Damien Hirst óriásszobrai Katarban

2018. november 20. 13:17

A brit művész a magzat növekedését ábrázoló 14 óriásszobra fogadja egy dohai kórház betegeit.

2018. november 20. 13:17

Damien Hirst brit művész a magzat növekedését ábrázoló 14 óriásszobra fogadja a gazdag Arab-öböl menti ország, Katar egyik kórházának betegeit. A Csodálatos utazás című monumentális műalkotás a méhben növekvő magzatot mutatja be, a sorozat utolsó darabja egy 14 méteres mezítelen kisbaba a születés után.

Az októberben felavatott műalkotás a Szidra kórház számos múzeumot megszégyenítő jelentős gyűjteményének impozáns darabja.

„Úgy gondoljuk, hogy jól tükrözi a Szidra küldetését, azaz a nők és a kisbabák egészségének gondozását" – mondta Lajla Ibrahim Basa, a kormány által támogatott Katari Alapítvány művészeti szakértője.

A szülészeti kórház műgyűjteményében számos nemzetközi és arab művész alkotása található. A negyedik emeleti járóbeteg klinikát például Tracey Emin brit művész egyik neoninstallációja díszíti.

A Szidra kórház építése mintegy 8 milliárd dollárba került, január óta működik, és itt végezték el Katarban az első sziámi ikrek szétválasztását célzó sikeres műtétet.

A földgázban és kőolajban gazdag arab ország a kortárs műalkotások jelentős vásárlója, és regionális kulturális központ szerepet kíván betölteni. Nagy vita volt ugyanakkor Damien Hirst munkái miatt. A szobrokat először 2013 októberében leplezték le, de egészen az utóbbi hetekig beburkolva védték őket.

Ennek hivatalos indoka az volt, hogy védeni akarják a szobrokat az építkezési munkáktól, de azután került rájuk a védőburkolat, hogy heves vita alakult ki a közösségi portálokon, mert konzervatív körök kifogásolták az emberábrázolást a művészeti alkotásokon.

„Nem azt várjuk, hogy mindenki szeresse, hanem azt, hogy mindenki megértse" – mondta Lajla Ibrahim Basa.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2018. november 21. 12:07
Érdekes, egy iszlám kultúrában, ahol eleve kerülik a szoborábrázolásokat, ilyen tartalmú szobrokat közszemlére tesznek, a 'keresztény' Európában meg nemhogy nincs ilyen, de már a gyermekszületések ösztönzése is fasiszta divergenciának számít. Egyes demokraták szerint.
Karvaly
2018. november 20. 16:12
"mert konzervatív körök kifogásolták az emberábrázolást a művészeti alkotásokon." Konzervatív körök vagy konzervatív mohamedán körök? Ugyanis utóbbi tiltott az emberek ábrázolása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!