Belenyúlna Erdoğan a török monetáris politikába, bezuhant a török líra

2018. május 15. 08:40

Erdoğan szerint a jegybank független, de nem veheti figyelmen kívül az államfő jelzéseit azután, hogy befejeződik az elnöki rendszerre történő átállás.

2018. május 15. 08:40

Történelmi mélypontra gyengítette a török lírát Recep Tayyip Erdoğan államfőnek az a kijelentése, hogy a júniusi elnökválasztás győztesének bele kell majd folynia a monetáris politika alakításába, és hogy a jegybanknak tudomásul kell vennie amit az államfő mond és cselekszik. A dollár történelmi csúcsra, 4,3990 lírára erősödött kedden kora reggel. 

A Booomberg TV-n sugárzott interjúban Erdoğan azt mondta, hogy a jegybank független, de nem veheti figyelmen kívül az államfő jelzéseit azután, hogy befejeződik az elnöki rendszerre történő átállás. Törökországban június 24-én előrehozott elnök- és parlamenti választást tartanak a végrehajtó elnöki rendszer bevezetése érdekében.

Tavaly alkotmányt módosítottak, amely a végrehajtó hatalmat a parlament helyett az államfő kezébe helyezi, ez azonban eredetileg a 2019. november 3-ára tervezett elnök- és parlamenti választással lépett volna életbe.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
farkasflori a vizicsoda
2018. május 15. 09:17
kosa es erdogan..egyutt teszik tonkre a lirat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!