Az egyházaktól féltik az EU-t a szekuláris humanisták

2019. április 16. 15:09

Az egyházak fokozódó befolyásától tart az EU-ban az Európai Humanista Szövetség, ami szerint ultrakonzervatív és illiberális rezsimek fenntartására használják fel őket nemzetállami szinten, és lobbijuk veszélyezteti a nők, a kisebbségek és az LMBT-emberek jogait.

2019. április 16. 15:09

Egy olyan kontinensen, ahol a a népesség nagy része nyíltan vagy burkoltan elhagyta a vallást, és a növekvő kisebbségek nem keresztény vallásokat követnek, rossz döntés lenne visszatérni egy olyan politikai rendhez, ami kiemelt státuszt biztosít az egyházaknak vagy vallásoknak – írja az Euraktivon közzétett cikkében Giulio Ercolessi, az Európai Humanista Szövetség elnöke, hozzátéve: szerinte a vallást és a politikát egymástól szétválasztva kell tartani.

Ercolesi szerint a lisszaboni szerződés 17. cikkelyét, amely a rendszeres és átlátható kapcsolatot fektette le az EU és az egyházak, valamint más világnézeti szervezetek között, arra használták fel az utóbbi időben, hogy a civil társadalom többi résztvevőihez képest  az egyházaknak speciális státusza legyen. 

A humanisták elnöke az április 15-én, hétfőn írt cikkében leszögezte: aznap az Európai Parlament Bürója szavaz egyik alelnöke, az ír néppárti Mairead McGuinness  jelentéséről, amely, ha elfogadják, tovább „intézményesíti” az egyházak befolyását az EU-ban. A szövetség honlapja szerint az EHSZ mellett a másik jelen lévő nem vallásos szervezet a Humanists International volt.

Ercolesi kifejti: a témában február 19-én volt meghallgatás, és szerintük a jelentés nem tükrözi az ott elhangzottakat. A humanisták szerint főleg a katolikus egyház befolyása aggasztó, ami az Európai Közösség Püspöki Konferenciáinak Bizottságán keresztül „lobbizik” Brüsszelben. A leginkább kifogásolt javaslat szerint a különböző jelentéstevőkkel és az illetékes bizottságokkal lenne lehetősége tárgyalni az egyházaknak. 

A humanisták elnöke kifejti: „az, hogy kiterítjük a vörös szőnyeget a vallási csoportok előtt, és ezzel megkérdőjelezzük azokat a jogokat, amelyekért olyan keményen harcoltunk, nem megengedhető”. Ercolessi kiemeli a nőket, az LMBT-csoportokat és a kisebbségeket. 

Az EHSZ honlapján olvasható, április 12-i közlemény szerint a humanisták aggódnak amiatt, hogy egyre több vallásos csoport képvisel „ultrakonzervatív” álláspontot, és azzal lobbizik az EP-ben, valamint hogy nemzetállami szinten szerintük egyre több kormány működik együtt „autoritárius vagy illiberális” rendszerek fenntartása érdekében az egyházakkal.

Az Európai Humanista Szövetség hatvan szervezetet foglal magába, fő célja az egyházak és az állam radikális szétválasztása. Jellemzően radikális baloldali és liberális álláspontot képvisel a legtöbb kérdésben. Leginkább brüsszeli lobbival foglalkozik. 

A humanisták szövetségese az Európai Parlamentben a Platform a Szekuláris Politikáért (EPPSP). Ennek elnöke a holland Sophie in ‘t Veld (ALDE), társelnöke pedig a francia Virginie Rozière, aki a Radikális Baloldali Párt színeiben jutott be az EP-be, ő a szocialisták frakciójában ül. 

A szekuláris platform úgyszintén hasonló szellemben tiltakozott nyílt levelében az EP elnökénél és a Büró tagjainál. A levelet tizenhat EP-képviselő írta alá, köztük Szanyi Tibor is.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kkalmanarpad
2019. április 18. 11:18
Humanitas sine Divinitas est bestialitas.
Newman
2019. április 17. 00:37
Szar ügy! Porosenkó CSOKI!
sztd
2019. április 16. 20:52
Vicces lenne, ha ezek tudnák, hogy mit jelentett a humanizmus a reneszánsz idején. Egyébként keresztényként úgy gondolom, hogy én aggódom miattuk, és nekik is joguk van aggódni miattam.
IV. Fawkes
2019. április 16. 18:42
"szekuláris humanisták" Szép nevet találtak maguknak a neojakobinus trógerek..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!