Migrációs Szervezet: a migráció pozitív hatással van a gazdaságra és a társadalmakra

2018. február 01. 16:24

Kezelendő jelenségként kellene tekinteni a bevándorlásra és nem problémaként – mondta Michele Klein Solomon, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) egyik igazgatója.

2018. február 01. 16:24

A migráció hatása túlnyomórészt pozitív a gazdasági és a társadalmi dinamika szempontjából, nem problémaként, hanem kezelendő jelenségként kell tekinteni a bevándorlásra – hangsúlyozta a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) egyik igazgatója csütörtökön az Európai Parlament összevont szakbizottsági ülésén.

Felszólalásában Michele Klein Solomon az ENSZ készülő migrációs csomagjáról beszélt, aláhúzva, ez egyedülálló lehetőséget jelent egy „kiegyensúlyozott, átfogó és hosszú távú megoldás” elfogadására, amely mind a befogadó, mind a származási országoknak előnyére válik. Rámutatott, az emberi történelemnek mindig is része volt a bevándorlás, és most sem fog megszűnni egyik napról a másikra, a cél tehát a biztonságos, rendezett és felelős keretek kialakítása kell hogy legyen, mivel a nemzeti és nemzetközi rendszerek működőképessége kérdésessé vált.

Az igazgató beszélt a demográfiai kérdésekről is, elmondta, hogy a fejlett világban egyre zsugorodik a rendelkezésre álló munkaerő, a fejlődő országokban azonban ennek épp az ellenkezője tapasztalható. „Bizonyosan nem a migráció az egyetlen válasz a demográfiai kihívásokra, de kétségtelenül a megoldás részét kell képeznie ennek is” – fogalmazott. Hangsúlyozta, a migráció kihatással van és lesz a társadalmak összetételére, a kormányoknak pedig kezelniük kell a fokozódó etnikai és vallási sokszínűséget, ezt azonban lényegesen megnehezítik az ezzel kapcsolatos, hamis információkon alapuló, „mérgező narratívák”. Solomon kiemelte, a közbeszédnek kiegyensúlyozottabb, tényeken alapuló narratívára kell átállnia. Hozzátette, jelenleg a diskurzus a félelemre épül, ennek nyomán pedig felütötte a fejét az iszlamofóbia és a rasszizmus, ezért a tények megfelelő bemutatására és az ösztönszerű érzelmi reakciók kezelése lenne szükség.

Mint mondta, a statisztikák szerint a migránsok kevesebb bűncselekményt követnek el a helyieknél, és többet tesznek be a közösbe, mint amennyit kivesznek belőle, ráadásul az érkezők között sok a vállalkozó szellemű ember, aki hajlandó kockázatvállalásra, és ez serkenti az innovációt a társadalomban. A tisztségviselő emellett arra kérte a képviselőket, hogy támogassák az IOM javaslatát, melynek értelmében uniós vízumot kellene létrehozni azon kiszolgáltatott, sérülékeny migránsok számára, akik nem jogosultak menekültstátusra, de különleges védelemre szorulnak. Legális migrációs csatornákat kellene kialakítani, a jogosulatlan bevándorlókat vissza kell fordítani, továbbá foglalkozni kell a kiváltó okokkal, s a gyökerénél kell kezelni a jelenséget – mondta.

(MTI)

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gazsi Bácsi Lótetű
2018. február 03. 10:25
Van pofájuk ezt az irdatlan nagy, mocskos hazugságot papírra vetni, komolyan mondom hihetetlen.
moloy
2018. február 02. 11:29
"Kezelendő jelenségként kellene tekinteni a bevándorlásra és nem probléma..." Helyesen: Kezelendő jelenségként kell tekinteni a bevándorlásra mert probléma!
Csigorin
2018. február 02. 07:02
Megmosolyogtato ha egy beltenyesztett zsido beszel az etnikai sokszinuseg udvozlendo voltarol. Majd ha a zsido lanyod hozzaadnad egy niggerhez akkor beszelunk
mokány
2018. február 01. 23:50
Ez az izé nem egy önjelölt fantomszervezet? Milyen címen engedte be a portás az EP épületébe?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!