Muszlim bevándorlók népesítik be a kihaló orosz vidéket

2018. május 28. 09:17

Tovább gyarapszik a történelmileg orosz területen élő muszlim népesség: tádzsik és üzbég migránsok tömegei érkeznek az elvándorlás és szegénység sújtotta orosz vidékre a jobb és nyugodtabb élet reményében. Faluról falura haladó „inváziójukat” a tősgyökeres lakosság jobbára rosszallóan nézi, ám a Kremlnek jól jönnek a jobb életért cserébe engedelmet tanúsító vendégmunkások.

2018. május 28. 09:17
Illés Gergő

Tudták, hogy az európai országok közül Oroszországban az egyik legmagasabb a muszlimok aránya – magasabb, mint akár Franciaországban, Belgiumban vagy Svédországban? Különböző becslések és mérések 6 és 15 százalék közé teszik a muszlim népesség részesedését a 144 milliós lélekszámú Oroszországban. A muszlimok magas aránya és a migráció Oroszországot is érintő jelensége pedig nem jár következmények nélkül.

A Radio Free Europe érdekes társadalmi jelenségre hívta fel a figyelmet egy nemrégiben megjelent cikkében:

az egyre inkább lemaradó orosz vidék képét tömegével érkező muszlim vendégmunkások formálják át.

A munkások – főként a volt közép-ázsiai tagköztársaságokból – az elöregedő, az orosz fiataloknak perspektívát nem kínáló falvakba érkeznek a magasabb fizetés reményében, faluról falura haladva népesítve be a kihaló orosz vidéket.

Manszur Mirovaljev cikkében egy átlagos orosz falu példáján keresztül tárja elénk a vendégmunkások ottani életét.

***

Új életet lehelnek a kihaló falvakba

Rozsgyesztveno kicsiny, nyolcszáz lelkes település Tver mellett, Moszkvától 200 kilométerre északnyugatra. Nagyon egyedinek nem nevezhetnénk, leginkább a minden orosz faluban megtalálható omladozó faház – ortodox templom – reménytelenség hármasával lehetne legjobban jellemezni. Azonosítását még az sem könnyíti meg, hogy Oroszország-szerte körülbelül 40 Rozsgesztveno nevű települést találunk, ebből pedig mintegy két tucat Moszkva közelében helyezkedik el.

Sokaknak azonban Rozsgyesztvo nem a reménytelenséget, hanem a jobb élet lehetőségét kínálja: Nazim Szolijev a volt közép-ázsiai tagköztársaságok legszegényebbikéből, Tádzsikisztánból érkezett új otthonába. A 35 éves férfi jelenleg fűtőként dolgozik a helyi iskolában, volt főnöke pedig nem csinál titkot abból, miért alkalmazta: „Még mindig inkább te, mint a kínaiak” – vetette oda neki egyszer. Szolijev munkájával a faluban havi 250 dollárnak megfelelő rubelt keres, ami a tádzsik átlagfizetés csaknem kétszerese.

Orosz idill Rozsgyesztveno határában. Fotó: Google Maps

Az oroszul folyékonyan beszélő – és a perzsa gondolkodótól, Omar Hajjámtól rendszeresen idézni tudó – Szalijev ugyanakkor nem az egyetlen bevándorló a faluban. Csupán egyike annak a 46 másik családnak, akik Tádzsikisztánból Rozsgyesztvenóba jöttek, az elmúlt évtizedben megduplázva-megtriplázva a kihaló falu lakosságát. Az iskolába – ahol a férfi dolgozik – sem csupán oroszok járnak már: a gyerekek fele szintén tadzsik, ahogyan a munkások feleségei hosszú szoknyáikban és hidzsábjaikban is gyakori vendégek a falu élelmiszerboltjában.

Rozsgyesztveno esete közel sem elszigetelt: a jobb élet reményében a 2000-es években több millió, főként muszlim vallású gazdasági bevándorló érkezett Közép-Ázsiából először az orosz városokba, onnan pedig a falvakba. Óriási etnikai átrendeződés van folyamatban, melyet a helyiek is megéreznek: sok lakos szkeptikusan beszél a bevándorlókról, egyben vészjósló a saját jövőjét tekintve.

„Tíz év múlva ez a falu vagy eltűnik, vagy teljesen idegen lesz”​

 – magyarázza az utóneve elhallgatását kérő, bortnyikovói lakos, Viktor Jerofojevics.

