Szlovák újságíró-gyilkosság: ismét több szlovákiai városban tartottak tüntetéseket

2018. április 05. 21:01

„Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért” jelmondattal tüntettek Szlovákiában.

2018. április 05. 21:01

Ismét több szlovákiai városban tartottak az „Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért” jelmondattal meghirdetett tüntetéseket csütörtökön kora esti kezdettel.

A demonstrációk közül ismét Pozsonyban zajlott a legnagyobb – tízezres nagyságrendű –, a részvétel azonban itt is alacsonyabb volt, mint a kormányalakítást megelőző nagyszabású megmozdulásokon. Utóbbiak közül az elsőt még februárban tartották a meggyilkolt újságíróra, Ján Kuciakra és barátnőjére való – akkor még politikamentesnek hirdetett megemlékezésként, a legutóbbit pedig két héttel ezelőttre tervezték, de végül – az új kormány kinevezésére reagálva – lemondták.

A csütörtöki pozsonyi tüntetés résztvevőinek kiemelt követelése Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány távozása, illetve az volt, hogy a kormány foganatosítson „rendszerszintű változásokat” a rendőrségen, a bíróságokon és az ügyészségeken. A pozsonyi – láthatóan jól szervezett – tömegmegmozduláson többségében liberális értelmiségiek, újságírók, színészek szólaltak fel, beszédeikben kevés konkrét állítással ugyancsak „rendszerszintű változtatásokat” követelve, illetve egyebek mellett azt hangoztatva, hogy az emberek elveszítették az állami hatóságokba vetett bizalmukat.

A pozsonyi tüntetést nem sokkal hét óra előtt befejezettnek minősítették a szervezők.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2018. április 06. 09:31
"A pozsonyi – láthatóan jól szervezett – tömegmegmozduláson többségében liberális értelmiségiek, újságírók, színészek szólaltak fel, beszédeikben kevés konkrét állítással ugyancsak „rendszerszintű változtatásokat” követelve"... A rendszerváltást is ezek kezdeményezték. Úgy is néz ki. A munkakerülőknek megint elfogyott a pénzük.
KannibálTatárÚr
2018. április 06. 09:28
Az ügyészség is megosztott? A speciális ügyész (a súlyosabb bűnesetekkel foglalkoznak) Kováčik követeli az ügyész Špirka fegyelmi büntetését. Špirka ismertette nézetét Kaliňák és Počiatek meggyanusítását illetően. .
Türelem
2018. április 06. 08:45
Miért van az, hogy ilyenkor az ember egyből a Majdanra, Sorosra gondol? Ez véletlen?
Szvidrigajlov
2018. április 06. 07:49
ezt a tüntetést is a "milliók az egyforma kávészínű emberekért mozgalom" és a "le a szőkékkel akciócsoport" szervezte a OSF támogatásával?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!