják. Ennek következménye az idegengyűlölő magatartás, amelyre az embereknek határozottan kell reagálniuk” – áll a Christus vivit (Krisztus él) címet viselő dokumentumban, mely a tavaly októberi, fiatalokról szóló püspöki szinódus eredményeként íródott.

A dokumentumban Ferenc pápa foglalkozott a papok által elkövetett gyermekmolesztálási ügyekkel is. Köszönetet mondott azoknak, akik jelentették az őket ért visszaéléseket. Hozzátette, hogy a püspöki szinódus fontos megelőző intézkedések foganatosításáról döntött. Hangsúlyozta továbbá, hogy nem a gyermekeket zaklató papok vannak többségben az egyházban, a többség olyan papokból áll, akik eleget tesznek hivatásukból eredő kötelezettségeinek.

A dokumentumban a pápa szót ejtett az – egyre növekvő számú – válások következményeiről is. A szentatya szerint a gyerekeknek fájdalmat és identitásválságot okoz a szülők elválása. 

A fiatalok, a hit és a hivatástisztázás című püspöki találkozót 2018 októberében tartották Rómában. A szinódust Ferenc pápa hirdette meg, és témáját is ő választotta ki a családról tartott 2014-es rendkívüli és a 2015-ös rendes szinódust követően. A most megjelent írásban a pápa a legutóbbi tanácskozás eredményeit és következtetéseit foglalta össze.

A Krisztus él című dokumentumban az egyházfő a női egyenjogúság kérdésével is foglalkozott. Úgy vélte, hogy a katolikus egyháznak nagyobb figyelmet kell fordítania a nők jogaira, és véget kell vetnie a férfiközpontú hatalomgyakorlásnak. Kifejtette, hogy míg egy „túlzottan félénk és merev felépítésű” egyház állandó akadályt jelenthet a női jogok védelme előtt, egy „élő egyház” nagyobb figyelmet biztosíthat „a nők jogos igényeinek”. A dokumentum azonban nem tartalmaz konkrétumokat például arról, hogyan kerülhetnének nők vezető pozícióba az egyháznál.

(MTI)

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mases
2019. április 04. 11:53
Az ördög keze betette a lábát a Vatikánba is. Ferenc "pápa" szabadkőműves/illuminátus ezért maximálisan az európai keresztény alapú kultúra megsemmisítésén ügyködik a háttérhatalom embereként. Ugyanez megy a civil oldalon is, soros györgy féle gengszterek vezetésével. Európa végveszélybe került.
MaBaker
2019. április 04. 10:08
Nem véletlenül mondatták le Benedeket. Ugye volt egy idő, amikor megfenyegették a Vatikánt, hogy elvágják őket pénzügyileg a külvilágtól, ha nem világíthatnak át mindent. Ez valahogy elült Benedek lemonása után. Ezt követően nem véletlenül választottak pápát egy menekültkibocsátó országból.
Akitlosz
2019. április 03. 20:37
"Az egyházfő szerint a katolikus egyháznak nagyobb figyelmet kell fordítania a nők jogaira is. " Mikor is választanak nőt pápának?
Kandeláber
2019. április 03. 20:32
Na akkor Feri, tedd meg Te az első lépést! Először is mondj le, utána pedig takarodj haza Argentínába, és máris eggyel kevesebb ember lesz Európában, akit a tősgyökeres európaiak nagy része utál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!