A történelem előtti időkből találtak szobrocskát Morvaországban

2018. május 04. 12:43

Mintegy 3200 éves agyagszobrocskát találtak cseh régészek a dél-morvaországi Otrokovice közelében.

2018. május 04. 12:43

Agyagból készített késő prehisztorikus emberi szobrocskát találtak cseh régészek a dél-morvaországi Otrokovice közelében. Szakértők első vizsgálatainak eredménye szerint a mintegy 12 centiméteres agyagszobrocska az úgynevezett luzsicai kultúrkörhöz tartozik és a késő bronzkorból származhat, tehát mintegy 3200 éves. 

Csehország területén egyedülálló leletről van szó. Hasonló leleteket eddig csak Lengyelországban és a Balkánon találtak – közölte Miroslav Popelka, a brünni régészeti intézet szakértője újságíróknak. Csehországban már találtak bronzkorból származó női szobrocskákat, de ez az első férfit ábrázoló szobor, ezért rendkívüli. 

Popelka közölte, hogy a figurát mintegy kétméteres mélységben, az Otrokovice városa melletti ásatási területen találták meg. Szakértők szerint a szobor minden valószínűség szerint férfit ábrázol, de nemi szerve letört. A szobrocska fejrészén jól kivehető az orr, míg a mellrészen egy apró bronzdíszítés található. 

Az agyagszobor alsó részén repedés van, ezért az első vizsgálatok után a szakértők azonnal felújítják. A szobrocskát várhatóan már jövőre a Zlínben működő regionális múzeum régészeti osztályán láthatják az érdeklődők. Az Otrokovice melletti régészeti feltárásokat egy autópálya építése miatt kezdték. A hatályos cseh törvények szerint ilyen építkezések előtt kötelező a területen régészeti kutatásokat végezni. 

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nicolas
2018. május 06. 00:16
A nővéreim árat fizetnek az interneten 128 és 217 euró között óránként. 3 hónapig dolgozik, de a múlt hónapban 28497 eurót ért el, és csak pár óra van az interneten. ez az oldal ... >>>>>>>>>>>> https://goo.gl/yWNPyY
röviden
2018. május 04. 19:59
Ez Szvatopluk szépapja, látszik a vonásain.
KannibálTatárÚr
2018. május 04. 19:57
Otrokóc neve a rabszolgából (otrok) ered. Valóban régi város.
KannibálTatárÚr
2018. május 04. 19:54
Alkotója magas műveltségű nép tagja volt. A szobor mellén lélegeztetőgép van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!