Falvak tízezrei haltak ki teljesen

Véleményével nincs egyedül: számos közvélemény-kutatás mutatja, az oroszok tartanak a kontrollálatlanul beáramló idegenektől – féltik munkahelyeiket és tartanak attól, hogy az ország demográfiai helyzete teljesen felborulhat. Vjacseszlav Posztavnyin, aki a moszkvai migrációval foglalkozó intézetet, a 21. század Migrációs Alapot vezeti,

egyenesen a 13. századi mongol népvándorláshoz hasonlítja a mostani migrációs hullámot,

amikor Dél-Oroszországban letelepedtek a korábbi nomád törzsek, és megindult a terület iszlamizációja.

A helyi lakosság „utolsó reménye az ortodox templomok építése lehet” – véli Posztavnyin, rávilágítva az etnikai orosz lakosság félelmeire a muszlim hívek gyarapodásával kapcsolatban. A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet is pont ezt mutatta ki: az oroszok négyötöde a bevándorlók számának limitálását várja el a kormánytól, kétharmaduk pedig úgy véli, a migránsoknak számukra kijelölt „különleges területeken” kéne élniük. A független Levada intézet mérése szerint pedig az oroszok egynegyede „irritációt, ellenszenvet vagy félelmet” érez a közép-ázsiaiak iránt.

Lassú bomlás. Fotó: Yandex Maps/sbp436

Pedig nagyon úgy tűnik, nélkülük a vidék hanyatlásának megfékezése reménytelen lehet: az ENSZ urbanizációs jelentése szerint az orosz vidékről való elvándorlás a következő évtizedekben csak tovább gyorsulhat, a mostani 37 millióról 2050-re 22 millióra csökkenhet a kistelepüléseken élők száma az ország 144 milliós lakosságán belül.

A tádzsikok érkezéséig Rozsgyesztveno sem kivétel országos trend alól: a Szovjetunió – és az állami gazdaságok – összeomlása óta munkalehetőség alig van, a termékenységi ráta igen alacsony, a városokba való vándorlás viszont annál nagyobb. Az egykor az orosz idillt megtestesítő falvak pedig már csak árnyai önmaguknak – omladozó házakat, aszfaltozatlan mellékutcákat és kátyús útvonalakat találunk csupán.

Manapság csaknem 36 ezer falu rendelkezik tíz vagy kevesebb lakossal,

további 20 ezer pedig a 2010-es népszámlálás szerint teljesen elhagyatottá vált.

„Nem félnek dolgozni”

A falu lakossága előtt sincsen sok perspektíva: az idősebbek kénytelenek a földeken dolgozni, hogy kiegészítsék csekélyke nyugdíjukat, míg a fiatalabbak krumplit termesztenek, valamit az út mentén gombákat, gyümölcsöket árulnak az arra tévedő gazdagabb városiaknak. Egy helyi munkanélküli – aki jelenleg gombát és áfonyát árul – foglalja össze a vidék negyedszázados hanyatlását. „Az összes háztáji gazdaság elpusztult, az összes állatfarm...régen minden öregasszonynak voltak birkái, tehenei. Most senkinek sincs semmije. Még csirkéi sem” – panaszolja Vlagyimir.

Ennél még rosszabb körülmények közül jönnek a vidéket ellepő tádzsik családok: legtöbben a különösen szegény, Gorno-Badaksztán-régióból érkeznek, és keményen dolgoznak, hogy állampolgárságot kaphassanak a számukra az ígéret földjét jelentő Oroszországban. A bevándorlók többek között több, korábban üresen álló háromemeletes épületet is felújítottak, felvásárolták a düledező faházakat, mára pedig három tucat tádzsik gyerek jár a helyi iskolába – megduplázva az intézmény kapacitását. 

Templom helyett mecset kell majd? Fotó: Yandex Maps/denis516

A Rozsgyesztveno környéki tádzsikok pedig – a tizenévesektől a középkorú férfiakig – szinte minden eléjük kerülő munkalehetőséget elfogadnak, legyen szó akár bogyó- és gombagyűjtésről, a közeli fűrészmalomban, vagy a farmokon való munkáról, akár Tver városában busz- és taxisofőrködésről.

„Nem félnek dolgozni” 

– magyarázza Dmitrij Kirdanov, a falu polgármestere – „ebben pedig különböznek a tősgyökeres lakosságtól”.

Kirdanov azonban hozzáteszi, a bevándorlók a nőkkel való magatartásukban ázsiai viselkedést hordoznak, amit a helyiek nehezményeztek – a falu vezetése azonban egy „konferenciát” szervezett a bevándorlóknak, és hamarosan „a fiúk már nem viselkedtek bárdolatlanul a lányokkal”.

