Az Európai Néppárt a Jobbik csatlakozási igényéről: Nem tudjuk, mit szívnak, de láthatóan hatásos

2018. augusztus 02. 08:26

Kosarat adott az Európai Néppárt sajtófőnöke a Jobbiknak: kedden még Sneider Tamás pártelnök vetette fel, szívesen beülnének a legnépesebb pártcsoporthoz az Európai Parlamentben.

2018. augusztus 02. 08:26

Kedden az Azonnali.hu-nak még arról nyilatkozott Sneider Tamás Jobbik-elnök, hogy a néppártosodó szervezet megcélozta, hogy az Európai Néppárt tagjává váljon. Szerinte „vannak is arra utaló jelek, hogy ez nem lehetetlen”, azonban maga az Európai Néppárt a Magyar Hírlapnak jelezte: az állítás nem is állhatna távolabb a valóságtól.

A lap kérdéseire Pedro López de Pablo, a néppárt sajtófőnöke válaszolt, nem sok kétséget hagyva a belépésre hajtó jobbikosok előtt: „Nem tudom, mit szívnak, de láthatóan hatásos, szóval inkább azzal kereskedjenek, mert ha illegális is, sikeresebbek lesznek vele, mint a politikában” – ironizált.

Egyébként a Jobbik jelenleg egyik képviselőcsoportnak sem a tagja az Európai Parlamentben, függetlenként pedig képviselőiknek kevesebb lehetőségük van az uniós döntéshozásban. Éppen ezért érthető módon fontos a pártnak az egyik csoportba való belépés: a legutóbbi EP-választás után például felmerült, hogy a Marine Le Pen által gründolt Nemzetek és Szabadság Európája (ENF) nevű csoportba ülhetne be a Jobbik, ám később a két csoportosulás kölcsönösen elzárkózott egymástól.

A sajtóban egyébként már a Fidesz Európai Néppártból való kizárásáról, vagy épp kilépéséről is gyakran röppennek fel hírek: egyesek szerint az olasz Északi Ligával és az Osztrák Szabadságpárttal is létrejöhetne egy bevándorlásellenes csoport, mások a kizárást találgatják. Orbán Viktor maga egyébként a közeljövőben nem tervezi otthagyni az EPP-t, legalábbis a miniszterelnök tusványosi beszéde után beszélt arról, hogy maguktól nem lépnek ki, „onnan csak elzavarni lehet bennünket”.

Manfred Weber, a csoport frakcióvezetője is kiáll Orbán mellett: úgy figalmazott, nagyon tiszteli Orbán Viktort, és a legnagyobb képviselőcsoportként „normális”, hogy különböznek a véleményeik.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szívemből magyar
2018. augusztus 02. 16:11
Tuti pszichopata ez a spanyol.
Casus Belli
2018. augusztus 02. 15:44
Ha a bolsevik orbán és a neoliberális merkel tagja lehet, akkor talán nem is nagy baj.
választópolgár
2018. augusztus 02. 14:23
Alkalmatlanság és a helyzetfelismerés (nemzetközi és belföldi) teljes és kimerítő hiánya volt hogy pofonért mentek házhoz. A néppártosodás nem elhatározással és nem egyik napról a másikra "történik", és nem igénymegfogalmazással kezdődik, hanem egy belső folyamat EREDMÉNYE, ez a fidesznek is több ciklusba és több elvesztett választásba került. Társadalmi beágyazódottság kell hozzá. Meg egy karizmatikus vezető. Ami a jobbikban a kisiklott VONAt elmenetelével nem van. A jobbik jövője: szerencsés esetben lesz belőle egy 10% körüli párttörmelék.
Mich
2018. augusztus 02. 14:17
„Nem tudom, hogy Vona és álnácijai mit szívnak, de láthatóan hatásos, szóval inkább azzal kereskedjenek, mert ha illegális is, sikeresebbek lesznek vele, mint a politikában” Pontosabb már nem is lehetne...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!