Olaszország nem vesz részt az ENSZ migrációs csúcstalálkozóján

2018. december 04. 11:21

Olaszország nem vesz részt a december 10-e és 11-e között megrendezendő marrákesi csúcstalálkozón, ahol elfogadhatják az ENSZ migrációs csomagját.

2018. december 04. 11:21

Olaszország nem vesz részt a december 10-e és 11-e között megrendezendő marrákesi csúcstalálkozón, ahol a tervek szerint elfogadják az ENSZ migrációs csomagját. „Giuseppe Conte miniszterelnök nem utazik Marokkóba" – közölte Matteo Salvini olasz belügyminiszter kedden.

„A legdemokratikusabb irányvonalat valljuk: először a parlamentnek kell nyilatkoznia a kérdésben, a kormány csak utána dönthet az ENSZ migrációs csomagjáról" – tette hozzá a jobboldali Ligát vezető politikus.

Egyelőre nem tudni, hogy a római törvényhozás mikor szavaz a megállapodásról.

Az olasz kormány megosztott az egyezményt illetően. Míg a Liga határozottan ellenzi a jogilag nem kötelező érvényű ENSZ-csomagot, addig koalíciós partnerén, a populista Öt Csillag Mozgalmon (M5S) belül nő annak támogatottsága. Ennek ellenére az M5S-t vezető Luigi Di Maio kormányfő-helyettes meggyőződése, hogy a kormánypártok képesek megegyezésre jutni a kérdésben.

Az ENSZ 193 országa 2016 őszén egyezett meg a paktum elfogadásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá, legálissá tétele, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása, valamint a befogadottak integrációjának erősítése. A jóváhagyás folyamatából Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország, az Egyesült Államok, Izrael, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is kilépett.

(MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2018. december 04. 14:35
Végre, hogy kinyögték. A klagemauer.tv-n hallottam, hogy bajba kerülhet az az ország, amelyik nem jelenti ki álhatatosan, hogy ő semmilyen formában sem fogadja el. Jogások ráverhetik, hogy nem tiltakozott ellene.
hakos
2018. december 04. 12:55
Hát az illegális drogfogyasztást, vagy az illegális prostitúciót is meg lehet szüntetni azonnal, ha e kettőt legalizáljuk. Viszont ez nem oldja meg a valós problémát, csak átminősíti annak besorolását. Mert a tömeges migráció esetében sem az a probléma lényege, hogy illegálisan nagy tömegek lepik el Európát, hanem hogy nagy tömegek lepik el Európát, amelyek végül megváltoztatják társadalmait és kultúráját, párhuzamos társadalmakat hozva létre. A legalizáció csak egyes járulékos illetve másodlagos következményeket tud némileg megelőzni , illetve csökkenteni, de a lényegen, a végeredményen nem változtat.
pollip
2018. december 04. 12:46
Az a biztos, nem részt venni, még végül valamit az ember nyakába akasztani utólag.
luzitanxaver
2018. december 04. 12:23
"Míg a Liga határozottan ellenzi a jogilag nem kötelező érvényű ENSZ-csomagot," Hagyjuk már ezt a "jogilag nem kötelező érvényű" bullshitet. Ha nincs semmilyen (akár jogi, akár egyéb) következménye valaminek, akkor annak szemernyi értelme sincs. Ki az a szerencsétlen, aki akár egy perc munkaidőt is elfecsérelne ilyesmire? A "kijelentjük", "elfogadjuk", "fontosnak tartjuk" és hasonló szövegezések a diplomácia nyelvén mind a "magunkra nézve _kötelezőnek_ ismerjük el" szinonímái. Azaz az első lépés. Utána két dolog következik: az egyik, hogy a nyilatkozat(ok)ban deklarált elvek" beszivárognak a precedensértékkel bíró esetjogba, a másik, hogy mindez előkészíti egy másik, már nemzetközi jogi értelemben is kötőerővel bíró megállapodás elfogadását. A józan ész oldaláról meg csupán annyit kell mondani: ki az, aki aláírna egy elétett közel 30 oldalas, szándéknyilatkozatokkal teli papírt pusztán egy homályos ígéretért cserébe, miszerint "ne tessék aggódni kedves hölgyem/uram, ennek valójában semmiféle jogi kötőereje nincs - de minden oldalt szignózni tetszett, ugye?"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!