Visszafoglalta Kelet-Gútát az oroszok támogatta szír kormány

2018. április 12. 07:48

Kelet-Gútát teljesen ellenőrzi a szír hadsereg.

2018. április 12. 07:48

A szíriai hadsereg teljes mértékben ellenőrzése alá vonta Dúma városát, amely a legutóbbi időkig a Dzsejs al-Iszlám lázadócsoport kezén volt, s a kormányerők ezzel Kelet-Gúta egészét visszafoglalták – jelentette be újságíróknak Jurij Jevtusenko vezérőrnagy, a szembenálló szíriai feleket békítő orosz központ parancsnoka.

„Ma jeles esemény történt a Szíriai Arab Köztársaság történetében, kitűzték az állami zászlót a dúmai városházára” – mondta, befejezettnek nyilvánítva a Damaszkúsztól keletre fekvő elővárosi térség visszafoglalását. A vezérőrnagy hozzátette, hogy a lázadó harcosoktól felszabadított városban munkához látnak az orosz katonai rendőrség alakulatai. Ők fogják fenntartani a jogrendet, amíg helyreáll a szíriai kormány törvényes hatalma Dúmában.

A TASZSZ orosz hírügynökség csütörtök hajnali jelentése szerint Jevtusenko már korábban bejelentette, hogy az orosz katonai központ befejezte a Dzsejs al-Iszlám harcosainak és családjaiknak az elszállítását Dúmából, amely a fővárossal szomszédos térség legnagyobb városa. Jevtusenko szerdai tájékoztatása szerint az elmúlt napokban közel négyezer ember hagyta el a várost, a távozók több mint négyszáz fegyvert adtak le, köztük nagy kaliberű géppuskákat, gránátvetőket, mesterlövész puskákat és gépkarabélyokat. Február vége óta több mint 41 ezer ember távozott Dúmából, Kelet-Gúta egészéből pedig 165 ezren, s a lázadók 250 foglya szabadult ki.

(MTI)

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. április 12. 13:14
"Lázadók" mi? Ezek az al Kaidás terroristák. Akiket a NATO pénzel és fegyverez. Halál rájuk! Egyedül a szíriai hadsereg harcol ott úriember módjára, senki más nem hagyja az ellenséget békésen elvonulni, senki más nem gyűjt és tart élve foglyokat. Még a NATO-s török hadsereg sem. Ők simán lelövik a kurd terrorista foglyaikat, a nőket is. Oroszország meg legalább Szíriai légterét megvédhetné az ellenségtől. Enélkül nem győzhet Szíria.
Mich
2018. április 12. 11:26
Most végre kiderülhet, mi is az igazság azzal a "mérges gáz támadás"-sal...
Himalája
2018. április 12. 10:28
Kadhafi eltávolításíval utat nyitottak a fekete afrikának. Szíria szétbombázásával pedig megnyílt az út europa felé Irak, Pakisztán és Afganiszán felől, biztosítva ezzel azt, hogy Europának ne kelljen migránshiánnyal küszködnie. Ezt a programot úgy hívták, hogy "arab tavasz".
Párhuzamos különvélemény
2018. április 12. 09:37
Ahogy mindig: "Látja? Nem látja? Na, látja!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!