Putyinéknak nagyon jól jönnek a bevándorlók

Sukhrat Ganyiev, egy üzbég emberijogi szervezet gazdasági migrációval foglalkozó szakértője arról beszélt, hasonló folyamat megy most végbe, mint amikor a 2000-es években úgynevezett üzbég falvak alakultak ki Oroszországban: a falu vezetői és a gazdálkodók gyakran megengedik a gazdasági migránsoknak, hogy birtokba vegyék az elhagyott házakat, sőt, még munkát és tartózkodási engedélyt is segítenek nekik szerezni.

„Ez bevett gyakorlat, és a helyi társadalomba való integrációt is segíti” – magyarázza Ganyiev a bevándorlókról, akik az orosz útlevelüket, állampolgárságukat megszerezve gyakran már gyerekeiket is orosz iskolába járatják. Megint mások Dél-Oroszországban telepednek le, a földeken végigdolgozzák a nyarakat, majd télre hazaindulnak anyaországaikba.

Göröngyös úton. Fotó: Yandex Maps/denis516

Ugyanakkor a leggyakoribb, hogy a nagyvárosokban dolgozó migránsok inkább vidékre költöznek családjaikkal együtt az alacsonyabb bérleti díjak és élelmiszerárak, no meg persze a biztonságosabb, egészségesebb környezet miatt. „Jobb helyen vannak itt, a faluban” – magyarázza egy Buharából érkezett üzbég taxisöfőr a gyerekeiről. Szerinte „Moszkvában nehéz őket felügyelet alatt tartani”.

Rovsan Kushvaktov, aki négy éve érkezett a Moszkvától délre elhelyezkedő Korosevóba, a 180 kilométerre lévő fővárosban dolgozik.Családját csak hetente tudja látogatni, 18 órás műszakjai között autójában alszik.

Ahogy pedig nő az állampolgárságot szerző migránsok száma az országban,

úgy válnak egyre fontosabb politikai tényezővé.

Állampolgárságukat megkapva a helyi közösségek engedelmesen részt vesznek minden választáson, és jó eséllyel szavaznak a Putyin alapította Egységes Oroszország pártra. Ebben pedig a közösség befolyásos vezetői is nagy szerepet játszanak, magyarázza Rozsgyesztveno polgármestere: „Nekik köszönhetően mindig magas a részvétel”. Hozzáteszi: „Mindenféle politikai szélhámosok próbálták már őket kihasználni. De már bíznak a [Kreml] hatalmában, és kimondják: soha többet nem adják el politikai szimpátiájukat”.

