Francia politológus: Macron összejátszik Orbán Viktorral

2018. szeptember 28. 17:29

Emmanuel Macron látszólag ellenfele Orbán Viktornak, ám összejátszik vele és Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel Patrick Weil francia politológus szerint, a három szereplő ugyanis szendvicsként akarja összenyomni Angela Merkel német kancellárt.

2018. szeptember 28. 17:29

Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke és francia európai parlamenti csoportjának vezetője elutasította Emmanuel Macron francia államfő megközelítését, miszerint a jövő májusi európai parlamenti választások a haladáspárti erők és a nacionalisták között fog eldőlni.

 „Az európai politikai térképnek ez a leegyszerűsítő megközelítése jók és rosszak harcára egy olyan színház, amelyben a főszerep az elnöké. A kétosztatúság forszírozása a megosztásra játszik rá, és a nacionalisták érdekét szolgálja. Lehet, hogy ez a stratégia jól jön az elnöknek, de Európának nem” – mondta az elzászi francia politikus a Le Figaro című francia konzervatív napilapban pénteken megjelent interjúban. 

Pártja, a jobbközép Köztársaságiak elnöke, Laurent Wauquiez hasonló álláspontot fogalmazott meg csütörtök este a France2 közszolgálati televízió egyik műsorában. 

Daul egyébként úgy látja, hogy a nacionalista pártok várható erősödése az EP-választásokon nehezítheti majd a jogalkotói munkát az Európai Parlamentben, de a képviselő meggyőződése, hogy az Európai Néppárt marad a legjelentősebb és legösszetartóbb csoport a választások után is.  

Eközben Patrick Weil francia politológus, a bevándorlás nemzetközi kutatója, a Yale egyetem tanára a L'Obs című francia hetilap internetes oldalán megjelent interjúban úgy vélte, hogy a migrációról folytatott európai vita megrendezett az európai parlamenti választások előtti kampányban, és Emmanuel Macron francia elnök összejátszik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel.

A francia kutató szerint „Macron elnök megpróbál Orbán és Salvini elsőszámú ellenfeleként feltűnni, miközben összejátszik velük. Ez egy látszólagos szembenállás, megrendezett, az európai választások közeledtével, azért, hogy Angela Merkel német kancellárt szendvicsként összenyomják.”

A politológus arra emlékeztetett, hogy míg a francia elnökválasztási kampányban Emmanuel Macron támadta az akkori francia kormányt, mert nem vett át menedékkérőket Olaszországtól, ezt ő sem tette meg elnökké választását követően, s ezzel hozzájárult az előző, balközép olasz kormány bukásához. Amióta viszont Matteo Salvini az olasz belügyminiszter, az együttműködés Olaszországgal jobban működik, Franciaország átvesz Olaszországtól migránsokat. 

Orbán Viktor kezébe pedig Patrick Weil szerint Emmanuel Macron „fegyvert adott” azzal, hogy az új francia bevándorlási és menekültügyi törvény alapján megnehezítik azon Franciaországban született és felnőtt gyerekek későbbi állampolgársághoz jutását, akiknek szülei illegális bevándorlóként érkeztek az országba.

(MTI)

