Joseph Daul: „Orbán átlépett egy határt”

2019. március 05. 10:28

A francia politikus nem kért a Liga és a PiS EPP-tagságából.

2019. március 05. 10:28

Interjút közölt a Die Welt című konzervatív német lap kedden az Európai Néppárt (EPP) elnökével. Ebben Daul arra a kérdésre, hogy miért erősödnek az Európai Unióban a populisták, elmondta, hogy ezen pártok módszere a félelemkeltés, és „csak a problémákról beszélnek, de megoldásokkal nem szolgálnak”. Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor az EPP tagjai közé kívánja emelni a Jaroslaw Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot és az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini vezette Ligát, kijelentette: „megmondtam neki, hogy ez nem történik meg, amíg én vagyok ennek a pártnak az elnöke”.

A francia konzervatív politikus hozzátette, hogy az EU jobbközép pártjait összefogó EPP-ben „minden tagnak tisztelnie és osztania kell a minket egyesítő értékeket”. Azzal kapcsolatban, hogy kilenc országból tizenkét tagpárt kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését, aláhúzta: „nem félek ettől a vitától”. Mint mondta, megkapta a szükséges számú indítványt ahhoz, hogy a politikai közgyűlés következő ülésének napirendjére vegyék a Fidesz tagságának ügyét.

A magyar kormánynak az Európai Bizottság EPP-s elnöke, „Jean-Claude Juncker elleni plakátkampányát a leghatározottabban elítéltük”. Ez a kampány „megengedhetetlen” – mondta Joseph Daul, hozzátéve, hogy az EPP „egy nagy család, amelyben lehetnek viták, de van egy határ”, és ezt Orbán Viktor átlépte.

Az EP-választás és az EU-s politika egy sor további kérdésével is foglalkozó interjúban Joseph Daul hangsúlyozta, hogy az EP-választást felvezető politikai küzdelemben „mindenki ellenünk kampányol majd”, és „az lesz a szlogen, hogy az EPP a hibás azért, hogy semmi nem működik Európában”, holott 75 éve béke van a kontinensen és „olyan nagy a jólét és a szabadság, mint soha korábban”. Ezért aztán az EPP-nek nincs is oka szégyenkezésre – mondta Joseph Daul.

A többi között arról is szólt, hogy Angela Merkel német kancellár, a szintén az EPP-hez tartozó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) előző elnöke azon kevés „nemzeti politikusok egyike, aki valóban tudja, miként működik Európa” és mit kell tenni azért, hogy továbbra is működjék. Hozzátette: aggodalommal tölti el, hogy Angela Merkel vissza akar vonulni a politikából.

(MTI)

Összesen 231 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2019. március 05. 15:38
Gyurcsány levele írt a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak https://www.facebook.com/gyurcsanyf/posts/2450066681692446 Zárójelben a következőkkel zárja (A szerző a Demokratikus Koalíció elnöke Magyarországon, és 2004-től 2009-ig miniszterelnök volt) Elfelejtette odaírni, hogy 2004-be puccsal lett miniszterelnök, 2009-ben pedig távoznia kellett mert elkurta a kormányzást.
realista
2019. március 05. 14:32
Orbán olyan, mint a kisebbségi komplexustól agresszív pincsi, amely ugat mindenre és mindenkire. Aztán, ha egy nagyobb kutya megelégeli az acsargást, szétkapja, és megeszi reggelire.
OberEnnsinnen
2019. március 05. 14:07
"Nézze, itt vagyunk most ebben a csodálatos Bambergben, voltam most is sétálni a belvárosban. Le voltam döbbenve, mennyi színes bőrűt, feketét látni itt is… Ezt mások is látják." - mondja Paul Lendvai...
Tatulus
2019. március 05. 13:10
Az EPP azért tart itt, mert ilyen az elnöke, többek között! 72 éves, megrögzötten csőlátó fafej, fogalma sincs, valójában mi folyik Európában! Mint ahogyan az általa lelkesen dicsért Merkel se! A migráció kezelése, a Brexit-hez való hozzáállás, a kettős mérce eltűrése, a neoliberalizmus félreismerése, a piszi beszéd eltűrése a problémák felvetése helyett, na ez az öregedő ókonzervatív hozzáállás! Csődbe viszi az EPP-t, mert nem ismeri fel azokat a folyamatokat, amiket a V4-ek (Orbán) felismert! Lehet, kissé túlzás volt a plakátkampány isiászossal, de csak válasz volt a korábbi Juncker-féle húzásokra! Mellesleg emberként hányingert kaptam Juncker Soros-papi puszi, ölelés brezsnyevi stílusától! Ezt még Daul-nak is be kellene látnia!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!