Már csak miniszterelnököt kell találnia az Öt Csillag Mozgalomnak és a Ligának

2018. május 18. 12:13

A két olasz párt a bemutatta a tervezett koalíciós szerződést, a kormányfő személyében viszont még nem állapodtak meg.

2018. május 18. 12:13

Bemutatta a tervezett koalíciós szerződést pénteken a márciusi olasz parlamenti választásokon győztes, euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali Liga, de a miniszterelnök személyéről egyelőre nem született megállapodás.

Még nem találtak miniszterelnököt

A hét végén a közös kormányzásra készülő M5S és a Liga tagjai is véleményt mondanak a két párt közötti programszerződésről. Az M5S és a Liga hétfőn járul az államfőhöz. Az M5S szokása szerint internetes szavazásra bocsátja a Ligával tető alá hozott kormányszerződést. A mozgalom regisztrált szavazói péntek este nyolc óráig mondhatnak véleményt a 30 pontos, mintegy hatvan oldalas programról, amelyet a két párt a következő öt év alatt kíván megvalósítani.  A Liga a hétvégén az olaszországi utcákon felállított szavazópontokon várja az embereket hangsúlyozva, hogy más pártok szimpatizánsai is voksolhatnak igent vagy nemet mondva az M5S-Liga programra. 

A két pártot Sergio Mattarella államfő hétfőn várja. Addigra fény kell derüljön a miniszterelnök nevére is. Luigi Di Maio, az M5S és Matteo Salvini, a Liga vezetője szünet nélkül egyeztet a közösen kiválasztandó kormányfőről. Úgy tudni, Di Maio és Salvini is lemondott a kormányfőségről, de mindkettőjüknek tetsző  harmadik személyt még nem sikerült találni. Luigi Di Maio úgy nyilatkozott, a kormányalakítás több mint hetven napja intenzív volt, de sikerült minden választási ígéretet belehelyezni a közös szerződésbe, amely az „olaszokról szól".

Az olasz sajtó által is közölt kormányprogram valójában továbbra is csak vázlatnak számít, mivel több pontján még kiegészítésre vagy módosításra szorul. A szerződés számos újdonságot tartalmaz a szociális intézkedések, a pénzügyi politika és az EU-val való kapcsolatok terén is. Az M5S-Liga szerződése a korábbi balközép kormány nyugdíjreformjának eltörlését ígéri, kétkulcsos adórendszer bevezetését tervezik, és jelentős családtámogatási kedvezményeket.

Már nem akarnak kilépni az euróövezetből

Az M5S által szorgalmazott alapjövedelem összegét havi 780 euróban szabják meg: maximum két évig fizetik és közmunkához kötik. Be akarják vezetni az állampolgári jogon járó nyugdíjat is. A születendő kormány a büntetőjog szigorítására, a ténylegesen letöltendő börtönévek emelésére törekszik. Nem csak a nemi erőszakot, hanem a lopást és rablást is szigorúbb börtönnel akarják büntetni. 

Az M5S-Liga a hivatalos miniszteri csapat mellett „árnyékkormány" felállítását tervezi döntéshozási hatáskörrel. A programból eltűnt az euróövezetből való kilépés terve, amely egy korábbi vázlatban még szerepelt. A Liga az EU-szerződések újratárgyalását szorgalmazza. Ami a migrációt illeti, fel akarják gyorsítani a félmillóra becsült illegális bevándorló kiutasítását, tovább szigorítanák az olasz kikötők használatát a Földközi-tengeren mentést végző civil szervezetek hajói számára. A szerződés kitér a romatáborok felszámolására, az olaszországi muzulmán mecsetek működésének szigorítására.

A kormányprogram részleges adósságelengedést szorgalmaz úgy, hogy az olasz államnak ne kelljen visszafizetnie az Európai Központi Banktól felvásárolt olasz államkötvényeket. Ennek összegét korábban 250 milliárd euróban határozták meg. Az M5S-Liga a csődbe jutott Alitalia olasz légitársaság megmentését tervezi, szabályozza a kötelező oltásokat is és új minisztériumot állít fel a fogyatékkal élők segítésére.

A rendszerint kategórikusan nyilatkozó Matteo Salvini most is kiejelentette: vagy ez a program valósul meg, vagy az államfő mégiscsak szakértői kormányt állít fel.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aranykor
2018. május 18. 18:37
Az MTI jól elsinkófálta azt a részt, ami a migráció szempontjából az egyik legfontosabb része a kormányszerződésnek. Csak a kitoloncolásokról beszél, de arról hallgat, hogy az az EU-s kvóták mellett foglal állást. Továbbá az nem beszél az illegális migráció megállításról, csupán a "beáramlások nyomásának a csökkentéséről". Így ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy ez a kormány lesz, vagy szakértői. Mindenképpen az olaszok is rá akarják erőszakolni az automatikus áthelyezési programot az EU-s tagországokra. A Liga eddig ellene volt, de most már ők sem. https://multikultifigyelo.blogstar.hu/2018/05/18/kvotaparti-az-5-csillag-mozgalom-es-a-liga-kormanyprogramja/52781/
Frankie Bunn
2018. május 18. 14:33
:D 250 nem Misi "A kormányprogram részleges adósságelengedést szorgalmaz úgy, hogy az olasz államnak ne kelljen visszafizetnie az Európai Központi Banktól felvásárolt olasz államkötvényeket"
SwordFish
2018. május 18. 12:55
Roberto Fico?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!