Franciaországban 2035 körül csökkenhet az atomenergia a felére a lakossági energiaellátásban

2018. szeptember 05. 22:03

Az energetikai átmenetről szóló törvényben előírtakat még nem tudják teljesíteni.

2018. szeptember 05. 22:03

Franciaország 2035 körül tudja a lakossági energiaellátásban 50 százalékra csökkenteni a nukleáris energia arányát a jelenlegi 75 százalékról –jelentette be szerdán Edouard Philippe miniszterelnök.

A pontos évszám kijelölése október végére várható, az a több évre szóló energetikai átmeneti program egyik fő kérdése – tette hozzá. A kormányfő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a program előkészítésének irányvonalai már ismertek, Emmanuel Macron államfő ígéretet tett arra, hogy a francia energiamixben az atomenergia aránya 2035-ig 50 százalékra csökken.

A környezetvédelmi tárca azóta lemondott vezetője 2017 novemberében jelentette be, hogy Franciaország nem tudja a lakossági energiaellátásban 2025-ig 50 százalékra csökkenteni a nukleáris energia arányát, ahogy azt az energetikai átmenetről szóló törvény előírta. Az atomenergia alkalmazását ellenző Nicolas Hulot egy héttel ezelőtt azzal indokolta lemondását, hogy az elmúlt egy év alatt nem sikerült megfelelő fejlődést elérnie a környezetvédelmi kérdésekben, és úgy érezte, egyedül maradt, nem tudta felsorakoztatni a kormányt álláspontja mellett. A törvénybe foglalt évszámról még az előző államfő, Francois Hollande döntött. 

Az energetikai átmenet problémamentes végrehajtására kedden Francois de Rugyt, a nemzetgyűlés eddigi elnökét nevezte ki környezetvédelmi miniszternek a köztársasági elnök. „Hagyom Francois de Rugynek, hogy megismerje a problémákat, találkozzon az ágazat szereplőivel, és aztán javaslatokat tegyen nekem, hogy véglegesen dönteni tudjunk" – hangsúlyozta Edouard Philippe miniszterelnök. 

A korábban a Zöldek színeiben politizáló új tárcavezetőről köztudott, hogy hosszú távon az atomenergia teljes kivezetését támogatja, de szerdán adott első interjúiban nem kívánt beszélni az atomerőműveket érintő elképzeléseiről.

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2018. szeptember 07. 08:23
Ez a francia segélypogram akkora seftnek nèz ki, mint a gyarmatosítàs és gyarmati adó szedése.
pemete jakab
2018. szeptember 06. 19:27
"Franciaországban 2035 körül csökkenhet az atomenergia a felére a lakossági energiaellátásban" Ha már a franciák sem forszírozzák az atomot, akkor nagy gáz van körülötte.
bunko_jobbos
2018. szeptember 06. 09:30
Annyira nyilvánvaló, hogy a szén-földgáz-olaj (magyarul fosszilis)-lobbi áll mögötte. Nyilván utálják, hogy az atommal jó olcsón jó sok áramot elő lehet állítani, míg ők kurva sok haszontól esnek el. Nosza, vesztegessük meg a hülye politikusokat meg még hülyébb újságírókat, oszt lesz lóvénk - gondolják.
hátakkor
2018. szeptember 06. 07:23
A Francia Tudományos Akadémia állásfoglalásának további fontosabb megállapításai: Az aktuális viták alapján az állampolgárok akár arra a téves következtetésre is juthatnak, hogy a megújuló energiaforrások tömeges fejlesztésének köszönhetően az atomenergia és fosszilis energiaforrások feleslegessé válnak, azoktól meg lehetne örökre szabadulni. Nincs egy egyetemesen ajánlható, kizárólagos energiapolitika; minden országnak a földrajzi és klimatikus adottságaihoz igazodva kell a megfelelő energiamixet kialakítania: például Québec tartomány Kanadában könnyedén képes a tartomány villamosenergia-igényének 98 százalékát vízerőművek segítségével biztosítani, de ebből nem következik, hogy más államok adottságai is megfelelőek lennének ehhez. A vállalások meghatározása során a valóságot kell alapul venni: a szél- és naperőművek névleges teljesítménye alapján félrevezető döntést lehet hozni, mivel Franciaországban az éves kihasználtságuk 23%, illetve 13%. Mivel időjárásfüggő, szakaszosan termelő erőművekről beszélünk, a rendszerirányítóknak szükséges gondoskodni a lakosság azon időszakokban történő ellátásáról is, amikor szél- és napenergia-termelés nem áll rendelkezésre. Egy európai szinten összekapcsolt villamosenergia-hálózat sem képes megoldani ezt a problémát, mivel Európa-szerte egyszerre van éjszaka és az anticiklonok hatása is gyakran a szomszédos országokkal egyidejűleg jelentkezik. Az ipari mértékű áramtárolás nem megoldott: a francia szivattyús tározós erőművek nem rendelkeznek szabad kapacitással. Két napi villamosenergia-fogyasztás (kb. 2,85 TWh) tárolásához a Tesla által is alkalmazott lítium-ionos tárolási módszer mellett legalább 12 millió tonna akkumulátorra lenne szükség, amelynek előállítása 360 ezer tonna lítiumot igényelne. (Ez azért is különösen ambíciózus, mivel évente a világon 40 ezer tonna lítium kerül kitermelésre.) Ha minimalizálni szeretnénk a black-out kockázatát, a villamosenergia-hálózat stabilitását erősíteni szükséges az ingadozó termelők váratlan és gyors terhelésváltozása következtében. Egyetlen ország sem képes - a megfelelő tárolókapacitások hiányában - a megújuló termelők integrálására szabályozható és megfelelő kapacitású víz-, hő-, illetve atomerőművek nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!