Bűnösnek találták, elítélték Trump volt kampányfőnökét, Paul Manafortot

2018. augusztus 22. 07:18

Bűnösnek ítélte Donald Trump kampánymenedzserét, Paul Manafort az amerikai esküdtszék, akár több évtizednyi szabadságvesztésre is számíthat az elítélt.

2018. augusztus 22. 07:18

Nyolc rendbeli csalásban bűnösnek találta az esküdtszék Donald Trump amerikai elnök volt kampánymenedzserét, Paul Manafortot. A múlt csütörtök óta tanácskozó esküdtszék kedden közölte döntését, miszerint 18 vádpontból nyolcban döntést hozott, de tízben nem sikerült megegyezésre jutnia. A volt kampánymenedzsert öt rendbeli adócsalásban, két rendbeli banki csalásban, továbbá külföldön tartott bankszámlák eltitkolásában mondták ki bűnösnek. 

Mivel további tíz – szintén pénzügyi csalást felsoroló – vádpontban az esküdtszék nem tudott dűlőre jutni, ezekben a vádpontokban új bírósági eljárás kezdődhet, új esküdtszékkel. Az ügyészeknek augusztus 29-ig kell ezzel összefüggésben ismertetniük döntésüket. A bíró arra kérte az esküdteket, hogy ne nyilatkozzanak a sajtónak, ahogyan fogalmazott: „kötelességük a per bizalmas jellegének megőrzése”. 

A bíró egyelőre nem jelölte meg a nyolc vádpontban az ítélethirdetés napját. Sajtókommentárok szerint a nyolc rendbeli csalásért Manafortra összességében akár 80 évig terjedő börtönbüntetés is kiróható, de jogi szakértők szerint körülbelül legfeljebb tíz év szabadságvesztésre fogják ítélni. Manafort egyik ügyvédje, Kevin Downing rövid nyilatkozatot tett közzé, amely szerint védence „csalódott”, amiért az esküdtek nem mentették fel őt valamennyi vádpontban. 

Donald Trump elnök, aki Nyugat-Virginiában választási kampánykörúton van, leszögezte, hogy „a Manafort-ügynek semmi köze” hozzá. Trump „jó embernek” nevezte volt kampánymenedzserét, és bírálta Robert Mueller különleges ügyészt, az általa vezetett vizsgálóbizottság munkáját pedig „boszorkányüldözésnek” minősítette. „Paul Manafort jó ember. Dolgozott Ronald Reagannel, dolgozott egy sor más politikussal is az évek során. Nagyon szomorú vagyok miatta”  mondta Trump. Megjegyezte ugyanakkor, hogy azoknak a vádpontoknak, amelyekben a kampányszakembert bűnösnek találták, nincs közük az oroszokkal kampány időszakban történt állítólagos összejátszás ügyéhez. „Ez boszorkányüldözés. De semmi köze ahhoz, amiért a (Mueller vezette) vizsgálat elindult” – fogalmazott az elnök.

Robert Mueller annak a különleges vizsgálóbizottságnak a vezetője, amely a Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampánycsapata egyes munkatársai és orosz tisztségviselők közötti esetleges összejátszást hivatott feltárni. A vizsgálatok során derült fény Paul Manafort pénzügyi visszaéléseire, amelyeket a volt kampánymenedzser még évekkel azelőtt követett el, hogy Donald Trumpnak dolgozott.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2018. augusztus 22. 11:42
Hogy most ez politikai boszorkányüldözés vagy nem, az megítélés kérdése. Sokkal érdekesebb az, hogy az orosz befolyás bizonyításával bízták meg ezt a különleges ügyészt, aki ezt tudta prezentálni helyette.
OberEnnsinnen
2018. augusztus 22. 11:24
Kennedy: ólom - Oswald, még pontosabban nem Oswald, valaki és Jack Ruby Nixon: Watergate - Bernstein és Woodward, pontosabban nem ők, hanem akik az adatokat a kezükre játszották. Trump: Manafort és még mi következik, Müller ügyész és a pénzoligarchia-háttér "A CIA az USA-ban és az európai médiában van Paul Craig Roberts Augusztus 20, 2018 Nixon elnök békekezdeményezései a Szovjetunió és Maoista Kína irányába, veszélyt jelentett a katonai / biztonsági komplexum költségvetésére és a hatalomra, amely úgy döntött, hogy Nixonnak el kell mennie. John F. Kennedy elnök meggyilkolása túl sok szkepticizmust eredményezett a Warren Commission Report kapcsán, így a CIA úgy döntött, hogy a Washington Post-ot használja,... Senki sem védte meg, Nixon könnyű célpont volt a CIA számára. A Trump inspirálta orosz fenyegetés a "a Bezos Amazon és Washington Post támogatásától függnek, amelyek ingatlanjai a CIA 600 millió dolláros éves támogatását élvezik, és "szerződésnek" neveznek el." Ha Trumpot azért kellene elítélni, ill. valamelyik emberét, mert gyermekkorában rágógumit lopott a sarki boltból, a cég 24 órán belül rendelné a végrehajtást. csak egy kérdésük lenne: milyen legyen a rágó márkája!
dick52
2018. augusztus 22. 09:14
A kutyám elrohogte magát.
fogd a pénzt és kuss
2018. augusztus 22. 08:40
na, ide gyűlt a hvg-s csűrhe? ha itt köldökszöszöltök, ki fogja a hellert olvasni? ejejejej:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!