„You can't always get what you want”– a Brexitről vitázott az Európai Parlament

2019. január 16. 13:42

Nem kaphatod meg mindig azt, amit akarsz: még a Rolling Stones klasszikusa is előkerült a Brexit-döntés után zajló európai parlamenti vitában. Egymásnak üzengető angol, skót és ír képviselők, értetlen uniós vezetők és brit lobogós zoknit villantó Nigel Farage – tudósításunk Strasbourgból.

2019. január 16. 13:42
K. Hillier Lili

Szerda reggel vita kezdődött az Európai Parlamentben Nagy-Britannia jövőjéről, miután a brit alsóház a várakozásoknak megfelelően, 432 nem és 202 igen arányban elutasította a Brexit-tervet kedd este.

Az angol, skót és ír képviselők különösen aktívak voltak Strasbourgban, hangosan üzengettek egymásnak a plenáris ülésteremben,

mások Eagles- és Rolling Stones-számok szövegeit idézték beszédükben.

Felszólalt többek között a Brexitért felelős uniós főtárgyaló Michel Barnier, Frans Timmermans, Manfred Weber, Guy Verhofstadt és Nigel Farage is. 

A másfél órás vita végére megbizonyosodhattunk róla, hogy az EU jelenleg teljesen tanácstalan azzal kapcsolatban, mit akar az Egyesült-Királyság. Egyben azonban a legtöbb képviselő egyetértett: a labda most a brit oldalon pattog.

*

Az Európai Unió végig világosan kommunikálta a britek felé, hogyha többet szeretnének mint egyszerű szabadkereskedelmi egyezmény, az EU pozitívan fog reagálni – szögezte le beszédében Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló.

Szerinte a létező kompromisszumok legjobbját sikerült kidolgozni 

a tegnap Londonban leszavazott Brexit-megállapodásban, amin másfél éven keresztül dolgoztak közösen Nagy-Britanniával.

„Ha az Egyesült-Királyság a jelenlegi patthelyzetre nem találja meg a megfelelő megoldást, akkor nem tudunk érdemben továbblépni” – szögezte le Barnier. „Tíz hét van hátra március 29-ig, ezt az időpontont Nagy-Britannia választotta. Ilyen nagy veszély még soha nem volt arra, hogy megállapodás néküli Brexit szülessen.”

Most az Egyesült-Királyság feladata, hogy eldöntse, hogyan kívánja megoldani a kialakult helyzetet. Természetesen mindenki azt szeretné, hogy hosszú távon működőképes legyen a Brexit – zárta felszólalását, amit hosszú tapssal méltatott a Parlament.

Manfred Weber rövid felszólalásában hangsúlyozta: büszke rá, hogy a bennmaradt 27 tagállam egységesen kiáll Európa egységéért, hiszen

a Brexit-szavazás után sokan dominóeffektustól tartottak. 

28 kormány igent mondott a szerződésre, egy parlament viszont nemet. Most az ő oldalukon pattog a labda. Mondják már meg végre, mit akarnak. Ha eldöntötték, készen állunk tárgyalni” – mondta a Néppárt csúcsjelöltje.

„Sokat utazom Európában és mindenhonnan azt hallom, hogy elítélik a Brexitet. Ne kövessük a nacionalistákat és az egoistákat, formáljuk meg mi az EU-t, ne lépjünk ki egy kaotikus helyzetbe” – jelentette ki Weber.

A Brexit olyan, mint a Hotel California – mondta beszédében Syed Kamall, az EU-szkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek frakció muszlim vallású brit tagja: „You can check out any time you like, but you can never leave”. Nagyon sok kérdés merül fel, amire választ kell találnunk. Sajnálatos lenne, ha nem tudnánk megállapodásra jutni.

