Porosenko bevezetné a hadiállapotot január 25-ig

2018. november 26. 15:40

Hadiállapotot bevezető rendeletet írt alá Petro Porosenko ukrán elnök. Az intézkedés a parlament jóváhagyására vár.

2018. november 26. 15:40

Rendeletet írt alá hétfőn Petro Porosenko ukrán elnök az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) aznapi határozatáról, amely a hadiállapot azonnali bevezetését javasolja 2019. január 25-ig. A rendeletet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Ukrajna alkotmányának 107. cikke alapján elrendelem az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által november 26-án javasolt, az Ukrajna függetlensége és állami szuverenitása biztosítására vonatkozó rendkívüli intézkedések életbe léptetését és a hadiállapot Ukrajnában történő bevezetését” – olvasható az államfő honlapján közzétett elnöki rendeletben, amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetett internetes oldalán. 

Az RNBO által javasolt  hadiállapot az ukrán jogrendben a rendkívüli állapot egy formája, az  nem jelent tényleges háborús állapotot, hadüzenetet. Az RNBO döntése életbe léptetésének az ellenőrzése a szervezet titkárának, Olekszandr Turcsinovnak a feladata. A rendelet a kihirdetésének napján lép életbe. A RNBO 60 napos időtartamra javasolta az államfőnek a hadiállapot bevezetését. Andrij Parubij, a parlament elnöke közölte, hogy a Kercsi-öbölbeli orosz agresszió miatt hétfő délután rendkívüli ülést tart a törvényhozás.

Az ukrán haditengerészet vasárnap este közölte, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége tüzet nyitott ukrán hadihajókra a Kercsi-szorosnál, és az orosz különleges egységek elfoglaltak három ukrán hajót. A támadásban az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült.

A Krímet a 2014-ben megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismeri el a lépés jogosságát. 

(MTI)

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balsors
2018. november 26. 21:00
Gyuribá libsi forradalma ámokfutásba megy át.
u.cserkész
2018. november 26. 20:49
Nekem nem rokonom se Putyin, se Trump, de, ha ez a Porosenko rokonom lenne, Isten bizony letagadnám.
cutcopy
2018. november 26. 20:35
Január 25-ig..? ) Sajátos, előre megtervezett hadiállapot..
Peter8811
2018. november 26. 18:29
A csokoládé gyárban? A mikulás meg lőné a húsvéti nyulat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!