Német miniszter: Róma ne sodorja veszélybe a földközi-tengeri EU-missziót!

2018. augusztus 30. 14:01

Az olasz kabinet azzal fenyegetőzött, hogy lezárja kikötőit az EU-misszióban részt vevő hajók előtt, ha nem veszik át tőlük a migránsokat.

2018. augusztus 30. 14:01

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter csütörtökön Bécsben felszólította az olasz kormányt, hogy ne sodorja veszélybe önkényes lépésekkel az EuNavforMed (avagy Sophia) nevű európai uniós haditengerészeti missziót.

Jelen esetben az uniós missziók hitelessége és megbízhatósága is kockán forog – figyelmeztetett Von der Leyen az EU-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos informális találkozóján.

A Sophia misszió 2015 nyarán indult: elsődleges feladata a Líbiából kiinduló embercsempész-hálózatok megsemmisítése és a líbiai parti őrség kiképzése – emlékeztetett a német tárcavezető. Az elmúlt három évben azonban mintegy 50 ezer hajótöröttet is kimentettek a Földközi-tengerből, akiket kivétel nélkül Olaszországba szállítottak. Az olasz kormány kifogásolta, hogy egyedül viseli a misszió terheit, és a szabályok megváltoztatását követelte. Róma szerdán egy koordinációs központ létrehozását javasolta, amely elosztaná az uniós tagállamok között a Sophia művelet keretében kimentett migránsokat. Az olasz kabinet azzal fenyegetőzött, hogy lezárja kikötőit a misszióban részt vevő hajók előtt, ha nem teljesítik követeléseit.

Az uniós tagországok egyelőre hajthatatlannak mutatkoznak a kérdésben, és azt emelték ki, hogy a Sophia mandátuma év végén úgyis lejár. Von der Leyen azt hangsúlyozta, hogy a migránsok elosztása nem a védelmi miniszterek, hanem a belügyi tárcavezetők, valamint az állam- és kormányfők hatáskörébe tartozik. Osztrák kollégája, Mario Kunasek is egyetértett vele, és hozzátette: Ausztria semleges közvetítőként kíván fellépni az ügyben.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a Sophia kiemelten fontos az EU számára az embercsempészet elleni harcban. A misszió körüli viták megoldása érdekében Mogherini konstruktív hozzáállást és felelősségvállalást kért mindenkitől. A tisztségviselő az egyértelmű szabályozás és a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta a megmentett migránsok elosztását illetően.

A védelmi miniszterek ülésén szóba került az az osztrák felvetés, amely szerint a rendőrség mellett a hadsereg tagjai is beszállhatnának ideiglenesen a határvédelmi feladatok ellátásába. A javaslatot több ország kedvezően fogadta – állította Kunasek. A német védelmi miniszter azonban nem lelkesedett az osztrák felvetésért. A határvédelem a rendőrség és a Frontex uniós határvédelmi ügynökség feladata – mutatott rá.

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2018. augusztus 30. 18:51
A misszió célja, hogy odamegy és hazajönnek.
Newman
2018. augusztus 30. 17:50
Az az igazán szánalmas, hogy az emberkereskedők ilyen mélységig, be tudnak nyomulni egy ország politikai irányításába! Szánalom elvtársnő, szánalom!
nyugalom
2018. augusztus 30. 17:33
Hamburgban is ki lehetne tenni az illegálisokat! Nosza, rajta!
hátakkor
2018. augusztus 30. 17:19
Van földközi-tengeri EU-misszió?? Mi a misszió célja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!