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gin74tonic
2018. május 30. 02:33
Itt keremszepen keverve van a szezon a fazonnal. Ezek az emberek kozelkulfoldrol erkeznek es oroszok akarnak lenni - megha iszlam vallasuak is.
kingsjewel
2018. május 28. 16:39
A közép-ázsiai muszlimok azért nem annyira radikálisak, mint a közel-keletiek és az afrikaiak. Eleve nem is muszlimként indultak. És ahogy előttem is írta valaki, az eredeti nomád kultúrájuk tudata még erős bennük.
GV0917
2018. május 28. 16:11
Bárisnya, bárisnya, kak tyjibé znajut? itgyi szjuda, davaj rocska ocseny kraszívaja gyevocska! ....... .......!
választópolgár
2018. május 28. 15:33
New york times: "Jelenleg az ország lakosságának 15 százaléka muzulmán. 144 millióan élnek Oroszországban és ebből körülbelül 21-23 millió ember muzulmán. Ez az arány gyorsan változik, mivel a muzulmánoknál sokkal nagyobb a születési arány. Egy átlagos orosz nőnek 1,4 gyereke születik és egy keresztény nőnél Moszkvában ez a szám csupán 1,1. Egy populáció fenntartásához pedig átlagban 2,1 gyerekre van szükség. Ennek egyik oka az lehet, hogy az alkoholizmussal sújtott orosz férfiak – akiknek a várható élettartama mindössze 60 év. Ezzel szemben a muszlim nők Moszkvában átlagosan 2,3 gyermeket, a muszlim tatár nők hat gyermeket a csecsen és ingusföldi nők pedig 10 gyermeket szülnek. Továbbá körülbelül 3-4 millió muszlim vándorolt be Oroszországba az olyan volt szovjet tagköztársaságokból, mint Azerbajdzsán és Kazahsztán. Daniel Pipes végkövetkeztetésként azt írja, hogy a keresztény oroszok száma évente 0,6 százalékkal csökken, míg a muszlimoké azonos számban, évente 0,6 százalékkal növekszik. Ennek drámai hatásai lesznek a jövőben. Néhány éven belül az orosz fegyveres erőkben szolgáló sorkatonák felét muszlimok fogják kitenni.(!) Az amerikai non-profit Népességkutató Intézetben dolgozó Joseph A. D’ Agostino a következő kérdést teszi fel: „Hatékonyan fog működni egy ilyen katonaság, figyelembe véve azt a haragot, amit a helyi muszlimok éreznek Oroszország katonai taktikájával szemben az olyan muszlim területeken, mint Csecsenföld? Mi van, ha más muzulmán orosz régiók – melyek közül néhány hatalmas olajtartalékkal rendelkezik – Moszkva ellen lázad? Vajon a muzulmán katonák harcolni és ölni fognak, hogy az orosz anyaországban tartsák ezeket az régiókat?” Az orosz muszlimok egyre biztosabbak abban, hogy Oroszország jövője az övék. Danijal Iszajev muzulmán elemző a következőt mondja: „Oroszország, mint egy állam és civilizáció nem létezhet az iszlám és a muszlimok nélkül.” Nyugati Oroszország szakértők régóta feltételezik – bármit is mondjanak a siralmas állapotban lévő orosz politikáról, – hogy a Kremlben jelenleg hatalmon lévők állják a sarat az iszlám befolyással szemben. Amint azt Daniel Pipes megjegyzi, ez egy kétes állítás. 2009-ben, az akkori elnök, Dmitrij Medvegyev próbálta lekenyerezni a muszlimokat azzal, hogy a következőt mondta: „A muzulmán alapítványok jelentős mértékben hozzájárulnak a társadalmi békéhez azzal, hogy szellemi és erkölcsi nevelést adnak sok ember számára, valamint harcolnak a szélsőségesség és idegengyűlölet ellen.” Azt is megjegyezte, hogy „Oroszországnak nem kell a a muszlim világ barátságát keresnie: Hazánk szerves része ennek a világnak.” Daniel Pipes arra a következtetésre jutott, hogy: „Amikor az iszlámról beszélünk Európában, akkor általában olyan országokra fókuszálunk, mint Nagy-Britannia és Svédország. Azonban relatív és abszolút értelemben Oroszországban él a legtöbb muzulmán, tehát minden más ország közül Oroszországot érdemes igazán figyelnünk.” Egy másik következtetés talán az lehetne, hogy a Nyugat jobban tenné, hogy amikor a nukleáris fegyverekről van szó, akkor nem csak Iránra koncentrálna, hanem Oroszországon is rajta tartaná a szemét. Az orosz duma [orosz parlament alsóháza] nemrégiben jóváhagyott egy költségvetést, amellyel több mint 50 százalékkal növelik a nukleáris fegyverekre fordított összeget az elkövetkező három évben. A RIA Novosztyi október 8-ai cikke arról számol be, hogy Oroszország ebben az évben 29,29 milliárd rubelt [kb. 180 milliárd Ft] költ nukleáris fegyverekre, míg 2016-ban már 46,26 milliárd rubelt [kb. 282 milliárd Ft] fog költeni. A szövetségi költségvetés-tervezet előírja, hogy 2016-ig 60 százalékkal kell növelni a teljes nemzeti védelmi kiadásokat, ebben az évben 2100 milliárd rubelről [kb. 12 ezer milliárd Ft] 3380 milliárd rubelre [kb. 19 ezer milliárd Ft]. „Oroszország jelenleg az újrafegyverkezés lendületében van, melynek része a fegyveres erők teljes átalakítása, beleértve egy teljesen professzionális hadsereg kiépítését,” írja a RIA Novosztyi, majd így folytatja: „Olyan új nukleáris fegyverrendszerek kerültek bevezetésre, mint amilyenek a tengerészet Bulava tengeralatjáróján a víz alól indítható ballisztikus rakéták, a légierő hosszú hatótávolságú Kh-102 cirkálórakétái és az új szárazföldi interkontinentális ballisztikus rakéták az Orosz Stratégiai Rakéta Erők számára.” A régóta fennálló nyugati feltételezés, hogy a hidegháborúnak vége, kiderülhet, hogy csak mítosz. A Nyugat hamarosan egy állig felfegyverzett, muzulmánok által dominált Oroszországgal nézhet szembe. (!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!