Eldőlhet: megegyezés nélküli Brexit vagy halasztás jön

2019. március 13. 10:41

A népszavazást levezénylő exkormányfő szerint nem mehet tovább az, ami eddig ment.

2019. március 13. 10:41

Két fontos szavazás előtt áll a brit parlament, az első a megállapodás nélküli kilépésről, a második az EU-ból történő kilépés elhalasztásáról szól - mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem tanára az M1 szerda reggeli műsorában. A szerdai szavazáson eldől, hogy támogatja-e a londoni alsóház a megegyezés nélküli Brexitet, melynek elkerüléséhez viszont nem elegendő a parlamenti többség, szükség van egy angol törvény módosítására, illetve az EU egyetértése is – magyarázta a szakember.

A második fontos parlamenti szavazás csütörtökön lesz Londonban: akkor arról dönthetnek a képviselők, hogy kérjék-e a kilépés március 29-ei időpontjának elhalasztását. De ha London nem akar megegyezés nélküli Brexitet, akkor „gyorsan ki kellene találnia, hogy mit is akar”, mi lesz a halasztás után, egyáltalán mire kér még időt – jegyezte meg Gálik Zoltán.

Jelenleg elképzelhetőnek látszik például az ellenzéki Munkáspárt által felvetett újabb népszavazás a Brexitről vagy a vámunió, vagy valami új javaslat kidolgozása az átmeneti időszakra, de ez utóbbinak még a körvonalai sem látszanak. Az esetleges népszavazás is különös lenne, ugyanis egyes tervek szerint három opciót tartalmazna: a bennmaradás mellett a megállapodással történő, illetve megállapodás nélküli Brexitet – fejtegette a szakértő.

Eddig és ne tovább

A volt brit miniszterelnök szerda délelőtt újságíróknak elmondta: szerinte egyes képviselők, akik a Brexit mellett voltak, kedd este éppen ellene szavaztak, ez pedig igen bosszantó lehet May számára, így a a kormányfőnek más alternatívákat kell találnia.

Szerinte éppen ezért „el kell kerülni a megegyezés nélküli Brexitet, és egy hosszabbítást kell elérni” – idézte szavait a Sky News. Arra számít, hogy az elkövetkezendő két napban ez fog történni. Hozzátette: ez így nem mehet tovább.

Ezek után kell vámot fizetni, ha megegyezés nélküli kilépés jön

A brit kormány bejelentette, hogy az importáruk 87 százalékára nulla százalékos vámot fog kivetni egy megegyezés nélküli Brexit esetén, azonban a következő termékcsoportok (a fennmaradó 13%) esetén vámot kell majd fizetni. Így például bizonyos tejtermékekre, valamint a marha-, a bárány-, a sertés- és a szárnyashúsok után kell fizetni, de nem ússza meg az autóipar sem, minden importált új autó után kell fizetnie a behozatalért.

Sok cserépáru, bizonyos üzemanyagok, valamint műtrágya-szállítmányok után is kell fizetni vámot, akárcsak az olyan termények, mint a banán, vagy a cukornádból készült cukor után, de bizonyos halfélék is felkerültek az újonnan bevezetendő vámlistára.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2019. március 13. 14:30
Idéznék a fiatalságom korából egy reggeli ébredéskor konyhaasztalon talált üzenetből; Egyezzünk meg abban, hogy a személyes motyót viheted, a kulcsot a postaládába dobd be. Ég veled!
SwordFish
2019. március 13. 12:39
Halasszátok el 2021-ig a kilépést és legyen Angela Merkel a brit kormányfő! :-D
llnnhegyi
2019. március 13. 12:32
Halasztás... Aki időt nyer, életet nyer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!