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2018. október 01. 08:32
Szóval vannak a progresszívok meg a nacionalisták, és mindenkinek össze kell fognia a fasizmus ellen. Ennyi az üzenet, a többivel meg ne foglalkozzunk? Hát szerintem meg ez hamis kompozíció. Vannak hazafik meg bolsevikok. A bolsevik az bárkivel összefog a hazája ellen. Na akkor most nézzük meg a helyesen kialakított erőtérben ki kicsoda. Merkel és Macron egyértelmű bolsevik, Orbán és Trump hazafi. A francia politológus elmehet, és megbaszhatja afényességes telihóóódat, baromságokat hord össze.
syphax
2018. szeptember 30. 07:44
Joseph Daul REÁLPOLITIKUS. Macron: egy erőszakos-hisztérikus fantaszta.... Macron poitikájának lényege: ő, Emmanuel Macron irányitsa Európát, DE(!): a németek pénzéből. Ez NEM FOG MENNI, mert 0, szinten maguk a németek és Angela Merkel--már ha ő marad a német "nagyfönök"--fogja MEGTORPEDÓZNI. Persze nem látványosan, hanem csak "amúgy fű alatt": két puszi között "betart" majd "Manó"-nak. És akkor még egy szót sem szóltunk arról, hogy Macronnak BELPOLITIKAI NEHÉZSÉGEI IS lesznek egyre inkább. Sőt! Már vannak is!
korona
2018. szeptember 29. 11:43
Nem vonom kétségbe, hogy Orbán egy nagyon ügyes, mára már rátermett, világszerte ismert politikus, aki megragadta a hatalmat és meg is próbálja azt tartani, de ha itthon nem igyekezik azon, hogy európai szintű, tisztességes megélhetést nem biztosít a magyaroknak, akkor ennek a politikának vége lesz , ha neki is vége lesz. Ugyanis CSAK és KIZÁRÓLAG rajta múlik a magyar emberek életszínvonala. Nem szeretnék abban a zűrzavarban részt venni, ami az ő korszakát fogja követni. Ha a rendszer tényleg emberközeli lenne, akkor bárhol szóba állna az úgynevezett "ellenzékkel" is, és nem úgy tennének, mint ez az említett "ellenzék", amely nem volt hajlandó véleményt nyilvánítani pont a regnáló fideszesekkel, keresztény demokrata néppárttal. De a hatalom érdeke az oszd meg és uralkodj elve. Legyen mindig ellenség, legyen gyűlölet, legyen harc valakik ellen állandóan. Sulykolni kell az emberekbe a bűntudatot például a majdani Sorsok Házában, hogy mindig hajlott fővel járjanak, mert a hatalomnak parancsolók így akarják. Rendezni kell egy teljesen szecessziós, teljesen szeparált nemzetiségnek ITT sport világbajnokságot, persze a lehajtott fővel, bűntudattól égők pénzéből. Aki nem nyal az repül; aki nyal, az szárnyal.
korona
2018. szeptember 29. 10:38
A MAGYAR ALKOTMÁNYBAN NINCS BENNE A NYUGDÍJ ! A hatalom annyit juttat, amennyit akar. Az Alkotmánybíróság ugyan a lecserélt alaptörvény alapján korábban kimondta, hogy a társadalombiztosítási rendszerbe befizetett hozzájárulást, annak mértékéig védi a tulajdonjog, de Szentpéteri Nagy Richárd alkotmányjogász szerint az új Alaptörvény értelmében senkinek sem jár alanyi jogon az állami nyugdíj. Ez nem jelenti azt, hogy ne létezne törvényi szabályozás alapján működő rendszer, de azt igen, hogy a korábbi Alkotmányba foglalt szociális biztonsághoz fűződő jogi garanciát a Fidesz megszüntette. Erre elsőként Mihályi Péter közgazdász figyelt fel. A szakember szerint az állam szociális szerepfelfogása az új Alaptörvénnyel olyan, mintha valakinek égne a háza. Neki mindenféle befizetés nélkül jár a tűzoltóság szolgáltatása, de ha ez elmarad, nincs kinél reklamálni a leégett ház miatt. Azzal, hogy a Fidesz kivette az Alkotmányból a „társadalombiztosítás” szót, felszámolta a lehetőségét, hogy a nyugdíj egyoldalú változtatásakor felsőbb fórumhoz lehessen fordulni. Mihályi szerint a munkáltatók 27 százalékos TB-t fizetnek alkalmazottaik után, de az csak a költségvetési törvényben dől el, hogy abból a kormány mennyit költ egészségügyre, nyugdíjra. Nem számít, hogy az elmúlt 30 évben ki mennyit fizetett. Alkotmányjogi garanciák híján nincs hova fordulni, ha az állam úgy dönt, hogy nemzetgazdasági érdekekre hivatkozva csökkenti, átcsoportosítja, vagy visszatartja a nyugdíjakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!