Globális szövetségre szólított fel az éhezés megszüntetéséért a spanyol kormányfő

2018. október 29. 18:01

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök globális szövetségre szólított fel az éhezés megszüntetéséért.

2018. október 29. 18:01

Globális szövetségre szólított fel az éhezés megszüntetéséért a spanyol kormányfő az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kétnapos madridi kongresszusán elmondott nyitóbeszédében hétfőn.

A világ 80 országából több mint kétszáz parlamenti képviselő részvételével megrendezett eseményen Pedro Sánchez kifejtette: együttműködésre van szükség, hogy a elérjék a kitűzött célt és 2030-ra felszámolják az éhezést a világon. „Az önök kezében a lehetőség, hogy az elérhetetlen utópiát realitássá változtassák a következő évtizedben” – jelentette ki a spanyol miniszterelnök hangsúlyozva, hogy a madridi kongresszus alkalmat nyújt a szembenézésre ezzel a „világszintű kihívással”.

Véleménye szerint a fenntartható fejlődés céljainak a politika középpontjában állniuk, az élelmezéshez való jogot pedig minden országnak törvénybe kellene foglalnia. Pedro Sánchez felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg naponta hétezer, évente 2,6 millió gyerek hal éhen a világon. A parlamenti képviselők felelősségéről beszélt José Graziano da Silva, a FAO főtitkára is, hangsúlyozva szerepüket az élelmezés biztonságának garantálásában.

A szakember szerint az éhezéssel együtt  kell szólni az alultápláltságról és az elhízásról is, amely az olcsó, rossz minőségű élelmiszerek következménye. Utóbbi probléma mintegy 2 milliárd embert érint a világon – jegyezte meg. Mint mondta, az elhízást közügynek kellene tekinteni, nem pedig egyéni problémának. Az állam felelős a polgárai jólétéért – jelentette ki.

A tennivalók között említette például a helyes táplálkozás oktatását az iskolákban, illetve a gyerekek felé irányuló reklámok szabályozását. A konferencián Magyarországot Jakab István, az Országgyűlés alelnöke képviseli.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Edvind Johnsson3.0
2018. október 29. 20:27
Úgy látszik, hogy már csak az éhezés lassítja valamelyest a túlnépesedést. Talán a túlnépesedéssel kéne valamit kezdeni.
szbalint
2018. október 29. 20:07
Olyat hallott már valaki, hogy a koszlidércek eszetlen tenyészését akarja valaki megfékezni? Mindig csak zabáltatni meg gyógyítani kell a hordákat.
néhai Ch.Pilot
2018. október 29. 19:15
"... együttműködésre van szükség, hogy a elérjék a kitűzött célt és 2030-ra felszámolják az éhezést a világon." Az kevés lesz. Inkább csodára.
sgt.ELIAS
2018. október 29. 19:00
Kevesebb ember kellene , aztán nem lenne éhezés .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!