Trump a mexikói határra rendeli az amerikai Nemzeti Gárdát

2018. április 06. 07:50

Donald Trump az amerikai Nemzeti Gárda 2000-4000 tagját kívánja a mexikói határhoz vezényelni, amíg megépül a tervezett fal – tájékoztatta a sajtót az amerikai elnök.

2018. április 06. 07:50

A Nemzeti Gárda 2000-4000 tagját kívánja a déli határhoz vezényelni Donald Trump – az amerikai elnök ezt maga jelezte újságíróknak egy nyugat-virginiai kampányrendezvényről Washingtonba visszatérőben az elnöki gép fedélzetén. 

Hangsúlyozta, hogy a több mint háromezer kilométeres déli határszakaszon a gárdistáknak addig kell majd szolgálatot teljesíteniük, amíg meg nem épül a tervezett fal, amelynek segítségével távol lehet tartani az Egyesült Államoktól az illegális bevándorlókat és a kábítószer-kereskedőket. Trump a héten egy sor Twitter-bejegyzésben figyelmeztetett arra, hogy az illegális bevándorlás veszélyt jelent az amerikai munkahelyekre és az ország nemzetbiztonságára egyaránt. Majd szerdán elrendelte, hogy a fegyveres erők tartalékos kötelékéhez tartozó Nemzeti Gárdát vezényeljék az amerikai-mexikói határhoz. 

Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter még szerdán, a Fehér Házban tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az elnök a belbiztonsági minisztériumot és a Pentagont (védelmi tárcát) kérte fel a részletek kidolgozására. Az egyeztetések az érintett amerikai szövetségi államok kormányzóival már meg is kezdődtek – tette hozzá Nielsen. Ugyanakkor fontosnak tartotta azt is leszögezni, hogy a Nemzeti Gárda nem vesz részt rendfenntartó tevékenységben, hanem a vám- és határőrizeti szerveknek segít az illegális migránsok feltartóztatásában. 

A Pentagon szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy létrehoznak egy „határbiztonságot támogató egységet”, amelynek az lesz a feladata, hogy elősegítse a megerősített határbiztonságra vonatkozó elvárások teljesítését. A tárca sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy a minisztérium egyelőre nem tudja, honnan lesz anyagi fedezet a Nemzeti Gárda telepítésére. Az elnöki repülőgépen utazó újságírók ugyancsak feltették ezt a kérdést, mire Donald Trump azzal válaszolt, hogy a kormányzat már vizsgálja a költségeket és a lehetséges forrásokat.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2018. április 06. 11:52
Európából mikor viszi haza az "ideiglenesen itt állomásozó" katonáit? Jaaaa, persze . Az már rég nem Európa, hanem :Trans Atlanty Teritory.
aprosolyom
2018. április 06. 10:07
USA és Közép Amerika vonalon lesz kerítés. Dél-kelet Európában itt is elkezdtük. Nyugativtársadalom lassan megvédve. Mikor eresztjük ki a vírust és jön a Zombi apokalipszis?
Nannyó
2018. április 06. 09:54
Nem tudom, mi történik. Németországban közmunka, Amerikában fal, meg határőrizet a bevándorlás ellen, Magyarországot meg meg akarja "hetedikcikkelyezni" az Európai Unió. Ki érti ezt?!
péterx
2018. április 06. 08:05
Az egészséges szeparálódás , az önrendelkezés megléte alapvetően fontos ahhoz , hogy őszinte és szabad kapcsolatokban éljünk . A liberalizmus egyik súlyos önellentmondása az , hogy nem képes a szabadság megértésére : sem a féktelen önzés elzárkózása , sem az önfeladó feloldódás nem vezet minőségi élethez .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!