Elmozdítanák Trumpot az elnöki székből? – így működik az impeachment

2018. augusztus 23. 08:19

Még nem volt rá precedens, hogy sikerrel záruljon az amerikai elnök elmozdítását célzó impeachment-eljárás, de Donald Trump legutóbbi botrányai teret biztosítanak a találgatásoknak.

2018. augusztus 23. 08:19

A szerdai nap tragikusan alakult Donald Trump amerikai elnök számára – először adócsalás miatt bűnösnek találták volt kampányfőnökét, Paul Manafortot. Majd az elnök egykori ügyvédje, Michael Cohen eskü alatt vallotta, hogy Trump kétes ügyeinek eltussolása érdekében az üzletember utasította őt, hogy fizessen két olyan nő hallgatásáért, akik azt állították, hogy még évekkel korábban volt viszonyuk az ingatlanmágnással.

Ennek fényében gyorsan felröppentek az amerikai elnök elmozdításával (impeachmenttel) kapcsolatos pletykák, így nem árt tisztázni, mit is jelentene az impeachment Trump számára.

Az Euronews összeállításában közli, a képviselőház az impeachmentet érintő döntése csak a folyamat eleje volna: ugyanis a törvényhozás alsóháza önmagában nem mozdíthatja el az elnököt, de egy ezt célzó sikeres szavazás egy szenátusi teljes tárgyalásnak nevezett eljárást indít el.

Ezt követően a szenátorok kétharmados többsége mozdíthatja csak el hivatalából az elnököt – ilyenre egyébként az Egyesült Államokban még nem volt precedens.

Ezelőtt 150 évvel Andrew Johnsonnal szemben is éltek impeachmenttel: a szeparatista déli államokat a szövetségbe visszafogadó elnököt súlyos bűncselekményekkel vádolták, végül a szenátus védte meg. Richard Nixon a Watergate-botránnyal kapcsolatban csak saját lemondásával tudta elejét venni a vele szemben indított impeachment-eljárás kiteljesülésének. Bill Clintont hamis esküvel és az igazságszolgáltatás félrevezetésével vádolták a Lewinski-botránnyal összefüggésben, ám őt a szenátus szintén megvédte.

Ha az eddig példa nélküli, sikeres eljárás végén Trumpot felmentenék tisztségéből, az alelnök, vagyis Mike Pence kerülne a helyére, aki rögtön új alelnököt jelölhetne. Ennek személyét ugyanakkor mindkét háznak szavazással kéne elfogadnia.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
skandar
2018. augusztus 23. 15:03
Már elnézést, de már kicsit unalmas, hogy a Mandiner Trump ügyben folyamatosan hazudozik. Impeachment egész konkrétan nem így zajlik le: most vagy krónikusan buta a Mandiner szerkesztősége, vagy Trump gyűlőlő. Csak megemlíteném, hogy a szenátus ülése a Legfelsőbb Bíróság elnökének vezetésével ülhet össze a témáról tartandó szavazásra. Vagyis a Bíróság vizsgálhatja az indok valódiságát, és teszem azt, a Trump évekig pereskedthetne.
NewHorizon
2018. augusztus 23. 14:22
“Michael Cohen eskü alatt vallotta, hogy Trump kétes ügyeinek eltussolása érdekében az üzletember utasította őt, hogy fizessen” Nem tudom, honnan valók ennek a cikknek a forrásai, de az itt idézett kijelentés nem igaz. Michael Cohen nem nevezte meg Trumpot és nem tett ilyen vallást. Azt mondta, hogy amit tett, azt egy “unnamed candidate”, azaz “nem megnevezett jelölt” irányítására tette. Persze mindenki azonnal Trumpra gondol, de Cohen Trumpot NEM nevezte néven. Viszont legújabb ügyvédje, Lanny Davis (Hillary Clinton támogatója) nevezte meg Trumpot, ahogy megy körbe, csacsogni a médiával. A kettő nem ugyanaz, inkább érdemes lenne kivárni ennek is a végét, és nem előre levonni a következtetést. Természetesen a Trump-ellenes baloldali média, mint a CNN, MSNBC meg hasonlók már mindent eldöntöttek a kárára, úgy, hogy nem értik és nem fárasztják magukat hogy behatóan megvizsgálják saját, amerikai törvényeiket, csak agresszív hangsúlyú spekulációkat fújnak/szakképzetlen véleményeket nyilvánítanak a képernyőkön, cikkeikben. A vihar továbbra is tombolni fog a biliben mivel segíteni kell a demokratáknak, hogy megnyerjék a novemberi szavazásokat, így mindent bele! Független és elismert média, Daily Caller: http://dailycaller.com/2018/08/22/michael-cohen-plea-agreement-trump/ Alkotmányi szakértő, Mark Levin (ügyvéd és rádiós műsorvezető), akinek a véleménye a törvények átkelő ismeretére van alapozva, az itteni interview-ban kifejti, hogy Trumpnak nincs mitől tartania: https://www.youtube.com/watch?v=-SWZjpAgfJg Harvard jogi professor, Alan Dershowitz, szintén azon a véleményen van, hogy a média túlzásba viszi az egészet, és az ügy jogilag nagyon messze van az “impeachment” – től. https://www.youtube.com/watch?v=n2fdA9eZiH0
tango47
2018. augusztus 23. 11:50
Trump követhetné elődje, Clinton érvelését: a két bombázóval nem volt szexuális kapcsolata, csupán olyan, mint Clintonnak Monicával. Az meg nem az. Pláne, hogy csupán barátságból tették. Pénzt pedig azért kaptak így utólag, mert Trump néha szeret jótékonykodni.
atila68
2018. augusztus 23. 11:15
Mert megdugott két nőt, meg egy harmadik személy - nem ő - adót csalt.... Noooormális?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!