Bogotá: Megalapozatlan a venezuelai elnök vádja a kolumbiai államfővel szemben

2018. augusztus 05. 15:47

Az elnök lányunokája, Celeste keresztelőjével, nem pedig külföldi kormányok megbuktatásával van elfoglalva – közölte a kolumbiai elnöki hivatal.

2018. augusztus 05. 15:47

A kolumbiai elnöki hivatal megalapozatlannak nevezte Nicolás Maduro venezuelai elnök vádaskodását, miszerint Juan Manuel Santos leköszönő kolumbiai államfő áll a Maduro ellen elkövetett sikertelen dróntámadás mögött.

„Ez megalapozatlan. Az elnök lányunokája, Celeste keresztelőjével, nem pedig külföldi kormányok megbuktatásával van elfoglalva” – közölte az újságírókkal a hivatal egy meg nem nevezett forrása. Maduro helyi idő szerint szombaton éppen beszédet tartott a Nemzetőrség (GNB) fennállásának 81. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen, amikor a dróntámadás bekövetkezett. Tarek William Saab venezuelai főügyész szerint a merényletkísérlet nem csak Maduro, hanem a katonai vezetők ellen is irányult, akik a venezuelai államfő mögött álltak a pódiumon.

Jorge Rodrígez venezuelai tájékoztatási miniszter szerint a támadást robbanószerekkel felszerelt drónokkal hajtották végre. Az elnöknek nem esett baja, ugyanakkor a GNB 7 katonája megsebesült, őket kórházba szállították - tette hozzá. Hírügynökségek szerint nincsenek válságos állapotban. A Reuters hírügynökség először arról adott hírt, hogy a venezuelai államfő beszédét közvetítő rádió- és televízióadást egyik pillanatról a másikra megszakították, de előtte a képernyőn még látni lehetett, hogy az alakzatban felsorakozott katonák egy része futni kezdett, a pódiumon pedig többen, köztük az elnök riadtan nézett felfelé.

A venezuelai államfő kijelentette, hogy a venezuelai jobboldal és a kolumbiai elnök áll a merénylet mögött. „Rekordidő alatt tisztáztuk a helyzetet, egy merényletkíséretről van szó ellenem, ma meg akartak ölni, és nincs kétségem afelől, hogy minden a venezuelai jobb-, a kolumbiai szélsőjobboldallal szövetkezett (venezuelai) szélsőjobboldalra utal, és hogy Juan Manuel Santos neve áll e merénylet mögött, nincsenek kétségeim” – mondta Maduro az incidens után három órával tartott beszédében.

Ezzel szemben a magát „Katonák Kendőkben Nemzeti Mozgalom” nevező csoport Twitter-bejegyzésében azt állította, hogy tagjai állnak a merényletkísérlet mögött. „A Főnix hadművelet célja az volt, hogy két, C4 típusú robbanószerrel felszerelt drónt reptessünk az elnöki páholy felé, az elnöki díszőrség mesterlövészei azonban lelőtték a drónokat, mielőtt célba értek volna. Megmutattuk, hogy sebezhetőek, ma nem sikerült, de csak idő kérdése” – írták.

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Maduro azonban válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezeken több mint százan vesztették életüket. 

Maduro elnöki tisztségét ugyanakkor további hat évre megerősítették a május 20-án rendezett választásokon. A nemzetközi közösség bírálta a szavazás lebonyolítását, az ellenzéki jelöltek pedig a választókra gyakorolt nyomás miatt illegitimnek nevezték a voksolást és a választás megismétlését követelték.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2018. augusztus 05. 21:07
Láttunk mi már éjjelit nappal kiborulni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!