Guaidó szerint Trump elismerte kormányát

2019. január 30. 18:34

Nicolás Maduro venezuelai elnök puccsról beszél, a magát ideiglenes elnöknek kikiáltó Guaidó szerint viszont Trump már elismerte kormányát.

2019. január 30. 18:34

A magát Venezuela ideiglenes elnökének kikiáltó Juan Guaidó szerdán kijelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök nemcsak elismerte kormányát, de támogatja demokratikus erőfeszítéseiket és kész a humanitárius segítségnyújtásra is.

Guaidó elmondta, telefonon egyeztetett erről az amerikai elnökkel. Időközben a Fehér Ház is megerősítette a beszélgetés tényét. Sarah Huckabee Sanders, az amerikai elnök hivatalának szóvivője hangsúlyozta: a két politikus megegyezett, hogy rendszeres kapcsolatot tartanak fenn, hogy biztosítsák Venezuela visszatérését a stabilitáshoz. A beszélgetés során Trump ismételten határozott támogatásáról biztosította Guaidót a venezuelai demokrácia visszaállításáért vívott harcában. Venezuelában azt követően szélesedett ki a belpolitikai válság, hogy Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament vezetője múlt szerdán egy tüntetésen ideiglenes elnökké kiáltotta ki magát. Guaidót több ország – köztük az Egyesült Államok is – támogatásáról biztosította. A januárban beiktatott Nicolás Maduro venezuelai elnök puccsnak minősítette a történteket.

Hamilton Mourao brazil alelnök szerdán közölte, hogy Venezuela több ország által támogatott ideiglenes elnöke humanitárius segítséget kért Brazíliától. Mourao, aki Jair Bolsonaro államfő műtétje idejére ideiglenesen átvette az államfői feladatokat, egyben aggodalmának adott hangot két chilei újságíró venezuelai őrizetbe vételének ügyében. Őket kiutasítják, mert illetéktelenül behatoltak az elnöki palota területére.

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke a nap folyamán telefonon szintén támogatásáról biztosította Guaidót. „Sajnálatosan a helyzet egyre romlik és elérte azt a pontot, ahonnan nincs visszaút. Nicolás Maduro elnöknek sikerült elérnie, hogy több mint hárommillió ember kényszerült elhagyni hazáját. Amennyiben a helyzet nem változik hamarosan Venezuelában, ez az egész térségre katasztrofális következményekkel fog járni” – mondta Tajani.

Heiko Maas német külügyminiszter a nap folyamán Berlinben nyilatkozva mielőbbi szabad és tisztességes választásokat sürgetett a latin-amerikai országban. „Csak hogy világos legyek, Nicolás Madurónak nincs semmiféle demokratikus felhatalmazása. Ő nem Venezuela demokratikusan megválasztotta elnöke” – hangsúlyozta Maas német törvényhozók előtt mondott beszédében.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter közölte: Maduro nem reagált azokra az európai uniós követelésekre, hogy előrehozott elnökválasztást tartsanak a dél-amerikai országban, mindössze parlamenti voksolás lehetőségét vetette fel. Bejelentette: az EU külügyminisztereinek bukaresti tanácskozásán fogják megvitatni, hogy milyen választ adjanak a caracasi vezetés hallgatására.

Nicolás Maduro a RIA orosz hírügynökségnek adott, szerdán megjelent interjújában közölte, hogy hajlandó tárgyalni az ellenzékkel, de csak nemzetközi közvetítők részvételével. A baloldali venezuelai elnök tárgyalási készségének hangoztatása mellett azt is hangsúlyozta, hogy az imperialistáknak 2025-ig kell várniuk az új venezuelai elnökválasztásra. Megismételte álláspontját, hogy legitim módon nyerte meg a tavaly májusi választást, a szavazatok 68 százalékával. Egyúttal azt is közölte, hogy támogatná az előre hozott parlamenti választások megtartását. Maduro későbbi Twitter-üzenetében hangsúlyozta: a caracasi vezetés határozottan szembe száll a törvénytelen hatalomátvételi kísérlettel. „Nem nyugszunk addig, míg nem gyűrjük le ezt a puccsot, amelynek segítségével be akarnak avatkozni Venezuela politikai ügyeibe, félredobva szuverenitásunkat az amerikai birodalom egy bábkormányát létrehozva” – írta.

A nap folyamán Carlos Alfredo Vecchio, Venezuela Washington által elismert diplomáciai ügyvivője határozottan elutasította a párbeszédet Maduro és Guaidó között. Mint mondta, ez nem szolgálná a helyzet rendezését, hanem mindössze Madurónak engedne időt céljai megvalósításához. Vecchio szerint az ellenzék mindössze a hatalomátadásról kíván tárgyalni.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. január 30. 21:07
"Nicolás Maduro venezuelai elnök puccsról beszél, a magát ideiglenes elnöknek kikiáltó Guaidó szerint viszont Trump már elismerte kormányát. " Tehát tényleg puccs. Ukrajnában is hasonló volt a recept. A "demokráciára" annyira kényes "szabad világ" csakis akkor ismeri el egy nem választott puccsistát elnöknek, ha ő maga szervezte a puccsot és az új emberke az ő kiszolgáló kollaboránsuk. Ellenkező esetben véletlenül sem. - Miért nincsenek Washingtonban puccsok? - Azért, mert ott nem működik amerikai nagykövetség. / Haiti vicc /
3M..
2019. január 30. 19:00
Trump választotta őt meg? Szebb Jövőt!
Lotti
2019. január 30. 18:48
Szuverenitás ? Mi az amikor a nagyok tudják a tutit, mit szeretne a venezuelai nép. Persze a dagi koreai diktátort nem kötelezik semmire. Vele barátságosan alkudoznak. Nyilván kellően demokratikus diktátor.....
pitypang1125
2019. január 30. 18:46
Csak az a helyzet hogy nem az USA aki jogosult rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!