Újratervezés: ismét nekifut az M5S és a Liga az olasz kormányalakításnak

2018. május 31. 21:02

Az utolsó pillanatban állapodott meg Luigi Di Maio és Matteo Salvini pártja a kormányalakítás újrapróbálásáról: ha kormányuk nem nyeri el az elnök tetszését, szinte biztosan jönnek az új választások.

2018. május 31. 21:02

Újabb kísérletet tesz a kormányalakításra Olaszországban az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali Liga a két párt csütörtöki megállapodása szerint. 

Változatlan jelölttel

Az M5S-től származó információk szerint miniszterelnök-jelöltjük – az első próbálkozásukhoz hasonlóan – a jogász Giuseppe Conte, aki vasárnap adta vissza megbízatását Sergio Mattarella államfőnek, miután a két párt közös kormányalakítása a eredménytelenül zárult amiatt, hogy az elnök nem fogadta el Paolo Savona jelölését a pénzügyminiszteri tisztségre. 

A csütörtöki volt az utolsó lehetőség egy politikusi kormány létrehozására Olaszországban, ahol március 4-én tartottak választásokat. Sergio Mattarella ez időre felfüggesztette a szakértői kormány felállítására irányuló próbálkozásokat.

Az olasz államfő csütörtök este 9 órára rendelte magához Contét az elnöki palotába. Az M5S és a Liga kormányfő-jelöltje várhatólag bemutatja Mattarellának a miniszterek listáját, aki vélhetőleg másodszor is megbízza őt a kormányalakítással. A szakértői kormány létrehozásáért felelős Carlo Cottarelli csütörtök kora este visszaadta megbízását az elnöknek.

Más tisztséget kapna a megvétózott pénzügyminiszter

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és Matteo Salvini, a Liga vezetője között az utolsó pillanatban indult újra az egyeztetés egy közös kormány felállítására.

Az M5S vezetője szerdán – a két párt közötti  kormányalakítás újraindítását kezdeményezve – szorgalmazta, hogy a Liga által javasolt és az államfő által „megvétózott” Paolo Savona maradjon a leendő kormány tagja, de ne pénzügyminiszterként. Helyére Giovanni Tria egyetemi professzort jelölhetik. Sajtóértesülések szerint Savona az európai ügyekért lehet felelős az új kormányban. 

Elemzők szerint most zajlik a Di Maio és Salvini közötti politikai játszma utolsó felvonása. Miután az államfő május 27-én nem fogadta el Paolo Savona pénzügyminiszteri jelölését, az M5S először támadást indított a köztársasági elnökkel szemben, majd néhány nappal később Luigi Di Maio az államfővel együttműködve ugyanannak a kormányalakításnak az újraindítását javasolta. 

Az idővel versenyez az M5S

Egyértelműnek tűnik, hogy az M5S nem akarja elszalasztani a kormányzás lehetőségét, a párt támogatottsága március 4. óta ugyanis gyengült, a választásokon szerzett 32 százalékról 29 százalékra. 

A Liga viszont majdnem három hónappal ezelőtt szerzett 17,4 százalékról már 27 százalékra  erősödött a felmérésekben. Ezt Matteo Salvini ki is használhatja, új pozíciókat szerezve az M5S-szel közös kormányban, amelyben már nem kisebbik szövetségesként venne részt. 

Ha az M5S-Liga kormány utolsó lehetősége is szertefoszlik, az államfő a Carlo Cottarelli vezette szakértői kormányra bízhatja Olaszországot, amely azonban előreláthatólag nem fog bizalmat kapni a parlamentben. Így új választásokat kell majd kiírni.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bicikli
2018. május 31. 22:05
Nyihihihii jól teszik. Szopatják a finkelstein-soros huszárokat. :)
Világpanoráma
2018. május 31. 21:59
Az Emberi Jogok Európai Bírósága elítélt két kelet-európai államot. https://vilagpanorama.hu/2018/05/31/cia-bortonok-romaniaban-es-litvaniaban/
Poszata
2018. május 31. 21:42
Olaszországra a "szánalmas" a legtalálóbb kifejezés.
yanoo
2018. május 31. 21:38
Újra nekifutnak a demokráciának.Szerintem a végén nyernek az európai értékek.Addig szavaznak, amíg liberális happy finish lesz a vége.Nem is tudom, hogy pozitív , vagy negatív dolog, hogy az olaszok legalább megpróbálták....Magyarország kicsi, Lengyelország nagy, de gyenge, Olaszország már más kategória.Ez a dominó nem dőlhet el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!