Az afgán biztonsági erők 45 ezer tagja halt meg 2014 óta

2019. január 26. 10:43

Miközben negyvenötezer afgán katona halt meg 2014 óta, a nemzetközi koalíció veszteségeinek a száma hetvenkét ember. Az afgán elnök szerint ez a szám jól szemlélteti, hogy ki végzi a piszkos munkát.

2019. január 26. 10:43

Az afgán biztonsági erők több mint 45 ezer tagja vesztette életét 2014, Asraf Gáni afgán elnök hivatalba lépésének éve óta – jelentette a BBC brit műsorszóró pénteken.

Gáni a tavalyi év végén még azt mondta, hogy 2015 óta 28 ezer ember esett el a harcokban. Az afgán elnök ugyanakkor rámutatott: a nemzetközi koalíció veszteségeinek a száma 72. Úgy fogalmazott: ez a szám jól szemlélteti, hogy ki végzi a piszkos munkát. Ez azt jelenti, hogy átlagosan naponta 28 ember halt meg fegyverektől Gáni elnöksége alatt.

A davosi világgazdasági fórumon szólva az afgán elnök kijelentette: stabil Afganisztánra van szükség, amely szavatolni tudja az amerikaiak, az európaiak és mások biztonságát, de leginkább az afgánok demokratikus jogait és intézményeinek a védelmét. A BBC szerint szokatlan, hogy Gáni új számot adott meg a biztonsági erők veszteségeiről. A nyugati támogatású kabuli kormány ellen lázadó tálib szélsőséges mozgalom rendszeresen hajt végre támadásokat Afganisztánban, gyakran magas áldozatszámmal. Amerikai és afgán tisztviselők azonban az utóbbi években visszatartották a veszteségekről szóló adatokat, mivel azokat túlságosan kényesnek ítélték – írta a BBC.

A nemzetközi harcoló egységek jelentős része 2014 végére vonult ki Afganisztánból. Az afgán biztonsági erők veszteségei is ekkor kezdett rohamos növekedésbe.

Legutóbb hétfőn szenvedtek jelentős veszteséget az afgán fegyveres erők. Bár az afgán hatóságok hivatalosan kevesebb mint ötven áldozatról számoltak be, források szerint több mint 100-an haltak meg a tálibok egy katonai létesítmény elleni támadásában Vardak tartományban. Történt ez aközben, hogy az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja Katarban tárgyalásokat folytat a szélsőséges tálibok képviselőivel a 17 éve tartó afganisztáni háború lezárásának lehetőségéről.

Donald Trump amerikai elnök decemberben rendelte el mintegy hétezer amerikai katona fokozatos kivonását Afganisztánból. Az ázsiai országban jelenleg mintegy 14 ezer fős amerikai kontingens szolgál. Kabul ellenzi az amerikai terveket, álláspontja szerint nagyobb szükség van a külföldi támogatásra, mint valaha.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2019. január 26. 16:25
Az afgánok dolga megvédeni a saját hazájukat.
Zsusztina
2019. január 26. 12:54
Ezt a két számot akkor tudnánk összehasonlítani, ha tudnánk, hogy mekkora a hazai katonák száma összesen és mekkora a nemzetközi egységek létszáma. És míg a hazájukért harcolók a világ minden táján az életüket is adják a hazájukért, ezt nem várhatjuk el a külföldi csapatoktól, sehol a világon. A lényeg, hogy a háborúzást, öldöklést kéne abbahagyni. Főleg a táliboknak, ha már a béke vallását tartják magukénak.
Aerion
2019. január 26. 11:48
… a nemzetközi koalíció veszteségeinek a száma 72 … Vajon honnan vette ezt a veszteségadatot? Az amerikaiak halottakban mért vesztesége Afganisztánban 2014 óta 121 fő, elesett 8 brit katona is, és további 25 egyéb nemzetiségű, vagyis a nemzetközi koalíció embervesztesége összesen 154 fő. Az alábbi oldalon minden veszteségadat egészen pontos regiszterek szerint fent van. http://icasualties.org/ És ezek csak a halottak, akik ott, helyben estek el, nem olyan sebesültek is, akik otthon, kórházban haltak meg, vagy később öngyilkosok lettek. Persze ez a 154 fős veszteség sem közelít több tízezer fős emberveszteséghez, de az igazsághoz tartozik. Afganisztánban az amerikaiak 2001-es támadása óta 2019 januárjáig 2419 katona esett el, 455 brit és 687 egyéb nemzetiségű, köztük 7 magyar katona is. A nemzetközi erők vesztesége együttesen halottakban 3561 fő. Ez azért nem kevés. Főleg, ha ehhez hozzávesszük az Irakban elesett további 4889 főt, amiből 4566 amerikai katona. Ez összesen 8450 fős halottakban mérhető emberveszteség, ez akkora emberveszteség, mintha itthon Jászapáti, Dunaföldvár, vagy Szentgotthárd teljes népességét kiírtanák a csecsemőktől az aggastyánokig. Persze a 45 ezer se semmi, Dunakeszi teljes népessége.
kola
2019. január 26. 11:43
az amerikai demokrácia export valójában soha nem szólt másról mint kőkemény fegyver kereskedelemről... más sincs nekik csak hadiipar..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!