Az amerikai külügyminisztérium korrupcióellenes bíróság létrehozására szólította fel Ukrajnát

2018. június 06. 09:56

Az amerikaiak szerint az ukrán bíróság felállításáról rendelkező törvénynek meg kell felelnie az IMF elvárásainak.

2018. június 06. 09:56

Az amerikai külügyminisztérium kedden korrupcióellenes bíróság létrehozására szólította fel Ukrajnát. A Heather Nauert külügyi szóvivő aláírásával kiadott közlemény egyúttal „az ukrán nép követeléseit tükröző mély, átfogó és időszerű reformok” megvalósítására is felszólította az ukrán kormányt. 

„Egy hiteles, független korrupcióellenes bíróság létrehozása a legfontosabb, azonnali lépés, amelyet a kormány megtehet” – olvasható a közleményben, amely szerint a korrupció Ukrajna nemzetbiztonságát, felvirágzását és demokratikus fejlődését is veszélyezteti. 

A külügyi szóvivő leszögezte, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) annak meghatározásában, hogy vajon az új bíróság felállításáról rendelkező új törvény összhangban van-e az ország IMF-nek tett vállalásaival.

„Egyetértünk a Nemzetközi Valutaalappal abban, hogy a korrupcióellenes bíróság létrehozásáról rendelkező bármilyen törvényhozásban központi szerepet kell kapnia egy nemzetközi szakértőkből álló tanácsnak, hogy biztosítani lehessen az alkalmas bírák kiválasztását” – fogalmazott a külügyminisztérium állásfoglalása.     

A közlemény hangsúlyozta: az Egyesült Államok szerint az ukrán bíróság felállításáról rendelkező törvénynek meg kell felelnie a kijevi kormánynak alapvető pénzügyi támogatást nyújtó IMF elvárásainak. A tárca hozzátette: az ukrán kormánynak tanácsos közvetlenül az IMF képviselőivel megvitatnia egy ilyen törvénytervezet tartalmát.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Greffiti
2018. június 06. 20:25
Na, basszus: ukrajna megszünt önálló állam lenni. Bár nem kár érte.
Biivisz
2018. június 06. 15:52
És rögtön az elején meghatározhatnák az összegeket is, mennyit kell fizetni ahhoz, hogy korruptnak minősítsenek valakit. Vagy hogy ne ... :-)
crydog
2018. június 06. 12:28
Ugyanaz a szisztéma mint a románoknál - ez a “korrupció ellenes” szervezet is csak arra lesz jó, hogy a magyar cégekre-vállalkozókra gyorsított eljárással lehessen ráhúzni a vizes lepedöt. Meg az oroszokra ugye dehát ez evidens. Nùmand asszony még mindig “fuck the eu”- ban gondolkozik..
luzitanxaver
2018. június 06. 11:34
Tank-bank. A Kelet-Indiai Társaság után íme, a Kelet-Európai Társaság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!