Nulla eurós bankjegyet bocsátanak ki Marx emlékére

2018. április 19. 08:12

Tombol a kapitalizmus Marx kétszázadik születésnapján.

2018. április 19. 08:12

Lelkesen készül Karl Marx születésének kétszázadik évfordulójára a filozófus szülővárosa, a Rajna-vidék-Pfalz-beli Trier – írja a The Local DE. Trier, és több környékbeli város ugyanis értéktelen, nulla eurós bankjegyeket bocsát majd ki a kommunizmus eszmeiségét megalapozó gondolkodó arcképével, akinek meglehetősen közeli kapcsolata volt a pénzzel.

A modern kommunizmus atyja persze a mai napig kétes személyiség, de a bicentenáriumból – melyre május 5-én kerül majd sor – mindenki szeretne egy kis hasznot húzni.

Így történhetett, hogy az értéktelen bankjegyeken túl Trierben Karl Marx-vörösbort vásárolhat az oda látogató, ahogy a keletnémet időkben Karl Marx-városnak nevezett szászországi Chemnitzben MarxStädter néven dobtak piacra egy újfajta sört. Természetesen nem maradhatnak el a kötelező ajándéktárgyak, mint a filozófus arcképével és idézeteivel ellátott bögrék, de a boltokban jellegzetes Marx-szakállas, a filozófus fő művét, a Tőkét tartó sárga gumikacsákat is lehet vásárolni.

Trier városa annyira beleélte magát a születésnapi buliba, hogy nemrégiben a város egyes pontjain Marx stilizált alakjával jelennek meg a közlekedési lámpák piros és zöld árnyalatai.

Ami pedig a Marx-fejes kamubankjegyet illeti – nos, úgy tűnik az kiemelkedően jól fogy a turisták körében. Az első 5 000 nyomat kevesebb, mint egy hónap alatt elkelt, de április végéig több mint 20 000-et fognak nyomtatni a gondolkodó arcképével ellátott pénzből. Ezt egyébként Trier hivatalos honlapjáról április végéig bárki megvásárolhatja. 

Azt már csak a sors iróniájának lehetne nevezni, hogy a műveiben a kapitalizmus ellen küzdő Marx kétszáz évvel születése után maga is a kapitalizmus „elszenvedőjévé” válik.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. április 22. 00:08
Nem bankjegy ez, csak egy bankjegyekre hasonlító nyomat. Nem az EKB, de nem is másik bank adja ki. Tehát nem bankjegy, nem hivatalos fizetőeszköz.
Akitlosz
2018. április 22. 00:05
"Nulla eurós bankjegyet bocsátanak ki Marx emlékére" Hát éppen annyit is ér! De minek is pénzért kibocsátani értéktelen vackot?
orion
2018. április 20. 17:28
Volt már kérdés, hogy mennyibe kerül a 0 eurós marxos píííz?
Esvány
2018. április 19. 19:48
"De igazából a légynek sem tudtak volna ártani." Ez legalább akkor ordas hazugság, mint amikor Sorost filantrópnak próbálják beállítani. Forradalom, proletárdiktatúra - szerinted ezek békés eszmék?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!