Külföldi állampolgárok millióit érintő tesztelés kezdődött Nagy-Britanniában

2019. január 21. 13:24

Mintegy 3,2 millió uniós állampolgár adhatja be egy nyilvános próbaüzem keretében a letelepedési engedélyhez szükséges nyomtatványokat hétfőtől – jelentették be Londonban. Ez a jelenlegi tervek szerint március 30-ig, a tervezett brit kilépés utáni napig működne tesztüzemben.

2019. január 21. 13:24

Megkezdődött hétfőn annak az engedélyezési rendszernek a teljes körű próbája, amelyet a brit kormány a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok további tartózkodásának lehetővé tételére dolgozott ki. A szigetországban a statisztikai hivatal (ONS) jelenlegi becslései szerint 3,2 millió külföldi EU-állampolgár él.

Azok a külföldi EU-polgárok, akik már törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában laknak, a brit EU-tagság megszűnése után is maradhatnak az országban, és megmaradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett státusért kell folyamodniuk a belügyminisztériumhoz.

Tavaly egy szűk körű, felkéréses alapon elvégzett próbát már csináltak a brit hatóságok, azonban ez lesz az első tömeges tesztelés. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, úgy mostantól minden külföldi EU-állampolgár benyújthatja folyamodványát, jóllehet továbbra is próbaüzemről van szó, maga a rendszer végleges formájában március 30-án indul.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!