Bizonytalan az andalúziai parlamenti választások kimenetele

2018. november 30. 18:31

Az andalúz szavazás a 2019-es választási év nyitánya Spanyolországban, májusban ugyanis helyhatósági és európai parlamenti választásokat is rendeznek.

2018. november 30. 18:31

Bizonytalan, hogy tud-e majd kormány alakulni a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokat követően Spanyolország legnagyobb autonóm közösségében, Andalúziában. A közvélemény-kutatások szerint egyetlen párt sem lesz képes arra, hogy önállóan kormányozzon, viszont a legtöbb együttműködési forgatókönyvet a pártok már előre kizárták.

Az andalúz szavazás a 2019-es választási év nyitánya Spanyolországban, májusban ugyanis helyhatósági és európai parlamenti választásokat is rendeznek.  A 8,4 lakosú Andalúziában azért kell az eredetileg tervezettnél fél évvel korábban választásokat rendezni, mert az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt szeptemberben felmondta a helyi kormányzati együttműködést a Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE).

A liberálisok szerint a szocialisták nem tartották be a paktum több, például a demokratikus megújulásra, a kiváltságok felszámolására és a helyi választási törvény módosítására vonatkozó pontját. A közvélemény-kutatások szerint a szocialisták nagy arányú győzelme várható a többi párthoz képest, azonban ahogy 2015-ben, úgy most sem jósolnak számukra önálló kormányzóképes többséget, amelyhez legalább 55 mandátum kell a 109 fős andalúz parlamentben.

A dél-spanyolországi Andalúziát 36 éve irányító szocialisták számára rendkívül nagy jelentősége van annak is, hogy vajon jelenlegi 47 képviselői helyüknél sikerül-e több mandátumot szerezniük, ugyanis a három és fél évvel ezelőtti választás volt történetük eddigi legrosszabb eredménye a régióban. A különböző felmérések azt mutatják, hogy a PSOE nem lesz képes növelni erejét az autonóm parlamentben, sőt, még kevesebb mandátumra számíthat.

Hasonlóan kedvezőtlenek az előrejelzések a konzervatív Néppárt (PP) szempontjából, amelyet a második helyre várnak, eddigi 33 képviselői helyénél kevesebb mandátummal. A felmérések egyértelmű nyertese a liberális Állampolgárok, akik eszerint a korábbi kilenc mandátum után most legalább húsz fős frakcióval tervezhetnek. A harmadik helyéért versenyben vannak az Előre Andalúzia (Adelante Andalucía) baloldali párttömörüléssel, amely eddigi 20 fős frakciója után várhatóan 17-20 közötti képviselői hellyel számolhat. 

Az andalúz választások lehetséges nagy meglepetésének tartják a VOX radikális jobboldali pártot, amelynek parlamentbe jutását jelzik a közvélemény-kutatások, és várható képviseletét 1-5 mandátum közé teszik. Az előrejelzések szerint a kormányalakításhoz mindenképp szükség lesz együttműködésre, az esélyes győztes szocialistákat azonban már előre sarokba szorították korábbi partnerei.

A kampányban az Állampolgárok és az Előre Andalúzia listavezetője is kijelentette, hogy kizártnak tart bármilyen kormányzati megállapodást a PSOE-val. A liberálisok azonban azt is jelezték, hogy elképzelhetőnek tartanának egy összefogást a konzervatívokkal, akik viszont szintén nem zárták ki teljesen a VOX-szal való együttműködést sem. 

Az új parlamentnek megalakulását követően három hónap áll rendelkezésre, hogy megválassza Andalúzia elnökét. Amennyiben egy jelölt sem szerzi meg a többség támogatását, meg kell ismételni a választásokat. Ráadásul nem kizárható az sem, hogy az országot kisebbségben kormányzó szocialista párt előrehozott országos parlamenti választásokat is bejelent. Ez nagyban függ attól, hogy sikerül-e elfogadtatnia a madridi parlamenttel a jövő évi költségvetés tervezetét, amelyhez egyelőre nem rendelkezik a szükséges támogatással.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2018. november 30. 22:25
Apropó! A Gibraltári szikla EU-n kívülre fog kerülni Nagy britaniával együtt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!