Itt nem politikáról van szó, hanem emberekről 

– szögezte le. Szerinte az EU-nak két választása van: vagy nem tesz semmit és bízik abban, hogy a Brexit megállítható, vagy megpróbál továbblépni a mostani tárgyalásokkal. „Hiba lenne, ha nem próbálnánk meg további erőfeszítéseket tenni”​ – vélekedett Kamall.

A belga liberális Guy Verhofstadt szerint a fő kérdés az, hogy lehet a kialakult patthelyzetet feloldani. „A Brexit a Konzervatív Párt berkein belül kezdődő rivalizálás eredménye. Mostanra már nem csak cicaharc, hanem súlyos probléma Nagy-Britannia számára. Szerény belgaként nem akarom kioktatni a briteket, de itt az ideje a pártok közötti együttműködésnek. Határozzák meg közösen az új vörös vonalakat” – mondta az ALDE frakcióvezetője. „Deal vagy no deal, nem fogjuk megengedni, hogy a brit politika ellenségeskedéseit importálják az EU-s politikába. Az állampolgárok sosem válhatnak kisstílű pártpolitikai csatározás áldozatává” – jelentette ki Verhofstadt.

Nigel Farage, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája nevű euroszkeptikus frakció vezetője, a UKIP párt és a Nagy-Britannia EU-ból való kilépését szorgalmazó mozgalom egykori vezére – aki brit lobogós zoknit vett föl erre a számára nyilván nagy napra – arról beszélt felszólalásában, hogy

a Brexittel kapcsolatos feltételeket végig az EU diktálta.

„Minden határidőt az EU határozott meg, a kilépés határidejét, és minden mást is. A most megszületett megállapodás megalázó volt a briteknek.” A no dealnek nem, de a Brexitnek megvan a maga támogatása – tette hozzá. „Ennek már hagyománya van itt: újra- és újraszavaztatják a népeket, briteket, dánokat, amíg meg nem születik a kívánt eredmény. Belemegyünk a harcba, ha új Brexit-szavazásra kényszerítenek bennünket, azt is meg fogjuk nyerni, még nagyobb többséggel, mint az előzőt” – mondta Nigel Farage, aki felszólalása után nem sokkal elhagyta a termet, így nem tudtak hozzá kérdéseket intézni képviselőtársai.

A brit nép a legsötétebb óráiban hozta meg a Brexit-döntést – reagált az elhangzottakra Frans Timmermans. „Nagyon fáj nekem azt látni, hogy a nemzet ennyire megosztott Nagy-Britanniában. Az EU és a britek között szoros kapcsolat van, ha kilépnek, akkor is Európa részei maradnak” – mondta a Bizottság alelnöke.

Mi lesz most a következő hetekben, hónapokban? A briteknek dönteniük kell, elsősorban az alsóházról beszélek folytatta Timmermans, és hozzátette:

nem lehet úgy kilépni az Unióból, hogy ami tetszik belőle, az megmarad. 

A lehető legkisebb kárt szeretnénk, de ne legyenek illúzióink: a Brexit fájni fog mindenkinek. Közös felelősségünk, hogy ezt a kárt csökkentsük. Segítenünk kell a briteknek.

„You can't always get what you want but if you try sometimes you get what you need” – idézte stílusosan a Rolling Stones-t beszéde végén az Európai Szocialisták csúcsjelöltje.

Fotók: MTI/EPA/Patrick Seeger

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagykutya
2019. január 17. 00:40
Kár, hogy a szigetüket nem tudjak europátol messzibbre távolítani.
brekker
2019. január 16. 23:51
A végén minden marad a régiben, csak Farage gerillamarketing kampánya volt az egész, hogy neki van a legjobb zoknija.
Peter8811
2019. január 16. 21:11
This foot no Hadházi Foot's
Világpanoráma
2019. január 16. 15:26
Az INF leszerelési szerződés megmentésére tett kísérletek: https://vilagpanorama.hu/2019/01/16/az-inf-leszerelesi-szerzodes-megmentesere-tett-kiserletek/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!